Annonce
Erhverv

Handel til svimlende 5,1 milliarder: Bagger-Sørensen-familien sælger det sidste af Dandy-fortiden - alle 850 ansatte følger med

Fertin Pharma A/S er blevet solgt til Philip Morris International for 5,1 milliarder kroner. Foto: Mette Mørk
Philip Morris International køber Vejle-virksomheden Fertin Pharma A/S for hele 5,1 milliarder kroner. Målet er at gå fra cigaretter og tobak til røgfrie produkter.

Vejle: Fertin Pharma A/S i Vejle er blevet opkøbt af den amerikanske tobaksgigant Philip Morris International.

Fertin Pharma A/S's ejere, Bagger-Sørensen-familien og kapitalfonden EQT, oplyser i en pressemeddelelse om salget, som ifølge EQT beløber sig til en pris på 5,1 milliarder kroner.

Bagger-Sørensen-familien solgte i 2017 70 procent af aktierne i Fertin Pharma A/S til EQT for omkring 1,4 milliarder kroner.

Annonce

Bagger-Sørensen-koncernen beholdt selv de resterende 30 procent af aktierne i virksomheden, der producerer rygestop-midler i form af tyggegummi, tabletter og pulvere indeholdende nikotin.

I 2020 blev der produceret næsten tre milliarder doser rygestopprodukter. Virksomheden, der har omkring 850 ansatte - heraf omkring 700 i Vejle -  kom ud af 2020 med et overskud på næsten 200 millioner kroner før skat.

Strategisk opkøb

- Vi er meget stolte af, at vi sammen med Bagger-Sørensen-familien, bestyrelsen og ledelsen har udviklet selskabet til en global leder. Sammen er vi lykkedes med at accelerere selskabets diversifikation, vi har gennemført en digitaliseringsagenda, et omfattende investeringsprogram iproduktudvikling og øget både kapaciteten og produktiviteten markant, udtaler Rikke Kjær Nielsen, partner i EQT Private Equity Advisory Team i pressemeddelelsen om salget.

For Philip Morris International er købet af Fertin Pharma A/S et vigtigt strategisk opkøb.

Tobaksgiganten, der blandt andet står bag Marlboro-mærket, ønsker at ændre produktsortimentet til at omfatte flere røgfrie produkter.

Fakta om parterne

  • Fertin Pharma er et datterselskab i Bagger-Sørensen-koncernen.
  • Familien er især kendt for tyggegummiproducenten Dandy, som den solgte i 2002.
  • EQT er Nordens største kapitalfond med rådighed over en kapital på omkring 17 milliarder euro. Kapitalfonden købte i 2017 70 procent af aktierne i Fertin Pharma A/S.
  • Philip Morris International er et amerikansk-schweizisk multinationalt cigaret- og tobaksfirma, hvis produkter bliver solgt i over 180 lande.
  • Det mest anerkendte og bedst sælgende produkt fra virksomheden er Marlboro. Philip Morris International omsatte i 2018 for omkring 80 milliarder dollars.

- Købet af Fertin Pharma er et vigtigt skridt på vores rejse mod at skabe en røgfri fremtid. FertinPharmas unikke portefølje af teknologier og ekspertise vil forbedre vores røgfri innovationspipeline og kapaciteter væsentligt, udtaler Jacek Olczak, der er administrerende direktør for Philip Morris.

Selskabet forventer en omsætning på mindst en milliard dollars i 2025 inden for det, tobaksgiganten selv kalder "beyond nicotine".

Annonce

Stor investering i tablet

Det oprindelige Dandy blev grundlagt i 1915 som karamel- og tabletkogeri i Vejle, og i 1996 startede datterselskabet Fertin Pharma produktionen af nikotintyggegummi. Fertin Pharma har produktion i Canada, Indien og Danmark.

Nikotintyggegummi-producenten, der er verdens største producent af medicinsk tyggegummi, har ifølge regnskabet hentet størstedelen af sine penge hjem fra det nordamerikanske marked.

Virksomheden har indenfor de seneste år investeret kraftigt i opfindelsen af en synkefri tablet, der opløses i munden, kan indeholde blandt andet nikotin, medicin og vitaminer.

Udviklingen af den opløselige tablet kostede omkring 200 millioner kroner. Tabletten er i første omgang kun introduceret på det amerikanske marked, men det er tanken, at den også skal introduceres på andre markeder.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Erhverv For abonnenter

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce