Annonce
Ikast-Brande

Højskoleforstander: - Vi synes det synd for os - og Ikast er fjenden

Højskoleforstander Mogens Sommer Madsen kom med et par veloplagte stikpiller til publikum. Arkivfoto

Mødelokalet var fyldt helt op, da Mogens Sommer Madsen var foredragsholder til Ældre Sagens fredagscafé.

Brande: Alle 100 stole var besat, da Ældre Sagen inviterede til februars måneds fredagscafe. Der var kun plads til dette antal, og 20 var på venteliste. Årsagen var nok, at foredragsholderen var højskoleforstander Mogens Sommer Madsen fra Brande Højskole.

Efter spisningen gik Mogens Sommer Madsen, Brande Højskole, på podiet. Han leverede som vanligt et skarpt indlæg, hvor han tog udgangspunkt i Brande Højskole og den læring, som han sammen med sit personale forsøger at bibringe eleverne. Han nævnte, at på Brande Højskole har eleverne og lærerne arbejdet med at tage stilling til den verden, vi lever i. Det vil blandt andet sige: Klimakrise, fake news, populisme, finanskrise, syg kapitalisme og it-giganternes indgriben i den politiske debat.

Mogens Sommer Madsen fortsatte med at slå fast, at eleverne på højskolen har taget stilling. På skolen formår man at leve sammen i uenighed, ikke i et "ekkorum". Han definerede ekkorum som et forum, hvor alle er enige og bekræfter hinanden i, at de andre tager fejl og er fjenden. I et ekkorum hører man ikke sine egne fejl. I Brande ses tendensen også, efter hans opfattelse.

- Vi er enige i at brokke os, eller synes det er synd for os - og fjenden er Ikast, sagde han.

Han advarede mod denne tendens. Brandeborgerne har grund til at være stolte af Brande, som er kendetegnet ved en kultur af iværksætteri, kreativitet og gang i den. Ekkorum vil lukke ned for denne kultur. Efter Mogens Sommer Madsens opfattelse er det modsatte af ekkorum dialogen - den åbne vekselvirkning, som Grundtvig talte om- Og frisind betyder, at man accepterer, at andre har en anden mening end en selv.

Vi er enige i at brokke os, eller synes det er synd for os - og fjenden er Ikast.

Mogens Sommer Madsen, forstander for Brande Højskole
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce