Annonce
Vejle

Hans tegninger er farlige: Vejle får besøg af verdensberømt tegner

Den prisbelønnede sydafrikanske satiretegner gæster Vejle Kunstmuseum søndag 6. januar, i forbindelse med den aktuelle særudstilling Lige til stregen med satiretegninger fra hele verden. Foto: Dominic Gorin

Vejle Kunstmuseum holder nytårskur med besøg af den prisbelønnede sydafrikanske satiretegner Zapiro i forbindelse med særudstillingen "Lige til stregen".

Vejle: Nytårskuren på Vejle Kunstmuseum er et tilbud om at møde en verdensberømt satiretegner. Søndag 6. januar klokken 17.30 fortæller Zapiro om sin kamp for ytringsfrihed og demokrati. Han blev særligt kendt for sine karikaturer af den nu tidligere sydafrikanske præsident Jacob Zuma.

I 2008 udgav Zapiro en tegning i avisen Sunday Times, der kritiserede præsidenten og hans politiske allierede:

Jacob Zuma var blevet anklaget for korruption og i den forbindelse udstedte hans politisk allierede volds- og dødstrusler for at forhindre sagens gang. Som kommentar viste Zapiros tegning "Go for it, Boss" præsident Jacob Zuma på vej til at voldtage retssystemet, i skikkelse af retfærdighedsgudinden. Tegningen vakte stort oprør og blev fordømt af den siddende regering. Jacob Zuma, der to år forinden var blevet anklaget for voldtægt af en ung, HIV-smittet kvinde, følte sig personligt angrebet.

Efterfølgende blev Zapiro trukket i retten af den nu tidligere præsident med krav om millionerstatning. Retssagen blev til flere retssager, der løb gennem mange år. De endte med frifindelse for Zapiro. Og i februar 2018 måtte Zuma, efter voldsom kritik, træde fra som Sydafrikas præsident. Zuma er siden blevet retsforfulgt for korruption.

Annonce
Denne tegning fra 2008 er en del af tegneren Zapiros berømmelse. Hans tegning "Go for it, Boss" viser den sydafrikanske præsident Jacob Zuma på vej til at voldtage retssystemet, i skikkelse af retfærdighedsgudinden. Tegningen vakte stort oprør og blev fordømt af den siddende regering. Efterfølgende blev Zapiro trukket i retten af den nu tidligere præsident, med krav om millionerstatning. Tegning: Zapiro

En af de store stjerner

Zapiro blev i 2016 kåret som en af verdens 10 største satiretegnere af magasinet Top Teny. Han har modtaget flere andre hædersbevisninger.

- Der er ingen tvivl om, at Zapiro hører til blandt de store stjerner på den satiriske himmel, vurderer museumsinspektør Trine Grøne.

Tilmelding foregår på vejlemuseerne.dk/zapiro.

Der kommer endnu to internationale satiretegnere til Vejle Kunstmuseum. I februar er det sudanesiske Khaled Albaih og i marts mexikanske Cintia Bolio.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce