Annonce
Hedensted

Højskole i regelkaos: Efter seks dage ændres retningslinjer væsentligt

På Uldum Højskole skal eleverne fra på tirsdag holde en meters afstand til flere af deres højskolekammerater end de ellers har gjort siden de vendte tilbage på højskolen i onsdags. Ændringen skyldes at Sundhedsstyrelsen har ændret i retningslinjerne for genåbning af højskolerne. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Onsdag vendte 85 højskoleelever tilbage til Uldum Højskole bl.a. med en regel om, at eleverne skulle opdeles i familiegrupper på 20 personer, men fra på tirsdag sænkes tallet til otte. Det giver ingen mening, lyder det fra højskoleforstander Kurt Willumsen, der kalder det en eklatant fejl fra Sundhedsstyrelsen.
Annonce

Uldum: - Det her ændrer fuldstændigt det setup, vi har knoklet for at lave, inden vi fik eleverne i hus. Vi arbejdede i døgndrift op til genåbningen for at få alle tingene på plads, og nu skal vi starte forfra. Det giver ingen mening.

Højskoleforstander på Uldum Højskole Kurt Willumsen er mildest talt frustreret over de nye coronaretningslinjer, som han sammen med landets øvrige højskoler netop har fået. I de oprindelige retningslinjer, som højskolerne fik få dage før genåbningen i onsdags, måtte der være 20 elever i en såkaldt familiegruppe, hvor afstandskravet på en meter ikke gælder.

Men pludselig er reglerne ændret, så der nu kun må være otte i en familiegruppe.

- Det var slemt nok at få eleverne til at købe den nuværende plan, fordi hver eneste coronaretningslinje går ud over fællesskabet. Det er svært at forklare, at man den ene dag godt må være 20 i en familiegruppe, og den næste dag må de kun være otte, lyder kritikken fra Kurt Willumsen.

De nye regler træder i kraft på tirsdag 2. juni. Flere højskoler får først deres elever tilbage den dag, men det er ikke tilfældet i Uldum, hvor 85 elever vendte tilbage til højskolen i onsdags.

- Vi har hele tiden tænkt, at vi skal være klar den dag, vi får lov til at genåbne. Indtil genåbningen var vi jo på bistand, så vi har sat en ære i at komme i gang lige så hurtigt, som vi kunne. Men lige nu sidder jeg med en følelse af, hvor er det ærgerligt, at vi skulle tænke sådan, når sådan noget som det her sker, siger Kurt Willumsen.

Annonce

Skyldes efterskolerne

I følge hans kollega, Simon Lægsgaard forstander på Brandbjerg Højskole v. Jelling og næstformand i Folkehøjskolernes Forening skyldes ændringen af reglerne, at der har været et pres fra Efterskoleforeningen, der føler sig forfordelt, idet reglerne for familiegrupper på efterskoler er på otte personer. Kurt Willumsen mener, at der er stor forskel på de to skoleformer.

- Højskolerne har hele tiden været i en hel anden risikogruppe end efterskolerne. Hos os er det voksne mennesker, og vi har tilmed kunne nå at teste dem for Covid-19, inden de kom tilbage, lyder det fra Kurt Willumsen, der derfor sundhedsmæssigt ikke ser meget ræson i ændringerne.

Han skal nu bruge på pinsen på at finde ud af, hvordan højskolen kan leve op til de ændrede krav, og han håber, at der forsat kan være plads til alle eleverne på højskolen. Alt andet vil være for hjerteskærende.

- Det skal kunne lade sig gøre. Jeg tror, løbet er kørt i forhold til at ændre på retningslinjerne igen, og vi kunne aldrig drømme om ikke at gøre som, der bliver sagt. Højskoler er vel nærmest indbegrebet af samfundssind, så selvfølgelig gør vi det, selvom det kommer til at kræve alt vores energi at få eleverne til at føle, at der er troværdighed i den nye plan, konstaterer Kurt Willumsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce