Annonce
Jelling

Højskole har redet coronastormen af: Men den store hofdisciplin er udfordret efter genåbningen

Brandbjerg Højskole går en travl tid i møde, når skolen må genåbne. Først kommer eleverne tilbage, og kort efter sættes gang i sommerens mange kurser på skolen. Arkivfoto: Morten Pape
Efter en omtumlet coronatid forventer Brandbjerg Højskole fra mandag 1. juni igen at tage imod eleverne, som har tre uger tilbage af deres højskoleophold.
Annonce

Brandbjerg: Siden midten af marts har Brandbjerg Højskole været tom for elever og kursister. Men fra 1. juni satser højskolen på at byde velkommen tilbage til eleverne.

Egentlig kan landets højskoler allerede genåbne onsdag 27. maj, men det bliver man ikke helt klar til på Brandbjerg Højskole, fortæller forstander Simon Lægsgaard.

- Vi har ikke fået de endelige retningslinjer fra ministeriet, men vi har fået et par hints om, hvordan de bliver. Det ser ud til at blive en lidt mindre restriktiv udgave af efterskolernes retningslinjer. Det er selvfølgelig et benspænd, men det kan vi godt se os selv i. Vi har valgt at åbne fra mandag 1. juni, fordi vi har brug for nogle dage til at gøre klar, siger Simon Lægsgaard.

- For det første har vi gang i forskellige renoverings- og maleprojekter, som vi er nødt til at runde af, inden kursisterne kommer tilbage. Dernæst har en del medarbejdere været sendt hjem på statens lønkompensationsordning, så de skal lige nå at komme tilbage og forberede sig og lave et program for de sidste tre uger, uddyber han.

Forstanderen glæder sig selvsagt til, at der igen kommer liv på Brandbjerg Højskole. Men det bliver en anderledes hverdag, som alle lige skal vænne sig til.

- Det er klart, at intet bliver, som det plejer. Der er jo ingen af os, der har erfaring med at afvikle kurser med en meters afstand mellem kursister. Der er mange ting, der skal tænkes igennem. Det gælder for eksempel daglige procedurer med alt fra spisesituation til toiletbesøg. Og så er vi jo lidt handlingslammede på en af vores hofdiscipliner, som er fællessangen, hvor der skal være to meter mellem folk. Vi håber på godt vejr, så vi kan stå udenfor og synge, lyder det fra Simon Lægsgaard.

Vi er jo lidt handlingslammede på en af vores hofdiscipliner, som er fællessangen, hvor der skal være to meter mellem folk. Vi håber på godt vejr, så vi kan stå udenfor og synge

Simon Lægsgaard, forstander på Brandbjerg Højskole

Annonce

Gode venner med banken igen

Selv om der har været på stille på højskolen i to en halv måned, kan Simon Lægsgaard se tilbage på en hektisk nedlukningsperiode.

For kombinationen af coronanedlukningen og problemer med højskolens bank, Den Jyske Sparekasse, gav alvorlige økonomiske udfordringer i marts måned.

Har I et overblik over, hvor meget I kommer til at miste på grund af coronakrisen?

- Det er svært at sige, da krisen ikke er ovre endnu. Men i forhold til budgettet for 2020 bliver der et omsætningsfald fra 30 til 25 millioner kroner. Vi har selvfølgelig forsøgt at spare så meget som muligt, så det reelle tab bliver ikke fem millioner kroner. Det bliver helt klart et ordentligt hug, men det ser ud til, at vi klarer skærene.

Kommer krisen til at betyde, at nogle af medarbejderne skal afskediges?

- Som det ser ud lige nu, kan jeg heldigvis sige nej til det spørgsmål. Og det er altså lønkompensationspakken, der redder os i den situation. Hvis ellers sommeren går, som vi håber, kommer vi ud på den anden side med alle medarbejdere i behold. Det er noget mere, end vi turde håbe på i marts måned.

Brandbjerg Højskole har fået masser af støtte - både moralsk og økonomisk - gennem coronakrisen. Hvad har det betydet?

- Den moralske støtte har betydet alverden og har gjort, at vi har holdt modet oppe og kæmpet videre. Den økonomiske støtte har hjulpet os på både den korte og lange bane. Crowdfounding-kampagnen, der indsamlede 400.000 kroner, var på den korte bane med til at hjælpe os på flere vigtige områder. På den længere bane er det folkeaktie-projektet, som får betydning, idet vi forventer over den næste års tid at få en del af vores gæld lagt om, så vi ikke kommer i en lignende situation igen, selv om vi skulle komme i modvind igen. Folkeaktierne har for nylig rundet en halv million kroner.

- Vi har kæmpet med en gæld i al den tid, jeg har været forstander (siden 2009, red.). En gæld, der blev etableret før min tid. Det er på tide, at vi kommer af med noget af den nu. Men vi har også nogle store renoveringsopgaver, så det kan være svært at få råd til både det ene og det andet, men det er der, hvor folkeaktierne kan komme ind og spille en væsentlig rolle.

Hvordan er forholdet til Den Jyske Sparekasse i dag?

- Vi har fået et fint forhold til banken igen. Man kan sige, at vi har fundet hinanden igen. Det er klart, at vi er fuldstændig afhængig af, at banken er med os, og det er den heldigvis. Banken blev urolig, da coronakrisen begyndte, men vi har haft mange gode samtaler siden da, og der blevet vist en tro på, at vi godt kan klare os igennem krisen.

Annonce

Travl sommer i vente

Mens højskolen er ved at forberede sig på at få eleverne tilbage, kigger Simon Lægsgaard og resten af staben frem mod de mange sommerkurser, som skal finde sted på skolen.

- Som udgangspunkt afholder vi alle de sommerkurser, vi kan, så længe det er sundhedsfagligt forsvarligt og giver mening i forhold til kursets tema og indhold. Det betyder, at vi har et par kurser, som hænger i en tynd tråd, fordi de har et indhold med for meget kontakt og nærhed. Men bortset fra det regner vi med at gennemføre de øvrige kurser, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Vi bør kunne lukke lidt op om 14 dage

Annonce