Annonce
Læserbrev

Hans Kristian Skibby: Kommunerne skal have større beføjelse til at kunne stille krav til husejere

Hans Kristian Skibby. Arkivfoto

Læserbrev: Mange steder halter det desværre med den positive udvikling i landsbyer.

I Folketinget nedsatte vi 2017 Udvalget for levedygtige landsbyer, netop for at få omfanget belyst og komme med forslag til at få vendt den lokale udvikling.

I 2018 kom den ønskede rapport, der fremsatte en række anbefalinger til en forbedret udvikling af de danske landsbyer og landdistrikterne generelt.

I DF hilste vi alle anbefalinger velkomne, men de manglede et element, som vi anser for meget vigtigt at få muliggjort i en kommende aftale.

I "gamle dage" fulgte der med en byggetilladelse, at man som husejer var forpligtet til at holde sin ejendom pæn og ryddelig - om end kun ud til offentlig vej og facade.

Lignende krav stilles der eksempelvis også i vedtægter for andelsboligforeninger, sommerhusområder og i kolonihaver, hvor man som ejer automatisk bliver omfattet af en række rettigheder, men også overkommelige pligter.

Rigtig mange landsbyer kender desværre til boligejere, som nærmest er fuldstændig ligeglade med, hvordan deres ejendom fremstår. Rod og skrammel fylder ganske enkelt for meget i gadebilledet.

Det, synes jeg, vi bør kunne gøre noget ved, så landsbyer fremadrettet vil kunne fremstå mere indbydende, og det givetvis vil være lettere at omsætte de boliger, der udbydes til salg.

Ligeledes vil beboersammensætningen gøres bredere, og færre huse vil måske ende som udlejningshuse med hyppige ind- og udflytninger.

Konkret ser vi gerne en ny lovgivning, som giver de enkelte kommuner en større beføjelse til at kunne stille krav til husejere samt ved misligholdte påbud vil kunne udføre oprydning og indkræve udgifterne hos ejendommens ejer.

En anden og mere aktiv model kunne være, at man udstyrer den enkelte landsby (via borgerforeninger og landsbyråd) med en anbefalingsret overfor de kommunale myndigheder.

En sådan model kan evt. indgå som forsøgsmodel i en række udvalgte kommuner.

Fakta er i hvert fald, at flere penge ikke altid bør være det eneste svar, derimod bør vi også kunne stille krav til boligejerne.

Det er jo i fællesskabets interesse, at danske bysamfund uanset størrelse fremtræder pæne og velordnede med en karakter, der kan tiltrække nye borgere, og så de, der allerede bor der, har lyst til fortsat at være borgere i byen. (Forkortet, red.)

Rigtig mange landsbyer kender desværre til boligejere, som nærmest er fuldstændig ligeglade med, hvordan deres ejendom fremstår. Rod og skrammel fylder ganske enkelt for meget i gadebilledet. Det, synes jeg, vi bør kunne gøre noget ved.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Vejle

Folk er alt fra bange og vrede til lettede: Kommunen præsenterer podcast med coronaoplevelser

Annonce