Annonce
Give

Høsten af vinterbyg er i fuld gang

Kristian Thisgård er netop færdig med at høste vinterbyg på sine forpagtede marker langs Dørkenvej. Har er tilfreds med resultatet, i betragtning af at markerne ikke kan vandes og især fordi han også tæller de gode naturoplevelser med i regnskabet. Foto: Børge Larsen
Det er for tidligt at konkludere på resultatet, men de første meldinger tyder på en middel til lidt over middel høst. Og resultatet er i hvert fald bedre end i sidste år.

Give: Mejetærskerne kører for øjeblikket for fulde omdrejninger.

Ikke mindst på de magre jorde er der gang i høsten af vinterbyg. Mellem Thyregod og Give er Kristian Thisgård færdig med vinterbyggen på en stribe marker, han og Dørken Maskinstation har forpagtet langs Dørkenvej.

- Tjah, det er svært at vurdere mængden, for jeg har haft svært med at få haserne slået af, så kernerne fylder mere end normalt. Men jeg synes egentlig, det ser godt nok ud, siger Kristian Thisgård.

Markerne langs Dørkenvej hører til de lyse jorde, for at sige det lidt pænt. Siger man det mere direkte, så er der tale om meget magre, for ikke at sige dårlige jorde.

- Det afspejler forpagtningsafgiften selvfølgelig. Så sammen med arealtilskuddet kommer det da til at hænge sammen. Men man også skal huske og glæde sig over de gode timer og oplevelser, der er forbundet med arbejdet i marken, siger Kristian Thisgård med et stort smil.

Selve timelønnen mener han ikke, der er nogen grund til at regne på.

Annonce

Vådt og tørt

Den magre jord er særlig følsom over for regn i rette mængde på rette tid. Det har året ikke budt på. Regnen er faldet meget uregelmæssigt i foråret, efterfulgt af lange tørre perioder. Og markerne ved Dørkenvej kan ikke vandes.

- Men så har vi jo heller ikke udgifterne til kunstvanding, lyder det tørt fra Kristian Thisgård.

Hos rådgivningsselskabet Sagro er man meget forsigtige med at vurdere resultatet af den foreløbige høst.

- Vi har ikke fået mange data ind endnu, så det er lidt svært at vurdere. Men de meldinger, jeg har fået, siger en middel høst og måske lidt over middel. Men der er også nogle, der er skuffede over resultatet, siger planterådgiver Marie Uth.

Hun fortæller at de første på Billundegnen gik i gang med at høste i tirsdags. Onsdag og torsdag har langt de fleste været i gang, så der gøres store indhug i arealerne.

På Baldershave i Lindeballe er man færdige med at høste vinterbyggen. Her råder man over en brovægt og kan derfor sætte tal på høstens størrelse.

- Vi har høstet 62 tønder pr. hektar. Da alle marker er vandede, havde vi sat næsen op efter 7 ton pr. hektar, så vi er lidt skuffede, siger Leif Søndergaard.

Til gengæld er der glæde over proteinindholdet, der er på 13,0. Det er noget højere end sidste år og det betyder, at der kan spares lidt på andre proteinkilder, når bedriftens grise skal fodres med byggen.

Der er høstet 45 hektar vinterbyg og 10 hektar græsfrø, og den høst er tilfredsstillende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce