Annonce
Vejle

Hærværk for over 30.000 kroner: Kommunen mistænker miljøaktivister for at 'befri' træerne i midtbyen for hundredvis af strips

Vejle Kommunes Vej & Park-afdeling bruger normalt denne type silikonestrips til at montere den kunstbelysning, som bliver sat op i træerne. De er designet til ikke at gøre skade på træet. Foto: Kajan Variyeswaran
Knap 40 træer med kunstbelysning i Vejle Midtby har de seneste uger været udsat for hærværk. Vej & Park spekulerer i, at der ligger et miljøaktivistisk motiv bag og kommer nu med kraftigt opråb til gerningsmændene.

Vejle: Gemene drengestreger - eller en klar tilkendegivelse fra miljøaktivister om at lade træerne være i fred?

Den sidstnævnte teori er i øjeblikket Vejle Kommunes bedste bud efter gentagne tilfælde af hærværk mod den kunstbelysning, der er sat op i en række træer i midtbyen.

Hærværket er gået ud over de strips, som bliver brugt til at montere kunstbelysningen på træerne.

Annonce

- Vi har før oplevet enkelttilfælde, hvor der er blevet klippet strips. Dem har vi regnet som drengestreger. Men denne gang tror vi, at det drejer sig om aktivister, der fejlagtigt tror, at stripsene skader træerne, siger Kajan Variyeswaran, der er teamkoordinator hos Vej & Park i Vejle Kommune.


Det er meget vigtigt for os at gøre klart, at de specialdesignede strips, vi bruger, er af silikone, så de kan udvide sig med træstammen - og altså ikke gør skade på træet over tid.

Kajan Variyeswaran


To gange i juli og august har gerningsmænd i ly af natten klippet stripsene over - uden at gøre yderligere skade på hverken lysopsætning eller træer.

- Første tilfælde var natten mellem 27. og 28 juli, hvor det var blevet cuttet mellem 150 og 200 strips på knap 40 træer. Så købte vi et nyt parti strips og fik dem fastgjort igen. I sidste uge var den så gal igen. Denne gang på cirka halvdelen af træerne, siger Kajan Variyeswaran.

Han fortæller, at en stor del af de afklippede strips efterfølgende blev fundet i omkringværende skraldespande.

Han skønner, at hærværket er sket for "befri træerne", men understreger dog, at træerne aldrig har været i fare for at lide overlast.

- Det er meget vigtigt for os at gøre klart, at de specialdesignede strips, vi bruger, er af silikone, så de kan udvide sig med træstammen - og altså ikke gør skade på træet over tid, siger han.

- Hvis det er aktivister, modarbejder de sig selv

Vej & Park-afdelingen i Vejle Kommune håber nu, at dette træ-venlige budskab lander hos gerningsmændene, og at det kan være med til at sætte en stopper for episoderne.

- Hvis det er aktivister, modarbejder de sig selv. De her silikonestrips skal bestilles i udlandet og tager tid at få hjem - så nu har vi været nødt til at hænge kunstbelysningen midlertidigt op med klassiske sorte plastikstrips, siger Kajan Variyeswaran.

- Fortsætter hærværket, kan vi blive nødt til at fastgøre belysningen på en helt anden måde, der ikke er lige så god for træerne. Eventuelt noget metal. Men det ønsker vi ikke.

Teamkoordinatoren hos Vej & Park fortæller i samme ombæring, at man gerne går i dialog med borgere, som måtte have interesse for eller spørgsmål til, hvordan kommunen vedligeholder sine træer.

- Derudover skal man huske på, at det også er forbundet med en vis risiko, hvis ledningen ikke er fastgjort, men bare hænger og dingler i en mere udsat position. Den kunne snildt brække af - og så har vi en ledning med strøm i, der er helt blottet, siger Kajan Variyeswaran.

Annonce

Anmeldt til politiet

Omkostningerne, der har været forbundet med hærværket mod kunstbelysningen, beløber sig foreløbig til 30.000 kroner - uden at medregne de mandetimer, der er brugt på at få kunstbelysningen fastgjort igen.

- Det kan snildt to mand tre-fire dage at gennemgå alle træerne og sætte kunstbelysningen fast igen. Stripsene skal fastgøres og monteres på den rigtige måde, og det tager tid, siger Kajan Variyeswaran.

I forlængelse af hærværket har de strømførende ledninger flere steder hængt frit fra stammen. Ifølge teamkoordinator i Vej & Park Kajan Variyeswaran med den risiko, at de knækker, og elektriciteten dermed bliver blottet. Foto: Kajan Variyeswaran

Træerne, hvis kunstbelysning det er gået ud over, står blandt andet på strækningerne mellem Nørretorv og Dæmningen, Flegmade og Byparken og ved Lido Biograferne og Søndertorv.

- Man må i hvert fald sige, at de har været ihærdige - og haft en klar plan med det, siger teamkoordinatoren fra Vej & Park.

Vejle Kommune oplyser, at man har anmeldt hærværket til Sydøstjyllands Politi. Derudover er man i dialog med boligejere på Dæmningen med henblik på at fremskaffe videomateriale, der kan være med til at opklare, hvem der står bag.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Alarm 112

Frygter, han er forulykket: Politiet efterlyser 64-årig mand

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Danmark For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce