Annonce
Vejle

Han går lige til stålet: Steffen er 'Knivmanden fra Vejle'

Steffen Jarl lavede sin første kniv for fire år siden, og han solgte de første knive for halvandet år siden. Foto: Lars Saugbjerg
Steffen Jarl står bag firmaet "Early Nature" i Spinderihallerne. Fremover kan man også få slebet sine gamle kokkeknive hos den 28-årige iværksætter - hvis man ikke falder for en af de smukke knive, han selv designer.

Vejle: Knivmanden fra Vejle.

Det lyder som en gyser, men det er det ikke. Knivmanden hedder Steffen Jarl, han er 28 år gammel og driver forretning fra Spinderihallerne i Vejle. Her har han etableret sit eget firma "Early Nature", der sælger eksklusive knive.

Når man holder en af Steffen Jarls knive i hånden, forstår man, at det er køkkenets vigtigste værktøj. Stålet, vægten, formen. Det er ikke bare en tilfældig kniv.

Jeg lavede min første kniv for fire år siden, og jeg solgte de første knive for halvandet år siden. I begyndelsen var det bare for sjov, og de første var små jagtknive med læderskede. Og det var fint nok, men jeg kunne mærke, at jeg ville noget mere.

Steffen Jarl, knivmager

Annonce

Træ i blodet

Knivmanden er pædagog, og i forbindelse med uddannelsen beskæftigede han sig en del med natur- og friluftsliv.

På seminariet var der tid til at lave sit eget udstyr, og det lå til højrebenet at lave en kniv - med et flot træskæfte. Træ har nemlig en særlig plads i Steffen Jarls hjerte.

I generationer har mændene i familien arbejdet med træ; tipoldefar, oldefar og farfar. Og hans far er tømrermester.

- Jeg lavede min første kniv for fire år siden, og jeg solgte de første knive for halvandet år siden. I begyndelsen var det bare for sjov, og de første var små jagtknive med læderskede. Og det var fint nok, men jeg kunne mærke, at jeg ville noget mere.

Annonce

Damaskus-stål

Steffen Jarl var fuldstændig solgt, da han "snublede" over damaskus-stål, der har en speciel foldeteknik.

- Knivbladet har et særligt udtryk. Denne har 67 lag, fortæller han og rækker en køkkenkniv frem.

- Der er en kerne af stål i midten, og så er der 33 lag, som er foldet op omkring på begge sider. Da jeg stod med stålet første gang, vidste jeg, at det var meget mere interessant end de små jagtknive - og lige fra starten fik jeg faktisk lavet nogle ret fede knive, lyder det i al beskedenhed fra Steffen Jarl.

Steffen Jarl

  • Steffen Jarl er 28 år.
  • Opvokset i Grejsdalen.
  • Står bag Early Nature i Spinderihallerne.
  • Sælger eksklusive knive.
  • Sliber knive. Indlevering sidste torsdag i måneden klokken 16-17.
  • Uddannet pædagog.
Annonce

Design din egen kniv

Fra det solide kvalitets-stål til idéen om eksklusive kokkeknive med unikke træskæfter var der ikke langt.

- Alle bruger jo knive i køkkenet. Hver dag. Med mine knive får man et værktøj med en historie; en kniv, du måske selv har været med til at designe, siger Steffen Jarl.

Omkring 70 til 80 procent af køberne vælger at designe selv.

- Vi kigger på klingens størrelse og skæftets træ. Man kan vælge mange forskellige træsorter. Man skal også tage stilling til formen og måske et indlæg af messing eller kobber i skæftet. Det sker også, at folk selv kommer med træet, fortæller Steffen Jarl.

Tre unikke knive. Hos Early Nature kan du selv være med til at designe din køkkenkniv. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce

Hænger på den

Prisniveauet er forholdsvis højt, fra 2000 til 5000 kroner. Materialerne er dyre.

- Lige nu får jeg ikke nok i løn, men det er blevet en livsstil for mig at lave knive, bedyrer iværksætteren.

Kvaliteten gør, at kniven aldrig forlader køkkenet.

- Du hænger på den resten af livet, smiler Steffen Jarl, der har tænkt bæredygtighed ind i konceptet.

I produktionen bliver der udelukkende brugt resttræ eller overskudstræ - for eksempel amerikansk valnød fra et skibsværft i Frederikshavn.

Noget af træet er også fældet i Danmark af venner og bekendte. Skæfterne bliver bearbejdet i Vejle, og knivenes æsker er også produceret lokalt.

Cirka 30 procent af knivene er 100 procent dansk-producerede. Det kan nemlig også lade sig gøre at vælge en klinge fra Sønderjylland.

- Men så er kniven ikke rustfri.

Steffen Jarl retter et udvalg af knive til på hylden. Ikke to knive er ens. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce

Få dine knive slebet

Steffen Jarl har ikke ambitioner om store markeder.

- Jeg vil bare være knivmanden fra Vejle. Folk skal vide, at her er der en fyr, som kan lave nogle fantastiske knive - og man kan selv være med i processen. Jeg vil gerne holde det småt og eksklusivt, fastslår han, der også nævner et fortsat godt samarbejde med områdets restauranter i forhold til slibning.

Netop slibning er en af kompetencerne hos Early Nature.

Som noget nyt tilbyder Steffen Jarl at private kan få slebet deres knive. Det foregår på en meget skånsom måde, hvor man kun fjerner meget lidt af materialet.

- Kun ganske få private kan finde ud af at slibe selv. Et strygestål er kun til simpel vedligeholdelse, så knivene skal slibes rigtigt en gang imellem. Jeg arbejder med japanske slibesten, som er våde. Stenene har forskellig finhed, og jeg slutter af med at slibe på læder, fortæller knivmageren.

Prisen er 90 kroner pr. kniv. Man kan indlevere knive den sidste torsdag i hver måned mellem klokken 16 og 17. Afhentning dagen efter i samme tidsrum.

Her ses nogle træprøver. Der skal jo også vælges træ til skæftet. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Give starter ligaen i København

Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Annonce