Annonce
Jelling

Tyskernes gamle fangelejr skal være mere uhyggelig: Jelling-mand er nu chef for tre museer

Morten Teilmann-Jørgensen er midlertidigt konstitueret som leder af museerne Frøslevlejren og Kommandørgården på Rømø oveni arbejdet i Jelling. Han slår fast, at det ikke betyder, at han skulle være ved at vende ryggen til Kongernes Jelling, som han har været chef for siden 1. februar 2019. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Morten Teilmann-Jørgensen fra Kongernes Jelling er nu også konstitueret som leder af Frøslevlejrens Museum og Kommandørgården på Rømø. Foreløbig frem til 1. oktober, og så vil det vise sig, om de tre museer kan drives under en fælles leder.

Jelling: - Nej, jeg er absolut ikke på vej væk fra Jelling.

Ordene kommer lederen af Kongernes Jelling, Morten Teilmann-Jørgensen. Man kunne tro, han havde travlt nok på en af landets større turistattraktioner.

Men sådan er det åbenbart ikke, for nu har han sagt ja til at være konstitueret leder for yderligere to museer, der tilmed ligger langt væk: Kommandørgården på Rømø og Frøslevlejrens Museum.

Annonce

Henrik Skov Kristensen er gået på pension efter over 30 år som leder af Frøslevlejrens Museum, der sidste år havde en god fremgang i publikumssøgning med 30.369 gæster hen over sommeren.

Frøslevlejren blev bygget som tysk interneringslejr i 1944 under besættelsen af Danmark. Her sad flere tusinde danskere indespærret hos det tyske sikkerhedspoliti. Cirka 1600 af dem blev sendt videre til kz-lejrenes rædsler.

Kommandørgården har heldigvis en langt mere fredelig historie. Gården tiltrak sidste år 16.100 gæster, og de to steder er dermed puslinge i forhold til Kongernes Jelling, der har været oppe på 228.000 gæster.

Ligger langt fra hinanden

- Nu får vi prøvet af, om der kan være synergier i de tre steder, selvom de ligger ret langt fra hinanden, og typen af historier også er forskellige. Når det handler om vikingetiden, kan man jo komme af sted med at bringe forskellige historier frem. Når det gælder Frøslevlejren, så lever der jo fortsat mennesker, som har førstehåndskendskab til, hvad der skete. Det er en helt anden måde at formidle på, forklarer Morten Teilmann-Jørgensen.


Det ser simpelthen for hyggeligt ud, til at man kan fornemme, hvad det var, der foregik her.

Morten Teilmann-Jørgensen


Han bemærker, at der allerede er forandring undervejs i Frøslev.

Frøslevlejrens Museum ser for hyggeligt ud, mener Morten Teilmann-Jørgensen, der er konstitueret som leder på stedet. Den alvorlige sandhed kommer mere frem på dette foto af bevæbnede tyske soldater i hovedvagttårnet under galgeløkken. Flere tusinde danskere sad i denne fangelejr under det tyske politi i 1944-45. Foto: Nationalmuseet

- Det ser simpelthen for hyggeligt ud, til at man kan fornemme, hvad det var, der foregik her, konstaterer Morten Teilmann-Jørgensen.

Annonce

Hårdt ramt af nedlukning

Når det gælder "hans eget" museum, så er Kongernes Jelling hårdt ramt af nedlukningen på grund af corona. I det sidste normale år, 2019, havde Kongernes Jelling haft over 70.000 gæster på nuværende tidspunkt af året. Men i år er tallet kun oppe på cirka 12.500 gæster - eller mindre end hver femte af tallet fra 2019.

- Så nedlukningen har ramt os hårdt. Vi tror dog på, at vi kan rette noget op på tallene. Men ramme 2019 – dét gør vi ikke, fastslår han.

Morten Teilmann-Jørgensen kender det sønderjyske område. Han er født ved Rinkenæs, opvokset på Als, stået i boghandlerlære og gået i skole i Sønderborg. Efter journalistuddannelsen i Århus gik turen til DR Radio Syd i Aabenraa, hvor han formidlede historier fra hele det sønderjyske område i radioen fra 1996 til 2000.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

VEJLE For abonnenter

Træerne bliver væltet langs Fredericiavej - samtidig fortæller kommunen stolt, at 'vi skaber grønnere byrum': Læs hvordan det hænger sammen

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce