Annonce
Hedensted

Højvandet skabte ny vandvej til kendt fyr

En fortælling om en morgenstund på godt og ondt.

Det er tirsdag morgen, 2. januar i det nye år, klokken er knap 7, og jeg er netop væltet ud af sengen og kigger ud i mørket gennem altandøren. Trods mørket kan jeg straks se, at noget er forkert. Engen neden for huset skinner blankt i den mørke morgentime, og jeg er med det samme klar over, at det er den varslede forhøjede vandstand, der har ramt Vejle Fjord.

Efter morgenkaffen begynder det at lysne i øst, og den klare himmel er ved at få et orange/gulligt skær langt ude i horisonten. Det er nu tydeligt, at fjordens vand er trængt langt ind over engen, og helt usædvanligt er nået forbi min nabos flagstang på vej op mod hendes terrasse.

Beslutningen tages - der er ingen tvivl - jeg må og skal ud til Træskohage Fyr for at se, om det "holder sig tørskoet". Og så kan jeg jo også håbe på en flot solopgang, som ifølge Naturkalenderen skal ske klokken 8.42.

Den vanlige tur over engen og langs stranden kan jeg godt opgive, så jeg vælger at tage turen gennem skoven på cykel og så følge den nyanlagte og forhøjede sti ud til fyret. Men jeg finder hurtigt ud af, at jeg skulle have haft en vandcykel, for hele vejen ud til fyret står vandet 20-30 centimeter over stiens faste bund. Cyklens pedaler er for lavt placeret, så mine sko virker og lyder som skovlene på en hjuldamper.

Vand hele vejen rundt

Stor bliver min overraskelse, da fyret dukker op for enden af stien, nærmest omgivet af vand på alle sider. Ja, jeg kan i sandhed sige, at jeg tager vandvejen ud til fyret!

Heldigvis er vandet stoppet et par meter fra fyrets fundament og trappe, så det er stadig "tørskoet", hvilket bestemt er mere, end der kan siges om mig.

Nå, jeg skal da op i fyret og se på oversvømmelserne i fugleperspektiv, og jeg, der er vant til at stå på balkonen - eller vægtergangen, som den oprindelig hed - og nyde udsigten, fik denne morgen virkelig noget af et overraskende syn.

I de 10 år jeg jævnligt er kommet i fyret, har jeg ikke set noget lignende: Vand overalt hele vejen rundt, Og så er Vejle Fjord endda ikke ramt af stormfloden, "kun" en vandstandsforhøjelse på 120-130 cm.

Hjem til tragisk nyhed

Klokken er nu ca. 8.45, og solen er på vej op over horisontens skyer ude over Trelde Næs. Flot .... flot! Men nu kan jeg mærke et par fødder, der er blevet lidt for våde og kolde, så jeg beslutter at cykle hjem igen. Selvfølgelig ad vandvejen. Og på turen gennem vandet stopper jeg op et par gange, for jeg må ganske enkelt have nogle billeder af solopgangen med hjem. Og jeg må bare sige, at denne morgens solopgang virkelig var de våde sko og sokker værd.

Hjemme igen på matriklen er klokken blevet et kvarter over ni, og her blev min glæde over morgenens herlige oplevelser brat afbrudt af nyheden om den forfærdelige togulykke på Storebæltsbroen. Tankerne kører omkring ulykkens tragiske omfang. Hvorfor og hvordan kunne det ske? Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan til og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan tilfældighederne ofte kan have indflydelse på ens liv - og hvordan man kan undgå at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Se billederne: Spotlight samlede børn fra Vejles skoler til fest, musik og fremtids-kig

Kultur For abonnenter

Siriuspatruljen samles ved Vejle Fjord: Her kan fortælles historier om kulde, afsavn og 100 dage uden bad

112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce