Annonce
Jelling

Højområdet er Danmarks fineste monument

Jellingmonumentet er Danmarks nationalmonument nummer 1. Derfor vil politikerne gøre ekstra meget ud af planerne for højenes omgivelser. - Arkivfoto
Annonce
Vejle Byråd frigav i aftes 500.000 kroner til den videre planlægning af udviklingen ved Jellingmonumenterne. Der arbejdes frem imod, at Gormsgade skal skubbes mod syd, og det vil medføre, at der skal væltes flere huse i bymidten. Det er der to grunde til: For det første har staten siden 1952 arbejdet på skaffe mere luft omkring Sydhøjen. For det andet har den nyeste udvikling med fund af nye dele af monumentet samt ønsket om mere kontakt mellem høj og torv givet behov for at skubbe østsiden af Gorms Torv længere mod øst. Til sammen giver det behov for nye byggefelter til fremtidens husrand rundt om sydhøjen.
Annonce

Topmonumentet

-Vi har inden for de seneste 14 dage fået bekræftet fra Kulturarvsstyrelsen, at Jellingmonumentet er Danmarks Nationalmonument nr. 1. Det skal vi have respekt for, og der skal arbejdes ordentligt med denne sag. Vi skal have en ny lokalplan for at kunne lave det torv færdigt. Det vil få nogle borgeromkostninger, og det er træls for dem, men monumentet er så vigtigt, at vi må give det den respekt, det skal have. Kulturarvsstyrelsen har klart sagt, at Unesco har strammet kravene til omgivelserne. Hvis vi vælger den lille og hurtige løsning, så bliver vi mødt med et veto fra Kulturarvsstyrelsen, sagde borgmester Leif Skov.
Annonce

Umulig løsning

Den lille løsning går ud på at genopføre toethalvetages huse på hjørnet af Gormsgade og Møllegade, måske nogle meter længere væk fra det tidligere Restaurant Harald Blåtand. Det vil stort set se ud som før men med grimmere bygninger. Men den model er altså allerede udelukket af Kulturarvssstyrelsen. Viceborgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) lagde i byrådsmødet meget vægt på, at der nu blev nedsat en styregruppe af politikere, der skal sikre, at der sker noget efter en ret lang ventetid. Den blev i øvrigt forstærket på mødet i aftes, idet Kr. Thulesen Dahl (DF) kom med i gruppen. Han sidder i folketinget, og har dermed andre kontakter end de øvrige i gruppen som er borgmester, viceborgmester og udvalgsformænd og en SF'er.
Annonce

Mange instanser

Arne Sigtenbjerggaard sagde: -Når man planlægger i Jelling, skal der arbejdes sammen med mange instanser, som man bare ikke kommer uden om. Men nu skal der ske noget, det er lidt af et hul, det sker ikke kønt ud. Der skal ryddes op, før turisterne kommer, så det ser ordentligt ud, indtil vi ved, hvordan området skal være. Peter Borup Sørensen (SF) pegede på, at der også er en by at tage hensyn til. -Det er fint med en dialog, så vi kan blive klogere på, hvad eksperterne mener. -Men det vil også være godt, hvis de blev lidt klogere på, hvad der foregår i Jelling, sagde han. Dorte Rørbye (rad.) opfordrede til at tænke langsigtet.
Annonce

Tid til store sko

-Denne sag er vigtig for Vejle Kommune. Jellingmonumenterne er udpeget som et af fyrtårnene for vores kommune, og Jelling når langt ud over landegrænsen. -Jeg synes, man skal gå i gang med det store projekt og frilægge højene fuldstændig. Jeg vil gerne appellere til, at man ikke går i små sko. Nu er det tiden, fastslog hun. Kristen Thulesen Dahl var enig i, at Jellinghøjene profilerer Vejle. Derfor kaldte han det bagvendt, hvis sagen skulle dreje sig om, hvorvidt der skulle rives huse ned. -Vi skal i stedet taget udgangspunkt i det aktiv, det er som noget af det fineste monument, vi har i Danmark. Jeg har talt med Folketingets nye direktør (Carsten U. Larsen, red.). Han er tidligere direktør i Nationalmuseet. Han fortæller, at det er vigtigt for museet at udvikle området i Jelling og dermed vise, at man gør noget over hele landet. Der er ingen tvivl om, at museet ser Jelling som en bastion i det jyske, fastslog Thulesen Dahl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Kom ind fra gaden og bliv døbt i kirken

Vejle For abonnenter

Å-Centret, Ravn Arkitektur, Murermester Kring, Ødsted Tømrer- og Snedker - og mange andre: Ugens lokale regnskaber

Vejle

Nu er Smidstrup-Skærup også ramt: Spredt corona på seks Vejle-skoler gør det svært at indkapsle smitten

Annonce