Annonce
Danmark

Lyt eller læs: Han var plørefuld og kørte bil alligevel: Nicolaj beholdt livet, men fik en tilværelse i kørestol

Nikolaj Borup Rasmussen ved marken, hvor han for 14 år siden vendte ryggen til fremtiden, da han forulykkede på grund af spritkørsel. Foto: Sikker Trafik.
Ni ud af ti spritbilister er mænd. Især i sommermånederne ræser de af sted i fuldskab. Det kan gå rivende galt. Det er Nicolaj Borup Rasmussen fra Rødkærsbro et eksempel på. Han brækkede ryggen, da han kørte galt i fuldskab.

Vil du lytte til artiklen i stedet for at læse den? Så klik her og få den læst op

 

Spritkørsel: Livet lå og ventede lige foran næsen på ham, Nikolaj Borup Rasmussen fra Rødkærsbro på Viborgkanten.

Han skulle være murer. Lige som sin far, og sin farfar og sin ... ja, det fag var en familietradition.

Men han kom til at bryde traditionen. To uger inden han skulle begynde i sin læreplads, og en uge før sin 19 års fødselsdag, endte dén fremtid inde på en mark ved Levring et par kilometer fra Rødkærsbro. Det er 14 år siden nu.

Annonce

Hen ad midnat efter en fredag, der var skyllet ned med strømmevis af bajere og sprut, mistede han herredømmet over sin gamle BMW på vej til fadølsfest på et diskotek i Kellerup et kvarters kørsel derfra.

BMW'en havde dæk, der var slidt helt i bund efter lidt for mange gange med gummiafbrændende hjulspin. De kunne ikke holde sig på en vejbane, der var regnvåd. Desuden kørte Nikolaj Borup Rasmussen for stærkt og uden sikkerhedssele, foruden at han var plørefuld. En katastrofal kombination.

- Jeg kørte ud i rabatten og hørte et puf fra et af de bageste dæk. Da mistede jeg kontrollen og svingede mod venstre og ud mod en mark, husker han.

- Måske er det slut

Da han ramte grøftekanten ind til marken, lettede bilen med alle fire hjul fra jorden.

- Jeg følte deroppe i luften, at nogen havde trykket på en eller anden knap, der havde sendt mig af sted, og så husker jeg det, som var det i slowmotion: Bilen hældte med siden ned mod marken, og jeg vidste, at lige om lidt ville den slå kolbøtter.

Det gjorde den også, og så gik det stærkt. Alle ruder blev knust, og metal blev trykket sammen rundt omkring ham.

Lige i det øjeblik blev der lukket og slukket i hans hukommelse. Da han igen kom til sig selv, lå han på en mark langt væk fra sin forvredne bil, 72 meter, målte politiet efterfølgende afstanden til.

- Jeg lå og og kiggede op på en stjernehimmel og tænkte på, at nu var det måske slut. Jeg forsøgte at råbe på hjælp, men opgav det. Jeg havde ikke luft til det, husker Nikolaj Borup Rasmussen.

Men forbipasserende fandt ham, fordi den ene forlygte på den havarerede bil virkede og påkaldte sig opmærksomhed. På sygehuset viste det sig, at han havde flere skader. Lungen var klappet sammen, hvilket forklarede, at han ikke havde luft til at råbe på hjælp.

Havde det så bare været ved det. Men det var meget værre. Ryggen var også brækket. Havde dét så også bare været ved det. Men nogle nervetråde var revet helt over, så han for evigt havde mistet evnen til at gå.

Siden har han siddet i en kørestol.

Annonce

Unge mænd i fare

Nikolaj Borup Rasmussen er langt fra ene med en grum skæbne efter spritkørsel. Spritkørsel er et hverdagsfænomen, og unge mennesker, især unge mænd, kører rundt i alkoholpåvirket tilstand. Lige nu er den helt gal, hvad angår blandingen af alkohol og bilkørsel, viser statistikkerne.

- Den almindelige opfattelse er, at det er november og december, der er de slemme måneder på grund af julefrokosterne. Men det er slet ikke tilfældet. Her har de fleste efterhånden fået det som en indbygget kultur, at man lader bilen stå. Det gælder også påskefrokosterne.

- Men når det gælder sommeren, er vi tilbøjelige til at tage bilen til stranden, og så hygger vi os. Der går flere timer, og vi mærker det ikke rigtigt, men der ryger lidt for meget indenbords, og så kører vi hjem alligevel, siger politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter,  Christian Bertelsen.

Hans betragtninger underbygges af statistikken. Sidste år blev der i løbet af hele året sigtet 5.529 biliter for spritkørsel. Det månedlige gennemsnit i juni og juli var 514 sigtelser, mens gennemsnittet var 450 for de øvrige ti måneder. Samme forhold kommer også til at gælde i år, viser tallene for juni.

I Rådet for Sikker Trafik hæfter seniorprojektleder Michelle Laviolette sig ved overvægten af mandlige spritblister.

- Ni ud af ti spritbilister er mænd, især de unge mænd lever livet farligt. Det er noget, vi har fokus på, siger hun.

Annonce

Ulykken som foredrag

Dét er Nikolaj Borup Rasmussen i mere end én forstand et billede på. Han havde ikke haft kørekort i et år, da han kørte galt for tredje gang og brækkede ryggen på marken i Levring. Han er også blevet trafikambassadør i netop Sikker Trafik.

- Et par år efter ulykken læste jeg tilfældigvis en pjece om Sikker Trafik, og så tog jeg kontakt til dem. Hvis jeg skulle bruge min ulykke til noget fornuftigt, var det måske, at jeg kunne fortælle om den og forhindre andre i at gøre det samme, siger Nikolaj Borup Rasmussen.

Det har han gjort siden. Han er på farten med sine foredrag, blandt andet i skoler, omend coronaåret har dæmpet aktiviteterne.

Noget af det, han lægger vægt i sine møder med unge mennesker, er, at det ikke kun handler om deres egen risiko.


Ansvaret var mit alene. Det var mig, der drak, det var mig, der besluttede, at jeg ville køre alligevel, det var mig, der gjorde det, og det var mig, der kørte galt, mig der, var skyld i det.

Nikolaj Borup Rasmussen


- Jeg glemmer aldrig, hvordan min far og mor græd, da de kom til hospitalet efter ulykken. Jeg glemmer aldrig, hvordan min lillesøster blev grebet af dårlig samvittighed, og stadig kan blive det. Hun mødte mig om eftermiddagen og advarede mig mod at køre bil, og bebrejder sig selv, at hun ikke gjorde nok for at forhindre mig i det.

Annonce

Eget ansvar, andres sorg

Disse erindringer holder næppe nogen sinde op med at nage ham, fordi det var en urimelig situation, han dermed bragte sine nærmeste i.

- Ansvaret var mit alene. Det var mig, der drak, det var mig, der besluttede, at jeg ville køre alligevel, det var mig, der gjorde det, og det var mig, der kørte galt, mig der, var skyld i det.

Han græmmer sig ved, hvordan han på den måde bragte sorg ind i sin familie.

- En mor og far skal ikke bringes til at sidde og græde, fordi deres søn er så dum, at han drikker sig fuld og kører sig i smadder. Og en lillesøster skal ikke sidde med skyldfølelse, når hun ser sin bror. Men det er sådan, det har været. Jeg har gjort andre ulykkelige.

Annonce

En ond cirkel

Det er det, han prøver at fortælle igen og igen i sine foredrag: Det er ikke kun én selv, der bliver ramt.


Den advarende stemme i baghovedet var der måske, dengang jeg kørte, men stemmen, der sagde fadølsfest, var der også, og den vandt.

Nikolaj Borup Rasmussen


- Jeg har altid en vigtig besked med til de unge: Du er ikke alene i bilen, selv om du er alene bag rattet. Der er folk omkring dig, der også bliver ramt. Dem kan man beskytte ved lige at tænke sig om.

- Den advarende stemme i baghovedet var der måske, dengang jeg kørte, men stemmen, der sagde fadølsfest, var der også, og den vandt.

Nikolaj Borup Rasmussen prøver således at overbevise unge mennesker om, at de skal tage den fornuftige stemme alvorligt.

- Jeg fortæller dem også, at jeg var heldig. For tænk hvis jeg var kørt ind i en bil med en familie, hvor nogle var døde. Jeg kunne have taget liv. Det kan alle spritbilister. Spirituskørsel er en stor ond cirkel, siger Nikolaj Borup Rasmussen.

Annonce

Greb chancen

Den livsgerning, der nu blev ham til del, var resultatet af et klarsyn, der kom til ham, den midnatstime, han lå og kiggede op på stjernerne ude på marken og forberedte sig på at dø.

- Jeg tænkte på, at jeg havde været en rod, der havde lavet en masse dumme ting, der var gået ud over min familie. Jeg var sådan en, der kun tænkte på sig selv. Ingen skulle fortælle mig noget. Det lå jeg og tænkte på, dér på marken, og jeg indså for første gang, at jeg ikke havde spor styr på livet. Jeg tænkte, at livet skulle tages op til overvejelse. Hvis bare jeg fik én chance til.

Det fik han, og den greb han.

Den chance omfatter også et familieliv. Efter ulykken fik han en kæreste. Han bor sammen med hende i Rødkærsbro, hvor de også har en søn på to år og en datter på seks år.

Beruset sommer på vejene

Sidste år blev 1028 trafikanter sigtet for spritkørsel i løbet af juni og juli.

I juni i år er 493 bilister blevet sigtet og 114 ulykker relaterer sig til spritkørsel.

De fordeler sig således på de enkelte politikredse - hvor første tal er antallet af sigtelser, andet tal er antallet af alkoholrelaterede ulykker:

 • Nordjylland: 39 - 7
 • Østjylland: 37 - 9
 • Midt- og Vestjylland: 51 - 13
 • Sydøstjylland: 58 - 17
 • Syd- og Sønderjylland: 46 - 9
 • Fyn: 42 - 9
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 41 - 12
 • Midt- og Vestsjælland: 55 - 12
 • Nordsjælland: 24 - 8
 • Københavns Vestegn: 24 - 4
 • København: 66 - 9
 • Bornholm: 10 - 5
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Give

Grøn opvarmning til mindre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Podcast

Mod på mere politik? Lyt til 'Politik med Løvkvist & Dall'

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Annonce