Annonce
Navne

Bog-Bent fylder 80 år: Drømmen om at blive sørøver blev byttet til noget mere praktisk

Bent Rasmussen skulle egentlig overtage slægtens gård, men sådan gik det ikke. I stedet blev fødselaren optaget af bøgernes verden. Arkivfoto
Hans barndoms drøm om at stå til søs blev knust, da han måtte have briller. Til gengæld fik 80-års fødselar Bent Rasmussen fra Vejle et eventyrligt liv på landjorden.

Fødselsdag: Onsdag 14. april fylder tidligere folkeskolelærer, skolekonsulent, redaktør og børnelitteraturformidler Bent Rasmussen, Bredballe i Vejle, 80 år.

Litteraturen - i særdeleshed den, der rettede sig mod børn og unge - blev i en ganske ung alder udslagsgivende for Bent Rasmussen.

Han voksede ellers op som landmandssøn på Hindsholm på Nordfyn. Som ældste søn i en flok på tre lå det dengang i kortene, at Bent Rasmussen en dag skulle overtage den fædrene gård.

Annonce

Men hans barndoms eventyrlige læseoplevelser gjorde Bent opmærksom på den vide verden uden for de fynske stengærder og grundlagde hans livslange kærlighed til litteratur.

Blandt favoritterne var sømandsromaner og deres dramatiske beretninger fra vilde vover og fremmede himmelstrøg.

Det udløste derfor gråd og tænders gnidsel, da Bent Rasmussen som 12-årig fik briller og derfor, grundet datidens standarder, måtte opgive enhver drøm om at stå til søs.

Fik smag for et nyt liv

Med årene modnedes imidlertid hans ønske om at skabe et liv omkring noget andet end landbruget, og efter et ophold på Den Jyske Idrætsskole (i dag Vejle Idrætshøjskole, red.) og en tur i artilleriet som befalingsmand havde Bent Rasmussen været fjernet fra roehakning og syngende lærker længe nok til stadig at påskønne sidstnævnte, men også vide at førstnævnte ikke skulle være en del af hans fremtid.


Bent Rasmussen kom ind på lærerseminariet i Jelling, hvor han involverede sig i elevrådsarbejde - og i en køn, højtgrinende, karakterfast blondine ved navn Karen-Lisbeth Christensen.

Fra artiklen


Bent Rasmussen kom ind på lærerseminariet i Jelling, hvor han involverede sig i elevrådsarbejde - og i en køn, højtgrinende, karakterfast blondine ved navn Karen-Lisbeth Christensen.

Studiet sluttede, men det gjorde deres forhold ikke, og Bent og Karen-Lisbeth blev gift i 1967, hvorefter de flyttede til Bredballe, hvor de havde fået lærerjob på Kirkebakkeskolen.

Annonce

Sådan blev Bent til Bog-Bent

Bent Rasmussen blev senere skolebibliotekar på skolen, og hans kærlighed til og enorme viden om børnelitteraturen smittede af på mange elever og kolleger gennem årene. Han fik tilnavnet Bog-Bent, som han stadig kaldes.

Bent og Karen-Lisbeth Rasmussen fik to sønner, Jesper og Morten, der i dag arbejder som undervisere og forfattere i medie-, film- og tv-branchen.

Bent Rasmussen søgte med tiden fra Kirkebakkeskolen til Amtscentralen for Undervisningsmidler, videre over Kempler Instituttet til skoleafdelingen i Vejle Kommune. Her arbejdede han som pædagogisk/administrativ konsulent - en stilling, han bestred i en årrække frem til sin pension i 2006.

Sideløbende var Bent Rasmussen redaktør for fagbladet Skolebiblioteket, i hvilket han stadig skriver anmeldelser af bøger og portrætter af forfattere.

Annonce

Skrev selv en bog

Evnen til engagerende at belyse et forfatterskab i børnehøjde fik i midten af 80'erne Gyldendal-redaktør Karen Margrethe Fromberg til at bede Bent Rasmussen om skrive en portrætbog om 53 danske børnebogsforfattere, og bogen blev en velanmeldt succes. I år 2000 blev blev Bent Rasmussen hædret med Klods Hans-prisen, der uddeles af Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark. Han fik prisen for sit store, vedholdende arbejde med at udbrede kendskabet til børnelitteratur.

Bent Rasmussens evigt presente og underfundige humor, hans evne til at engagere sig i andre mennesker og jævnligt sætte andres behov før sine egne har bidraget til et succesfuldt ægteskab, som for længst har hørt guldbryllupsklokkerne ringe, givet ham et par taknemmelige sønner samt en kreds af hengivne venner og talløse bekendte, flere af hvilke han møder, når han går tur med Vaks, en glad schapendoes - og Danmarks måske mest luftede hund.

Annonce

Farfar til Astrid og Aske

Bent Rasmussen, der også vil være kendt som læserbrevsskribent, der beskriver verden set fra Vaks' vinkel, nyder sine daglige hundelufter-møder og samtaler med både gamle venner og nye, hundeglade bekendtskaber i Bredballes skønne, grønne omgivelser.

Mest af alt nyder han dog stunderne i familiens skød - og allermest dem han kan tilbringe i selskab med med børnebørnene Astrid på 11 år og Aske på syv år.

80-årsdagen fejres med den nærmeste familie - og senere ved en lidt større sammenkomst, når den slags igen er betimeligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Jeg havde ellers glædet mig!

Kultur

Jelling har en plan: Når du ikke må komme på festival - kommer festivalen hjem til dig

Annonce