Annonce
Erhverv

Han er chef for Europas største våbenhandel - men laver selv kaffen til sine ansatte

Når Jens Pedersen ikke er i butikken i Kildeparken, nyder han at gå på jagt - gerne på hans egen jagtmark i Hornsyld. Foto: Michael Svenningsen

Mr. Østjysk Våbenhandel alias Jens Pedersen fylder 70 år 16. februar. Han kunne sagtens læne sig tilbage og nyde et otium med luksuriøse jagtrejser på femstjernede destinationer, men det er han ikke interesseret i. Hans liv ligger i forretningen i Hedensted.

Hedensted: Allerede som ung skoledreng vidste Jens Pedersen, hvad han ville lave, når han blev stor: Han ville gå på jagt, og han ville være købmand.

Det første har han gjort med sin far og bedstefar nærmest før, han kunne tale, og det andet... tjahh, han har altid været god til det med tal og viste også tidligt tegn på et vist handelstalent.

På Kildeparken i Hedensted ligger i dag resultatet af Jens Pedersens barnedrømme og et langt livs hårdt arbejde: Her ligger Europas største jagtbutik, Østjysk Våbenhandel, som Jens Pedersen selv har bygget op fra bunden.

Butikken har i dag 40 ansatte og en stor millionomsætning, men det er stadig Jens Pedersen, der er den første, der kommer, og den sidste, der går.

- Jeg møder ind hver dag kl. 7.30, og så brygger jeg kaffe til de ansatte. Det kan jeg godt lide, siger Jens Pedersen.

Jeg er opdraget med at gå på jagt. Som lille dreng traskede jeg i min bedstefars fodspor, når han skulle ud at jage. Nu går jeg på jagt med mit barnebarn.

Jens Pedersen

Jens Pedersen


  • Født 16. februar 1948 i Ølgod ved Varde.
  • Vokset op på en gård som nummer tre i en søskendeflok på seks.
  • Kom i lære hos en købmand i Tistrup ved Varde som 15-årig.
  • Har tidligere arbejdet hos bl.a. Hornsyld Købmandsgård og Hosby Huse.
  • Blev registreret våbenhandler i 1976.
  • Gift med Esther Pedersen i 1968 og indtil hendes død i 2009.
  • Har tre børn, Anita (1968), Kenneth (1970) og Susan (1986) samt syv, snart otte, børnebørn.
  • Bor i dag sammen med Sonja Petersen i Hedensted.
Jens Pedersen fylder 70 år på fredag, men han er frisk som en havørn og har ingen planer om at gå på pension. Foto: Michael Svenningsen

Kunder fra hele Europa

Fredag 16. februar fylder våbenhandleren 70 år, men det giver ikke anledning til tanker om pension. Selvom han, hvad økonomien angår, sagtens kunne trække sig tilbage og nyde et otium med luksuriøse jagtrejser på femstjernede destinationer, så foretrækker Jens Pedersen at blive ved med at arbejde i butikken 11 timer dagligt.

For arbejdet er langt mere end et job for ham. Det er hans hobby, hans livsdrøm, hans passion.

- Jeg elsker at være her og har ingen planer om at stoppe. Jeg har alt, hvad jeg har drømt om her, og jeg nyder at snakke med de jægere, som kommer i butikken, siger Jens Pedersen.

I Østjysk Våbenhandel kommer kunderne i dag fra hele Nordeuropa, men sådan har det ikke altid været.

Da Jens Pedersen startede med at sælge våben, skete det nærmest som en lille sidegesjæft, når han havde fri fra arbejdet hos købmanden i Tistrup ved Varde, hvor han kom i lære som 15-årig.

- Vi solgte alt muligt i butikken. Udover almindelige købmandsvarer havde vi isenkræmmerting, koks, olie og jagtting. Folk kunne også købe våben, og ligesom med biler, så ville de gerne sælge det gamle, når de købte et nyt. Købmanden var ikke interesseret i gamle våben, men han sagde til mig, at hvis jeg ville, kunne jeg købe dem for mine egne penge og sælge dem videre privat. Så det gjorde jeg - og tjente faktisk ret gode penge på det, siger Jens Pedersen.

Jens Pedersen ved, hvad han snakker om, når han sælger våben i Østjysk Våbenhandel. Han er selv en ivrig jæger og har gået på jagt så længe, han kan huske. Foto: Michael Svenningsen

Voksede ud af rammerne

Samtidig var drømmen om en dag at blive selvstændig våbenhandler blevet plantet i ham, og han udvidede stille og roligt salget i privaten og begyndte også at købe nye våben hjem fra udlandet - dog stadig kun på hobbyplan.

Arbejdsmæssigt blev han efter en omvej i Billund ansat i Hornsyld Købmandsgård, hvor de også solgte patroner.

- Jeg foreslog, at vi også skulle sælge våben, men det ville de ikke. Da traf jeg min endelige beslutning om selv at åbne en våbenhandel, og i 1976 sagde jeg mit job op og blev registreret som våbenhandler, siger Jens Pedersen.

I seks år solgte han våben fra privaten i Hornsyld samtidig med, at han arbejdede som lagerchef hos Hosby Huse, men i 1982 blev han våbenhandler på fuld tid.

- Jeg byggede 60 kvm til på villaen og fik officielle åbningstider, og det blev hurtigt en virkelig god forretning. Men det var ikke et 37 timers job. Jeg arbejdede hele tiden, siger Jens Pedersen, som på det tidspunkt også havde fået familie i form af hustruen Esther og tre børn.

Tegnede selv skitserne

I 1989 blev huset i Hornsyld for lille til våbenhandlen, og Jens Pedersen etablerede sig på Constantiavej i Hedensted, hvor han allerede efter fire år måtte udvide markant. Forretningen blev ved med at vokse og efter adskillige knopskydninger begyndte han at tegne råskitserne til Europas største våbenhandel.

Det er den, der ligger i Kildeparken i dag, og her Jens Pedersen tilbringer de fleste af døgnets vågne timer. Men han nyder også at gå på jagt - blandt andet på sin egen jagtmark i Hornsyld - eller at være hjemme i det nybyggede træhus i Hedensted, som har udsigt over de fem put & take søer, han også ejer.

I Østjysk Våbenhandel har han for længst igangsat et generationsskifte, og hans tre børn er i dag medejere. Kun sønnen Kenneth arbejder i forretningen, hvor han er en del af ledelsen. Og det er en glæde for Jens Pedersen, at der er en arvtager i familien til hans livsværk.

- Når man selv har bygget noget op fra bunden, så betyder det noget, hvordan det kører videre. Jeg er rigtig glad for, at Kenneth er med, og jeg håber, at en af hans tre sønner på et tidspunkt også kan blive en del af forretningen, siger Jens Pedersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce