Annonce
Gamle dage

Han satte sig ved skrivebordet, han besvimede, og der var ikke noget at gøre

Det billede, som Vejle Amts Folkeblad bragte i forbindelse med meddelelsen om Anton Berntsens død i 1953. Foto: Vejle Stadsarkiv

Vigand Rasmussen slutter i dag sommerserien om forfatteren Anton Berntsen (1873-1953), der blev kendt for sine fortællinger på jysk. Berntsen blev født på Assendrup Mark og virkede hele sit liv i Vejle.

-

Året efter Berntsens indlæggelse - hvor han fik konstateret tarmsår - blev familien ramt på en anden måde.

Annonce

Påskedag, den 28. marts 1936, havde familien besøgt nogle venner på Fyn, og da man kom hjem til Sdr. Villavej, havde der været indbrud.

Tyven var kommet ind gennem et kældervindue og havde raseret slemt i huset. Pengeskabet var væltet og forsøgt åbnet med en økse - uden held. Politiet blev hidkaldt og blev i huset det meste af natten for at berolige fru Berntsen.

De følgende nætter sov Berntsens hos redaktør Skytte Nielsens, for fru Berntsen turde ikke sove i familiens eget hus. Berntsen mente, at det chok, hun fik ved indbruddet, forvandt hun aldrig.

I sommeren 1937 var datteren på Snoghøj Gymnastikhøjskole, og en søndag hvor hun havde været hjemme, fulgte forældrene hende lidt på vej, da hun skulle cykle til Snoghøj. Men der snublede fru Berntsen over en kantsten og slog sig noget, men dog ikke værre end at det nok ville gå over.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Hendes generelle tilstand var dog ikke god. Hun trængte til hvile, og derfor tilbød nogle af deres venner i Aarhus, at de kunne komme op til dem nogle dage. Men der blev fru Berntsen mere syg med slemme smerter og feber. En tilkaldt læge konstaterede, at det var årebetændelse, så hun skulle hurtigt på sygehuset.

Hun blev så kørt til Vejle Sygehus, hvor hun blev indlagt den 23. juli. Det blev værre.

Der havde dannet sig en blodprop, og lægerne fortalte Berntsen, at den ville gøre mere fortræd. Det gjorde den. Den 6. august døde fru Berntsen.

Det var et hårdt slag for Berntsen, som heldigvis havde støtte fra datteren, men trods den lammende sorg, blev han dagen efter dødsfaldet inspireret til at skrive et digt til hustruen, hvor en af stroferne lød:

Den Kvinde, der gav mig sin Haand og Mund,

Har lukket sit Øje i Dødens Blund.

Så blev datteren hjemme og passede på Berntsen resten af hans liv, bortset fra de år hvor hun var i Odense for at blive uddannet som sygeplejerske.

Salget af harmoniummer var gået stærkt tilbage efter radioens fremkomst, så da snedkermester P. Christiansen i efteråret 1938 kom og ville købe ejendommen i Ørstedsgade, slog Berntsen til. Lageret af instrumenter blev realiseret, og resten af materialet blev solgt til kollegaen i Ringkøbing. Nu var Berntsen fuldtids forfatter efter 37 år som fabrikant.

9. april 1940, da de tyske fly buldrede hen over Vejle med deres ”Oprop”, gjorde Berntsen og datteren det eneste de kunne. ”Vi tog hinanden i Haanden og bad Fadervor sammen.”

I 1942 drog datteren til Odense, hvor hun som nævnt påbegyndte en uddannelse som sygeplejerske. I den tid havde Berntsen en husbestyrerinde ansat. Efterhånden som krigen spidsede til, og der blev udført sabotageaktioner og tyske gengældelser, heraf meget i Odense, ringede datteren altid hjem og beroligede faderen.

Hun var dog mere bekymret for ham, for han havde en logerende, som var næstkommanderende i den lokale modstandsbevægelse. En dag, hvor Berntsen var i Assendrup, og husbestyrerinden heller ikke var hjemme, havde der været ubudne gæster i huset på Sdr. Villavej. Villaen var rodet igennem, men om det var en tyv eller Gestapo, fandt man aldrig ud af.

Forholdet mellem vejlenserne og de tyske soldater blev dårligere og dårligere. Berntsen fortalte følgende episode:

En dag mødte en vejlenser en tysk soldat på fortovet. Vejlenseren skubbede soldaten ud i rendestenen, hvorefter soldaten udbrød på ægte sønderjysk: ”Do behøwwr ett å skob te mæ, for a æ lisså kywå et som do æ.”

I krigens sidste dage havde Berntsen tre modstandsfolk indkvarteret. I entreen stod et gevær og i vinduet lå en håndgranat.

Da frihedsbudskabet kom den 4. maj om aftenen, havde Berntsen besøg af naboerne hr. og fru Grønfeldt, og så begyndte folk at løbe fra hus til hus med det glade budskab.

Efter krigen kom datteren hjem til Anton Berntsen, og i 1951 skrev han, at hun var ”Livet i Huset” i hjemmet på Sdr. Villavej.

Den 16. februar 1953 havde far og datter været på besøg hos bekendte i Mølholm, og ved 22.30-tiden spadserede de op på bakken og hjem efter en hyggelig aften. Berntsen så lige til fyret, hvorefter han satte sig ved skrivebordet for at gøre nogle notater. Der besvimede han, og selv om datteren hurtigt kom til stede, var der ikke noget at gøre. Han døde kort tid efter.

Når man tænker på, hvor megen lidelse og sygdom Anton Berntsen havde været igennem i sit 79-årige liv, var det en blid og nådig død, han fik.


Når man tænker på, hvor megen lidelse og sygdom Anton Berntsen havde været igennem i sit 79-årige liv, var det en blid og nådig død, han fik.


Som han selv beskrev det: ”Naar jeg en Dag selv skal gennem den sidste mørke Port, saa tror jeg, at der ogsaa bag den venter mig et nyt Lys og en ny Dag.”

Kilder: Anton Berntsen: De mange Aar jeg har i Verden levet. 1951. - Vejle Amts Folkeblad 17. februar 1953. - Vejle Stadsarkiv. 

Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan får man bugt med den: Giftig plante skal rives op og bekæmpes nu, inden den kaster frø

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Borgmester byder bemanding for fuldt blus velkommen: Men coronarelaterede løsninger kan fortsat hænge ved fremover

Erhverv For abonnenter

Vejlensers markedsføringsbureau får eftertragtet 'løve' ombord som investor: Bestod svendeprøven ved at hjælpe tøjvirksomhed fra Løvens Hule

Vejle

Drag-banko var et hit: Vestbyens Torv kommer nok igen

Debat

Burde have været bevaret

Vejle Boldklub For abonnenter

Derfor er det vigtigt, at VB fik sit første point

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Frilandsmuseum melder klar til høst

Erhverv

Byrådspolitiker foreslår ny uddannelse i Vejle: - Vi er blevet landets femtestørste kommune. Det forpligter.

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Navne For abonnenter

Søren havde det som bøffen i et lunt coinoffer hos McDonald's, så han ville kun på prøve i banken

Erhverv For abonnenter

Trin-for-trin: Sådan ser processen ud, hvis Vejle skal gøre alvor af at oprette en helt ny uddannelse

Billund

Travbanen bliver til en helt ny bydel: Sådan kan du bidrage med dine ideer

Annonce