Annonce
Vejle

Han byggede helt Vejlekvarter: Jens P. Koch er for boliger hvad Ford var for biler

Jens P. Koch stod for byggeri af omkring 12.000 danske boliger, gerne i hele kvarterer som her Otte Ruds Vej. Firmaet købte grunde op i 1000-vis. Her ved Vindinggård Ringvej sydvestside fik firmaet fat i et areal med stor udsigt over dalen, hvori Mølholm Å løber. Foto: Leif Baun
Jens P. Kochs byggerier kan minde om Henry Fords blanding af samlebånd og kvalitet.
Annonce

Vejle: Navnet Jens P. Koch er nok ikke så kendt mere. Den store byggevirksomhed forsvandt efter en konkurs i 1982. Manden bag døde i 1996. Men forfatteren John Rendboe råder bod på det med den første bog om manden, der har bygget cirka 12.000 boliger, især parcelhuse.

Han har også været i Vejle, siger forfatteren:

- Hele Otte Ruds Vej og Niels Juels Vej i Vinding er et Koch-kvarter. 23 gårdhuse og 47 rækkehuse. Det var meget omtalt i sin tid, for Vejle havde haft en pudsig aversion mod rækkehuse. Der var ikke opført rækkehuse i Vejle siden anden verdenskrig. Ingen synes at vide hvorfor. Men her er så til gengæld et fremragende eksempel på et velfungerende kvarter med afvekslende huse. Kvaliteten på husene er i top, og det er en bemærkelsesværdig satsning i forhold til byggetidspunktet 1979-80, siger John Rendboe.

Annonce

Andkærplan stoppet af konkurs

Han mener, der er bygget omkring 120 Kochhuse i Vejle. Der var også et projekt i Andkær på Bytoften, men det blev annulleret af konkursen. Det blev gennemført af Pedersen & Boisen Byg fra Fredericia et par år senere.

Et klassisk Jens P. Koch-hus fra omkring 1979-80 med en vinkel. Husene var billige i forhold til kvaliteten og solgte i stor stil. Foto: Leif Baun

Jens Preben Kochs byggerier er specielle på flere måder. Han var politisk i sin tilgang og forsøgte faktisk også at stifte et parti. Han ville bygge til lykkelige mennesker, og det blev de især, hvis de ejede den bolig, de boede i, mente han.


Hele Otte Ruds Vej og Niels Juels Vej i Vinding er et Koch-kvarter. Det er et fremragende eksempel på et velfungerende kvarter med afvekslende huse. Kvaliteten på husene er i top, og det er en bemærkelsesværdig satsning i forhold til byggetidspunktet 1979-80.

John Rendboe


Annonce

Han væltede ideer ud

Han var ekstremt rationel i byggearbejdet: Specialisering af medarbejdere, vinterbyggeri under telte fra cirka 1956, byggeri af hele kvarterer, ideen om betalingsservice, hvor man betaler et fast beløb pr. måned frem for store terminsregninger en gang imellem, totalløsninger fra byggeansøgning til haveanlæg. Koch hjalp også med finansieringen og beholdt pantebrevene, så folk med almindelige pengesager slap for at skulle stå med hatten i hånden for at få lån. Andre har gjort det samme - efter Jens P. Koch.

Jens P. Kochs byggerier var forud for sin tid med mange ideer. Meget var tænkt godt igennem, eksempelvis legepladserne omgivet af køkkenvinduer, så mange kunne holde øje med kvarterets unger. Foto: Leif Baun

Det samlebåndsagtige i arbejdsmetoderne betød ikke, at husene var ens. Der var 45 hustyper at vælge blandt.

På toppen var der over 1000 ansatte. Men da kvarteret i Vejle blev bygget, var det hårde tider for byggebranchen. Endnu en oliekrise gjorde folk forsigtige. Hos Koch blev antallet af arbejdspladser reduceret fra 300 til 240. I september 1982 gik virksomheden konkurs. De sidste 200 ansatte blev afskediget. Byggegrunde til 1000 boliger og meget andet skulle realiseres. En gigant var pist væk.

Bogen på 224 sider er udkommet og hedder "Jens P. Koch - manden der ville bygge Danmark".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce