Annonce
Indland

Han revolutionerede dansk gastronomi

Klaus Gottfredsen/Ritzau Scanpix
Gennem 37 år formåede Jean Louis Lieffroy at gøre Falsled Kro til stedet for højgastronomi. Den 25. maj fylder køkkenchefen 75 år.
Annonce

Det var egentligt ikke planen, at den dansk-franske kok Jean Louis Lieffroy skulle lære danskerne om den højere gastronomi, da han blev ansat på Falsled Kro på Fyn i 1971 af Sven og Lene Grønlykke.

Det er dog netop det, som de fleste i dag forbinder ham med.

Jean Louis Lieffroy overtog styringen af Falsled i 1976 efter den tidligere køkkenchef, Michel Michaud, som familien Grønlykke sendte til den nye satsning, Restaurant Kong Hans i København.

Dengang var kvaliteten af de råvarer, som de danske køkkener havde adgang til, langtfra som i dag.

I dag er det de færreste kokke, der kan forestille sig at skulle søge om tilladelse til at importere specialiteter fra udlandet.

Om end var det sådan, det foregik på Falsled.

- Hvis vi skulle have duer, skulle vi lave en speciel ansøgning om duer, og hvis jeg skulle have andre fjerkræ, var det det samme. Det var virkelig besværligt, siger Lieffroy.

Når råvarerne endelig var ankommet til Danmark, skulle de i karantæne. I nogle tilfælde en hel uge, hvilket betød, at en stor del var lige til at kassere, når de endelig nåede frem til Falsled.

Trods det formåede den franske kok at videreudvikle kroen, og i 1980'erne begyndte Falsled at forfine madlavningen.

En del af hjælpen fik han fra sønnen, Patrick Lieffroy, som kom til kroen i 90'erne efter at have arbejdet på trestjernede restauranter i Frankrig.

I 2009 sagde Jean Louis Lieffroy farvel til kroen. To år forinden havde han varslet sin afgang til Grønlykke-familien.

- Jeg havde været der i 37 år, så jeg havde ikke så meget lyst til det mere, og jeg havde bidraget med en hel masse ting, siger han.

Afskeden med Falsled har dog ikke betydet, at Lieffroy har lagt gastronomien bag sig.

Senere blev han en del af sønnens restaurant, Restaurant Lieffroy i Nyborg, hvor Patrick Lieffroy i dag er bestyrer, mens senior Lieffroy står bag køkkengryderne.

Faktisk var det planen, at Jean Louis Lieffory skulle have fejret de 75 år på Falsled Kro med familien, men på grund af corona er det usikkert, om det kommer til at ske.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce