Annonce
Vejle

Har du mon også fået dem? Corona-usandheder dukket op i Vejles postkasser

Sådan ser nogle af siderne i folderen ud. Privatfoto
Folderen kritiserer sundhedsmyndighedernes anbefalinger i forhold til mundbind og håndsprit - men flere parter, heriblandt Forbrugerrådet Tænk, føler sig misbrugt i materialet.
Annonce

Vejle: I løbet af de seneste par dage er en folder dukket op i flere postkasser i Vejle.

Det oplyser flere kilder uafhængig af hinanden til avisen, men det er endnu uvist, hvor mange der har modtaget den. Klart står det derimod, at materialet går stik imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger og sætter spørgsmålstegn ved brugen af både mundbind og håndsprit.

Flere parter føler sig imidlertid misbrugt til at stå bag budskaber, de slet ikke kan stå inde for. Heriblandt Forbrugerrådet Tænk.

- Vi vil i hvert fald godt slå fast, at vi ikke er medafsender på det her, og havde afsenderen spurgt os inden, havde vi tydeligt sagt nej, siger Christel Søgaard Kirkeby som projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Annonce

Ud af kontekst

Rådet bliver citeret i folderen sammen med Astma-Allergi Danmark og bioinformatiker Peder Worning, der forsker i bakterier og er ansat på Hvidovre Hospital. Tilsammen giver de et indtryk af, at afspritning af hænder er en rigtig dum idé.

"Risikoen med desinfektionsmidler er, at de potentielt kan skabe såkaldte resistente bakterier, som ikke kan slås ihjel med antibiotika," er Tænk noteret for at udtale.


Vi vil i hvert fald godt slå fast, at vi ikke er medafsender på det her, og havde afsenderen spurgt os inden, havde vi tydeligt sagt nej.

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder


Citatet er ifølge projektlederen fra rådets egen hjemmeside, men taget ud af en helt anden kontekst.

- Det er fra en artikel skrevet før pandemien og om desinfektionsmidler generelt. Vi mener, at håndsprit er et rigtig fint supplement til det at vaske hænder og er ikke interesserede i fremstå som det modsatte, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

Annonce

Immunitet gennem kram

Avisen har været i kontakt med Thomas Wullf fra Give. Han har ikke selv modtaget folderen i sin postkasse, men set den blive delt affotograferet i gruppen Facebook Vejle. Siden er opslaget blevet slettet.

Han blev nervøs for, om nogen mon tager budskaberne seriøst og for gode varer - og tog derfor kontakt til Forbrugerrådet Tænk, Astma-Allergi Danmark og bioinformatiker Peder Worning.

- Alle har meldt tilbage, at de føler sig fejlciterede, fordi afsenderen bruger citater taget fra en anden kontekst. Peder Worning genkender ikke sit citat og husker ikke at skulle have sagt sådan, siger Thomas Wullf.

I folderen står udtryk som "Stop VANVID-19" og hashtags som "#nårkurenerværreendsygdommen".

Afsenderen anbefaler desuden "kram, kærlighed og socialt samvær" til at opbygge sund og naturlig immunitet i stedet for at sætte "dine frihedsrettigheder til side" og "glæd(e) dig til en vaccine, som ingen kender langtidsvirkningerne af".

Annonce

Afsenderen ukendt

Men hvem står bag? Det korte svar er: Det ved avisen ikke.

I bunden af siderne opfordrer afsenderen til, at man skal følge gruppen t.me/Corona_fakta på den censurfri app Telegram.

Det er en app, man kan sende krypterede beskeder til hinanden igennem - og i øvrigt en tjeneste, som er forbudt i flere lande. I Rusland har man eksempelvis forsøgt at blokere systemet, fordi det har nægtet at udlevere beskeder til staten. Det skriver avisen Kristeligt Dagblad eksempelvis om i 2018.

- Jeg synes jo bare, at man skal følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger - også selvom det efterhånden hænger os alle ud af halsen, siger en af de kilder, avisen har talt med, men som ønsker at være anonym. Vedkommende bor i midtbyen og modtog folderen for et par dage siden.

Afsenderen anbefaler desuden "kram, kærlighed og socialt samvær" til at opbygge sund og naturlig immunitet i stedet for at sætte "dine frihedsrettigheder til side" og "glæd(e) dig til en vaccine, som ingen kender langtidsvirkningerne af". Privatfoto
Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Banke, banke på: 30 folk i orange vest går rundt i Vejles hårdest ramte bydele

Alarm 112

Det lugtede af ammoniak i opgang

Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce