Annonce
Erhverv

Han savnede lugten af savsmuld: Tømrer-Knud er tilbage

Efter syv år som fuldtidsansat i Gormshallen savner Knud Sigtenbjerggaard savsmuldet og faget. Så nu er han igen selvstændig tømrermester. Foto: Leif Baun

Knud Sigtenbjerggaard genoptager sin virksomhed som selvstændig håndværksmester efter syv år som fuldtidsansat i Gormshallen.

Annonce

Jelling: Man plejer at forbinde ordene "i dybeste stilhed". Men her er det nærmest en genopstandelse, det gælder. Knud Sigtenbjerggaard har gjort comeback som selvstændig tømrermester. I dybeste stilhed. 1. marts. Så derfor skriver vi det først nu.

- Jeg er begyndt stille og roligt. Det er gået fra mund til øre. Jeg har lovet mig selv ikke at ansætte nogen, forklarer han. Nu kommer han jo fra Hvejsel, og det er i den her forbindelse nærmest Vestjylland. Så der er jo ingen grund til at slå det større op, end vingerne kan bære. Og han har prøvet det med ansatte. Da det var værst/bedst i begyndelsen af 1990'erne havde han 12 mand i gang. Ellers lå flokken på 4-6 mand.

- Der skal altså rendes stærkt, når man skal holde sådan en flok beskæftiget, konstaterer Tømrer-Knud.

Jeg er begyndt stille og roligt. Det er gået fra mund til øre. Jeg har lovet mig selv ikke at ansætte nogen.

Knud Sigtenbjerggaard

Sådan bliver man selvstændig

Knud Sigtenbjerggaard er 56 år og blev udlært i 1981. Han var startet som lærling i værkstedet på den gamle trælast i Skovgade. Den lå, hvor nu Jelling Boligforenings røde rækkehuse befinder sig.Da de daværende ejere, brødrene Hansen, solgte værkstedet fra, fusionerede værkfører Jørgen Pedersen og Knud Møller til det, der kom til at hedde Snedkergården, hvor Tømrer-Knud havde resten af læretiden.

Efter 10 år blev virksomheden solgt til Hans Chr. Jørgensen pr. 1. december 1988. Han koncentrerede sig om møbelproduktion, siden køkkenlåger, og ville ikke have de udgående tømrere med.

Det blev starten på Knud Sigtenbjerggaards virksomhed som selvstændig.

Annonce

Savnede savsmuldet

Siden 2011 har han sammen med sin kone Marianne været halbestyrerpar i Gormshallen. På spørgsmålet om der ikke har været nok at lave i hallen svarer han jo - men han gør det helt ærligt på så langsom en måde, at det lyder som et nej!

- Man kan altid finde på noget at lave i en sportshal. Men økonomien skal hænge sammen, og det skal jo også betales, så jeg kan ikke bare gå og finde på, siger han.

Han fortsætter med at være tilknyttet Gormshallen, men nu bliver det på timebasis som en slags pedelfunktion.

- Jeg kom simpelthen til at savne mit fag og duften af savsmuld. Og kontakten med kunderne. Når man har fartet rundt mellem byggepladserne, så kan det godt blive lidt anspændt at være bundet til ét hus.

Annonce

Monterer køkkener

Comebacket begyndte med, at han fik kontakt til et par køkkenfirmaer, hvor han monterer køkkener. Det er planlagt i god tid, hvor han kommer til en bolig og køkkendelene står klar til ham.

- Det er et godt arbejde for en enkelt mand, siger han.

Ellers tager han sig af mindre reparationer, vinduer, døre og den slags. Han har et netværk, så kan han få hjælp, hvis opgaven kræver en ekstra hånd eller to. Han har kunder fra tidligere, som nu kontakter ham igen. Hans virksomhed kaldes fortsat Knuds Tømrer- og Snedkerforretning. Den har aldrig været lukket ned, blandt andet fordi han fortsat har ejendommen på Nordkrogen 1, hvor en del er lejet ud og et hjørne er hans hobbyværksted. Sådan kalder han det, for i dag er tømrerværksteder en uddød race.

- Der er ingen, der producerer noget selv længere, siger han.

Annonce

23 år som selvstændig

Det varer ikke så længe, før Knud Sigtenbjerggaard kan fejre 25 års jubilæum som selvstændig. Han begyndte i 1988 og fortsatte frem til 2011. Nu har han så foreløbig lagt et halvt år mere på. Han fik svendebrev i 1981 og kom til en Vejlevirksomhed.

- Jeg har bygget huse i nogle måneder i Tyskland og et år i Grønland. Det var en speciel oplevelse med deres kultur. De kunne gå og tømre på et hus i flere år. Kom der sæler ind i fjorden, smed de værktøjet og tog på jagt. Men der var også kvarterer, hvor de smed sten efter os. Måske ikke så sært. Danskerne tog deres arbejde, og nogle tog også deres piger, husker Knud Sigtenbjerggaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce