Annonce
Jelling

Harald Blåtand kan også opleves på hjul

Tomas Ringsted fra Kongernes Jelling opfordrer andre i kørestol til at deltage i Blåtand by Night. Her kan folk med bevægelseshandicaps komme efter museets lukketid og få en rundvisning i trygge rammer. Foto: Anders Kynde
Tomas Ringsted er kørestolsbruger og medarbejder på Kongernes Jelling. Han vil have flere bevægelseshæmmede ind på museet for at opleve historien om de gamle vikinger.
Annonce

Jelling: For mange sårbare borgere, der sidder i kørestol, har coronatiden medført ensomhed og inaktivitet.

Færre kommer ud af døren, fordi de frygter at blive smittet med coronavirus, og det påvirker trivslen i en negativ retning.

Det har været anledningen til, at Kongernes Jelling nu søsætter et nyt arrangement kaldet Blåtand by Night. Her åbner museet dørene efter lukketid og giver en eksklusiv oplevelse for folk med bevægelseshandicap.


Ved at åbne museet efter lukketid, får de en mere tryg oplevelse i rolige omgivelser, uden at der kommer for mange folk rendende.

Tomas Ringsted, Kongernes Jelling


Initiativtageren er Tomas Ringsted. Han arbejder på Kongernes Jelling, og så er han selv kørestolsbruger.

- Det var egentlig en idé, der startede før coronaen kom. Vi ville gerne tiltrække andre målgrupper, og i den forbindelse var det oplagt for mig at tænke på kørestolsbrugere. Ved at åbne museet efter lukketid, får de en mere tryg oplevelse i rolige omgivelser, uden at der kommer for mange folk rendende, fortæller Tomas Ringsted.

Annonce

Hurtig planlægning

Coronanedlukningen gjorde dog, at idéen blev sat lidt på pause.

Men da Kulturstyrelsen for nylig ville uddele midler til aktiviteter for sårbare grupper, valgte Kongernes Jelling at sende en ansøgning.

- Der sidder en stor gruppe af mennesker, som ikke er kommet så meget ud siden coronaudbruddet. For de fleste skyldes det frygten for coronavirus, da vi er meget udsatte, hvis vi bliver smittet. Derfor var det oplagt at sende en ansøgning til Kulturstyrelsen, fordi vi allerede havde gjort en stor del af forarbejdet, forklarer Tomas Ringsted.

Til Blåtand by Night er der mjød, rundvisning og vikingesnacks på en række udvalgte aftener resten af året, fortæller Tomas Ringsted. Foto: Anders Kynde

Og for nylig landede så et positivt svar og 89.398 kroner fra Kulturstyrelsen til Blåtand by Night. Eneste krav er, at aktiviteten skal foregå i 2020.

- Selv om vi havde lavet meget af forarbejdet, er det gået stærkt med at sætte det i gang. Derfor starter vi allerede 22. oktober, og så er det planen, at det skal foregå 10 gange frem til årsskiftet, siger Tomas Ringsted.

Annonce

Fine forhold

Han fortæller, at der allerede er stor interesse for at deltage. Blandt andet er der opbakning fra Muskelsvindfonden.

- Fire af aftenerne er allerede booket. Der er plads til cirka 25-30 personer på en aften, siger han.

Han deltager selv som vært, mens en kollega sørger for at vise deltagerne rundt på museet.

- Som kørestolsbruger kan jeg sige, at Kongernes Jelling er et meget handicapvenligt museum. Etagerne er i ét plan uden niveauskift, og det fungerer fint med at tage elevatoren. Også toiletforholdene er fine, lyder det fra Tomas Ringsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Hedensted For abonnenter

Fokus på flid og tillid: Martin vil bygge forretningsimperium på barndommens grundsten

Annonce