Annonce
Fredericia

Har kommunen et ansvar for Liw og Caspars forurenede grund? Se hvad politikerne mener

Caspar Bülow og Liw Conradsen købte i 2020 en bolig på Hjarnøvej. I næste øjeblik blev grunden alvorligt anmærket på grund af en gammel forurening. Arkivfoto: Nana Hanghøj
De unge tilflyttere Caspar Bülow og Liw Conradsen har efterlyst politikernes holdning til, at de sammen med andre står med forurenede grunde. Forureningen er først kortlagt nu, og de frygter sammen med andre i kvarteret et stort værditab.

Fredericia: Det var Fredericia Kommune, som i 1961 solgte arealet omkring Hjarnøvej, Læsøvej og vængerne til et konsortium, der efterfølgende byggede typehuse på arealet. Det lå i salgsbetingelsen, at der skulle bygges huse og anlægges veje i området, som hurtigt blev attraktivt.

Men fortiden har indhentet grundejerne, fordi det har vist sig, at undergrunden er forurenet. Spørgsmålet er, om nogen kan stilles til ansvar for forureningen og det værditab, der formentlig vil ske.

Enhedslistens medlemmer af regionsrådet har stillet en række spørgsmål til, hvordan familierne er blevet hjulpet, og hvordan sagen vil blive håndteret fremadrettet. Partiet vil bl.a. gerne have forklaring på, at der er tre-fire års ventetid på afhjælpning af problemerne, og hvem regionen forestiller sig være erstatningspligtige i en sag som den aktuelle.

Annonce

Fredericia Dagblad har rettet følgende spørgsmål videre til de politiske partier i byrådet.

  • Hvordan kan I støtte/ hjælpe de borgere, som er kommet i en situation, de er uforskyldte i?
  • Vil det være muligt for kommunen i lighed at finde en ordning, hvor man kompenserer husejerne for deres eventuelle værditab i lighed med Ringkøbing-Skjern Kommune?
  • Det var som bekendt Fredericia Kommune, der solgte arealet og vedtog, at der skulle bygges parcelhuse og villaer og udstykkede grundene i 1961-62. Føler I en moralsk forpligtelse til at komme borgerne i møde?

1 Susanne Eilersen (DF)

Susanne Eilersen DF Fredericia. Foto: Søren Gylling

- Vi har ikke plads i by- og planudvalget, hvor jeg vil mene, at sagen hører hjemme. Men jeg er selvfølgelig berørt af sagen på grundejernes vegne. Jeg kender den ikke indgående, men jeg er bestemt klar til at mødes med dem, så vi kan få en dialog om sagen.

- Jeg kender ikke de juridiske aspekter, men det, formoder jeg, bliver undersøgt, og så må vi se på sagen derfra.

2 Karsten Byrgesen (NB)

Byrådsmedlem i Fredericia Kommune Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige.

- Systemet har svigtet ved, at der er udstedt byggetilladelser ovenpå en "miljø- og kemi"-bombe. Det er helt vildt, at daværende forvaltning og politikere har kunnet knibe øjnene så meget sammen, at de har overset den situation, der førte til den omfattende forurening, som vi ser i dag.

- Fra jeg fik kontakten til den første borger, gik der 30 minutter, før vi mødtes. Jeg var den første, og så vidt jeg ved, den eneste politiker, der har besøgt borgere i området efter afsløringen – og stukket fingeren i jorden. Jeg vil retfærdighedsvis understrege, at den støtte og indsats, som Region Syddanmark har ydet, efter mine oplysninger – har været meget tilfredsstillende.

- Det er rendyrket jura, hvorledes jeg kan fiske penge ud af den kommunale sparegris for at kompensere borgerne. Der skal ikke serveres halve løsninger, men noget, der stiller borgerne på samme måde, som de stod dagen før, kemikaliegryden kogte over. Der er flere seniorer i området, der kunne tænkes at ville se sig om efter en mindre bolig eller en lejlighed. De er nu totalt fastlåst i deres villaer. Der er således ikke kun spørgsmål om dækning af værditab, men også om, at der kommer gang i sagerne, selv om fem år i juridisk sammenhæng er et splitsekund. Også unge børnefamilier har stærkt brug for, at der findes løsninger næsten nu og her. Husk på, at jorden i overfladen flere steder er så giftig, at det frarådes at røre jorden, eller være i haven, når det blæser. Det kalder på en nu og her-reaktion.

- Jeg mener, at vi har en moralsk forpligtelse til at hjælpe. Området hedder Fredericia Stadsjorde, og alle pile peger tilbage på kommunen. Sidst, men ikke mindst, bør kommunen lave en retshjælpsordning, hvor berørte borgere kan henvende sig. Der er i meget høj grad behov for, at berørte borgere kan få en uafhængig rådgivning om sagens stilling, og det er ikke fair, at det er borgeren, der står med den regning og nok et hovedbrud.

3 Cecilie Roed Schultz (EL)

Byrådsmedlem i Fredericia Kommune Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten.

- Fredericia Kommune har en moralsk forpligtelse til at bistå med undersøgelser og tilvejebringelse af al kendt viden. Spørgsmål er: Kan man kalde det ”kendt viden”, at område var gammel losseplads?

- Regionernes kortlægning af jordforureninger er på ingen måde tilstrækkelig eller fyldestgørende. Og med amternes omlægning til regioner skete et ekstrem data- og videnstab. Kommunerne burde som minimum have samme viden som de tidligere amter. Det er stærk bekymrende, at det ikke et tilfældet.

- Der er sandsynligvis også en masse politisk og administrativ ”dumhed” i valget af statens kassationregler. Sådan ser det i hvert fald ud herfra. Og jeg tænker også på, hvem der mon kan profitere af, at disse områder ikke er kortlagt? Om det kan være helt bevidst, at disse områder er ”gået i glemmebogen”?

4 Søren Larsen (S)

Byrådsmedlem i Fredericia Kommune Søren Larsen fra Socialdemokratiet.

- Denne sag er jo en vanvittig ulykkelig sag for de berørte grundejere, hvorfor kommunen også er helt åben for dialog.

- Ét er at føle en moralsk forpligtelse for at komme grundejerne i møde, et andet er de lovgivningsmæssige muligheder, byrådet i givet fald vil have.

- Kommunen er i øjeblikket ved at undersøge denne sag, både det historiske forløb og eventuelle handlemuligheder. Og først når dette arbejde er færdigt, kan der dannes et billede over kommunens muligheder for at hjælpe de berørte borgere mere konkret.

- Først og fremmest skal kommunens ansvar klargøres. Vurderes det, at kommunen har ansvaret, skal byrådet tage stilling til, om forældelsen skal ophæves, idet en så gammel sag er juridisk er forældet. Byrådet kan ikke træffe beslutninger imod den juridiske vejledning, og man kan ikke direkte sammenligne det, der skete i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her solgte Ringkøbing-Skjern Kommune de enkelte matrikler direkte til dem, som opførte husene.

- I Fredericia er jorden solgt i tre klumper, og der er i hvert fald i den ene handel gjort opmærksom på, at det er opfyld over en tidligere fyldplads.

5 Kenny Bruun Olsen (V)

Byrådsmedlem i Fredericia Kommune Kenny Bruun Olsen fra Venstre

- Vi skal have undersøgt, hvordan vi på en eller anden måde kan hjælpe vores borgere. Hvordan det skal håndteres, ved jeg ikke, og vi skal selvfølgelig have styr på det juridiske. Vi kan ikke gøre noget ulovligt, men vi står med nogle familier, som helt uforvarende er landet i et alvorligt problem.

- Jeg er indstillet på, at vi kigger på, hvordan andre kommuner har gjort. Hvis de har kunnet hjælpe borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, så bør det også være muligt her. Vi må finde ud af, hvordan vurderingen af deres huse ser ud før og efter, forureningen er blevet kendt.

- Jeg har tidligere udtalt, at jeg mener, at vi har en moralsk forpligtelse til at hjælpe grundejerne, og det kan blive et spørgsmål om at kompensere dem økonomisk. Det står jeg ved. Vi aner ikke, hvad det drejer sig om i kroner og øre, men hvis det handler om måske fem-syv mio. kroner, så må vi se på det. Vigtigst er, at vi ikke lader vores borgere i stikken.

- Jeg var ikke inviteret til møde med grundejerne for nylig, men jeg er klar til at mødes med dem, for de har ret i, at det i sidste ende kan blive os politikere, der skal beslutte, hvad der skal ske.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle Boldklub For abonnenter

Det er kun en pokalkamp: Men derfor gør VB alligevel klogt i vinde over AC Horsens

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sikær tog serveretten med præcist svar - og derefter skiftedes borgmesterkandidater pænt: Men på særligt et punkt havde Sikær og Jens Ejner forskellige holdninger

forside For abonnenter

Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

Billund

Venstre-kandidat er vred: Har fået stjålet mindst fem valgplakater

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

Navne

Morten stiller ikke op til byrådsvalget denne gang, til gengæld er han allerede blevet valgt til noget andet

Vejle For abonnenter

Først var de tæt på at opgive: Nu er Hovers kunstgræs ramt af den verdensomspændende varekrise - de manglende dele kan ligge i én hånd

Erhverv

Bank slår to filialer sammen og flytter til Snoghøj: - Folk efterspørger parkering og nem adgang

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Rema lukker onsdag: Den nye købmand har ikke dansk pas - det er dæleme svært at høre

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Vejle Boldklub

Ingen masseudskiftning hos VB til pokalkampen i Horsens: Genvalg til alle minus én

Erhverv For abonnenter

Godsejeren investerer det hele: - Jeg har en dejlig, smuk hustru, der tjener godt

Navne

De seneste døde i Vejle-området

Annonce