Annonce
Sport

Håndbolden venter nervøst. Er medlemmerne kommet tilbage? Svaret kommer til foråret, men Vejle Håndbold Klub klarer den

Der ventes i spænding i håndboldens verden - er medlemmerne kommet igen? I Vejle Håndbold Klub er formand Lotte Damkjær fortrøstningsfuld, da medlemstallet ligger stabilt trods coronapandemien. Arkivfoto: Mette Mørk
Håndboldklubberne ramte et opsving, da en pandemi kom på tværs. Vejle Håndboldklub gjorde en ekstra ihærdig indsats, og den sikrede, at medlemmerne kom igen, da corona-restriktionerne atter gjorde det muligt at spille håndbold.

Vejle: Der kom lagkage på bordet i Danmarks Håndbold Forbund, da forbundet i begyndelsen af 2020 modtog den samlede medlemsopgørelse for 2019.

Efter et par årtier med konstant tilbagegang knækkede Danmarks Håndbold Forbund i 2019 kurven. Javel, en lille stigning på lidt over én procent, cirka 1100 medlemmer, men for et forbund, som de foregående 20 år mistede næsten 30.000 medlemmer, var selv lille stigning afgjort værd at fejre.

- Nu var det endelig vendt, tænkte vi, siger Carsten Glejbjerg, udviklingskonsulent i Kreds 8 under Jydsk Håndbold Forbund.

Annonce

Kreds 8 er den af Jydsk Håndbold Forbunds kredse, som dækker andet Vejle.

Er stadig ramt af første nedlukning

Glæden varede imidlertid kort.

I marts 2020 ramte coronapandemien Danmark, og heller ikke håndbold-sporten gik ram forbi. Også håndboldspillerne måtte fra den ene dag til den anden droppe at komme i hallen, og håndbolden har døjet med eftervirkningerne fra den første store nedlukning på trods af, at den indtraf for næsten to år siden.

Der er ifølge Carsten Glejbjerg tæret på de frivillige ledere og trænere, og spillerne har af forskellige årsager haft vanskeligt ved at finde tilbage i hallerne.

- Der er ingen tvivl om, at forbundet venter meget spændt og nok også nervøst på den næste medlemsopgørelse, siger Carsten Glejbjerg og fortsætter:

- Nu var udviklingen endelig vendt, og vi så resultatet af det enorme arbejde, som der igennem mange år var gjort af klubberne, og nu risikerer vi være slået tilbage.

Annonce

Medlemstallene er god læsning

Hos Vejle Håndbold Klub er medlemstallene dog glimrende læsning.

- Jeg har ikke vores allerseneste medlemstal, men vi ligger på cirka 400 medlemmer, og dér har vi ligget stabilt. Der er intet, som tyder på, at vi har tabt medlemmer, siger Lotte Damkjær, formand for Vejle Håndbold Klub.

De cirka 400 medlemmer gør Vejle Håndbold Klub til den største klub i kreds 8 og blandt de større håndboldklubber i Jylland. For fem år siden lød medlemstallet på cirka 280, og selv ikke coronapandemien kunne rokke ved klubbens positive udvikling.

- Vi kunne godt mærke, at det for nogle kneb lidt med at komme i gang, da vi tog hul på sæsonen, siger Lotte Damkjær med henvisningen til den igangværende sæson, 2021/22.

Det betød, at ledere og trænere greb fat i dem, som endnu ikke havde fundet vej til hallen, da sæsonen begyndte.

- Vi tog simpelthen telefonen og ringede rundt og gjorde opmærksom på, at nu var vi i gang igen, og det fik langt de fleste tilbage, siger Lotte Damkjær, som for fem-seks år siden kom med i lederarbejdet i Vejle Håndboldklub og de seneste to år som klubbens formand.

Kun en enkelt gruppe har ifølge Lotte Damkjær været svær at få i gang. Det er blandt senior-spillerne, og det er senior-spillere på damesiden.

- Det handler om de damespillere, som er i gang med at etablere sig med job og familie. Det virker som om, at de har omprioriteret i forhold til deres tid. De prioriterer ikke længere kampene i weekenderne - de vil hellere bruge deres weekender på noget andet end spille kampe, siger Lotte Damkjær.

Annonce

De fleste holder trofast ved

Til gengæld bugner det ifølge Lotte Damkjær blandt både børne- og ungdomsspillere, og også herrespillerne holder trofast ved.

- Det lyder næsten utroligt, men i øjeblikket vi har flere herrespillere, end vi havde inden corona kom til landet, siger hun.

Ifølge Lotte Damkjær skyldes de senere års medlemsfremgang et stort arbejde udført af Vejle Håndbold Klubs frivillige ledere og trænere.

- De er helt afgørende for os, men vi har også haft et godt samarbejde med Vejle Kommune, når vi har inviteret skoleklasser ind, så alle får mulighed for at stifte bekendtskab med håndbold, siger hun og fortsætter:

- Vi vil gerne nå bredt ud og ikke kun appellere til de børn og unge, som i forvejen kender håndbold. Vi vil gerne være en klub for alle - også dem, som måske ikke naturligt finder vej til en klub som vores.

Annonce

Ingen gratis omgang

Men frafaldet blandt senior-spillere - i Vejle Håndbold Klubs tilfælde på damesiden - er dog ifølge klubbens formand ingen gratis omgang, selvom de frafaldne damespillere opvejes af tilgang i de yngre årgange.

- Det er ofte blandt vores seniorspillere, vi rekrutterer vores frivillige ledere og trænere, og derfor er det vigtigt i en klub som vores, at vi også formår at holde gang i vores seniorspillere, siger Lotte Damkjær og tilføjer:

- Der er selvfølgelig mange forældre, som kommer ind, men mange af vores frivillige rekrutteres fra seniorafdelingen.

Annonce

De frivillige er nøglen

Carsten Glejbjerg anser de frivillige trænere og ledere som nøglepersonerne, hvis håndbolden trods corona-pandemien skal holde fast og slå tilbage efter et lille medlemsdyk i 2020.

- Der er ingen tvivl om, at perioden med corona har tæret på de frivillige. Undervejs stod vi et par gange i en situation, hvor vi troede, at nu skulle vi i gang igen, og så skete det ikke alligevel, siger Carsten Glejbjerg og fortsætter:

- Seneste efter sommerferien. 1. august forventede vi, at nu skulle vi i gang og for første gang i næsten et par år gennemføre en helt almindelig sæson og en helt almindelig turnering. Sådan så det også længe ud, men som situationen er lige nu, er det vel relevant at spørge sig selv, om vi mon får gennemført sæsonen 2021/22, som vi troede og håbede, eller vi bliver tvunget til igen at lægge turneringen ned.

Og endnu en større nedlukning kan ifølge Carsten Glejbjerg muligvis koste håndboldsporten dyrt.

- Vi risikerer at tabe en hel årgang af potentielle håndboldspillere. Der kan være en hel årgang af børn, som aldrig fik chancen for at spille håndbold, siger Carsten Glejbjerg, som igennem arbejdet som udviklingskonsulent har kontakt med de cirka 75 håndbold-foreninger i Kreds 8’s område.

Håndboldspillere i Danmark

Danmarks Håndbold Forbund blødte de seneste par årtier medlemmer, men i 2019 - året inden coronapandemien kom til Danmark - knækkede forbundet kurven.

Her er et udpluk af de seneste 20 års medlemstal i forbundet:

2020: 104.422

2019: 105.717

2018: 104.609

2016: 105.033

2011: 113.323

2006: 130.018

2001: 132.453


Nu var udviklingen endelig vendt, og vi så resultatet af det enorme arbejde, som der igennem mange år var gjort af klubberne, og nu risikerer vi være slået tilbage.

Carsten Glejbjerg, udviklingskonsulent i Jydsk Håndbold Forbund

Vi tog simpelthen telefonen og ringede rundt og gjorde opmærksom på, at nu var vi i gang igen, og det fik langt de fleste tilbage.

Lotte Damkjær, formand for Vejle Håndbold Klub

Succes, udfordringer og fremtiden

I en række artikler kigger vi på, hvor flere idrætsgrene står ved indgangen til 2022. Hvor er der succes? Hvor er ligger udfordringerne? Og hvordan ser fremtiden ud?

Annonce
Erhverv For abonnenter

Læser undrer sig: Hvordan kan NPV få lov til at placere boliger ud mod så støjende en vej?

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

Annonce