Annonce
Jelling

Tyskernes gamle fangelejr skal være mere uhyggelig: Jelling-mand er nu chef for tre museer

Morten Teilmann-Jørgensen er midlertidigt konstitueret som leder af museerne Frøslevlejren og Kommandørgården på Rømø oveni arbejdet i Jelling. Han slår fast, at det ikke betyder, at han skulle være ved at vende ryggen til Kongernes Jelling, som han har været chef for siden 1. februar 2019. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Morten Teilmann-Jørgensen fra Kongernes Jelling er nu også konstitueret som leder af Frøslevlejrens Museum og Kommandørgården på Rømø. Foreløbig frem til 1. oktober, og så vil det vise sig, om de tre museer kan drives under en fælles leder.

Jelling: - Nej, jeg er absolut ikke på vej væk fra Jelling.

Ordene kommer lederen af Kongernes Jelling, Morten Teilmann-Jørgensen. Man kunne tro, han havde travlt nok på en af landets større turistattraktioner.

Men sådan er det åbenbart ikke, for nu har han sagt ja til at være konstitueret leder for yderligere to museer, der tilmed ligger langt væk: Kommandørgården på Rømø og Frøslevlejrens Museum.

Annonce

Henrik Skov Kristensen er gået på pension efter over 30 år som leder af Frøslevlejrens Museum, der sidste år havde en god fremgang i publikumssøgning med 30.369 gæster hen over sommeren.

Frøslevlejren blev bygget som tysk interneringslejr i 1944 under besættelsen af Danmark. Her sad flere tusinde danskere indespærret hos det tyske sikkerhedspoliti. Cirka 1600 af dem blev sendt videre til kz-lejrenes rædsler.

Kommandørgården har heldigvis en langt mere fredelig historie. Gården tiltrak sidste år 16.100 gæster, og de to steder er dermed puslinge i forhold til Kongernes Jelling, der har været oppe på 228.000 gæster.

Ligger langt fra hinanden

- Nu får vi prøvet af, om der kan være synergier i de tre steder, selvom de ligger ret langt fra hinanden, og typen af historier også er forskellige. Når det handler om vikingetiden, kan man jo komme af sted med at bringe forskellige historier frem. Når det gælder Frøslevlejren, så lever der jo fortsat mennesker, som har førstehåndskendskab til, hvad der skete. Det er en helt anden måde at formidle på, forklarer Morten Teilmann-Jørgensen.


Det ser simpelthen for hyggeligt ud, til at man kan fornemme, hvad det var, der foregik her.

Morten Teilmann-Jørgensen


Han bemærker, at der allerede er forandring undervejs i Frøslev.

Frøslevlejrens Museum ser for hyggeligt ud, mener Morten Teilmann-Jørgensen, der er konstitueret som leder på stedet. Den alvorlige sandhed kommer mere frem på dette foto af bevæbnede tyske soldater i hovedvagttårnet under galgeløkken. Flere tusinde danskere sad i denne fangelejr under det tyske politi i 1944-45. Foto: Nationalmuseet

- Det ser simpelthen for hyggeligt ud, til at man kan fornemme, hvad det var, der foregik her, konstaterer Morten Teilmann-Jørgensen.

Annonce

Hårdt ramt af nedlukning

Når det gælder "hans eget" museum, så er Kongernes Jelling hårdt ramt af nedlukningen på grund af corona. I det sidste normale år, 2019, havde Kongernes Jelling haft over 70.000 gæster på nuværende tidspunkt af året. Men i år er tallet kun oppe på cirka 12.500 gæster - eller mindre end hver femte af tallet fra 2019.

- Så nedlukningen har ramt os hårdt. Vi tror dog på, at vi kan rette noget op på tallene. Men ramme 2019 – dét gør vi ikke, fastslår han.

Morten Teilmann-Jørgensen kender det sønderjyske område. Han er født ved Rinkenæs, opvokset på Als, stået i boghandlerlære og gået i skole i Sønderborg. Efter journalistuddannelsen i Århus gik turen til DR Radio Syd i Aabenraa, hvor han formidlede historier fra hele det sønderjyske område i radioen fra 1996 til 2000.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stopper i politik: Den squaredansende tømrer takker af

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB-træneren tilfreds med uafgjort mod mestrene: Fremgangen fortsætter

Erhverv For abonnenter

Efter deltagelse i Løvens Hule: Mutebox trodser 2020-rutchebanetur og runder millionen

Vejle Boldklub

Se højdepunkterne: VB overkom chokstart og hentede fortjent point mod mestrene i vild kamp

Vejle Boldklub

VB-angriber følte sig snydt: Der var klart straffespark

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB's brasilianske troldmand var den bedste mod Brøndby - flere gjorde det godt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Jelling

Det vrimler med mikrobagerier: Mange om den gode krumme

Erhverv

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Hedensted For abonnenter

To haveejere går hver sin vej til biodiversitet: Det værste er haver kun med græs

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Annonce