Annonce
Kultur

Harald Hess i ny bog: Sørger over lukning af fabrikken

Harald Hess - fotograferet i jernstøberiets gamle direktør-villa, Villa Flegborg. Billedet er fra starten af 2000-tallet. Arkivfoto: Vejle Amts Folkeblad
Hess-familiens jernstøberi fylder meget i Vejles historie i 1900-tallet. Danskernes farvel til kakkelovnsvarme blev også et farvel til fabrikken i Vejle.

Vejle: 6. marts udkommer en bog, der nok vil fange mange voksne vejlenseres opmærksomhed: "Jernet, ilden og bølgen blå - historien om Harald Hess og Hess Fabrikker Vejle."

92-årige Harald Hess har fortalt om sit liv og ikke mindst om, hvordan det føles at lukke den virksomhed, Harald Hess fik i dåbsgave. Det er en begivenhed, der aldrig har sluppet sit tag i ham, selv om der er gået 45 år.

- Det er en af de ting, jeg sørger over. Der har jeg - i og for sig - svigtet både firmaet og familien, siger han ifølge den kommende bogs omslagstekst.

Harald Hess med hans nu afdøde hustru, Inge. 6. marts udkommer en bog, hvor han fortæller om sit liv. En markant begivenhed, der stadig piner ham, er, at han måtte lukke Hess Fabrikker i 1975, 99 år efter, at hans bedstefar havde grundlagt jernstøberiet. Arkivfoto
Annonce

Kakkelovnenes Ford

C. M. Hess' Fabrikker A/S blev grundlagt i Vejle af hans farfar, Christian Martin Hess, i 1876.

Den store fabrik lå blandt andet, hvor der nu er musikteater, bypark, kommunens administrationsbygning og politistationen.

Produktionen var blandt andet brændekomfurer, men især brændeovnen var en meget stor artikel:

Hess-ovnen er blandt kakkelovne, hvad Ford'en var blandt biler, er der blevet sagt. Men den sætning bar så også kimen til nedturen i sig.

Som der står på bogomslaget: "Kakkelovnen var den primære varmekilde i de danske hjem. Med indtoget af oliefyr og fjernvarme slukkede langsomt, men stensikkert, efterspørgslen på den fine kakkelovn."

Annonce

Var med på Galathea II

Som civilingeniør arbejdede Harald Hess selv i familiefirmaet i to omgange, senest fra 1960, da han og familien efter fem år i USA vendte hjem til Vejle. Han blev han teknisk direktør i firmaet, der forlængst havde haft sin storhedstid.

Bogen beretter også om Harald Hess' videnskabelige jordomrejse med Galathea II-ekspeditionen, der foregik fra 1950 til 1952.

Historien om Harald Hess og Hess Fabrikker Vejle er fortalt til Anton Carey Bidstrup i 2020 og udgives på Byhistorisk Forlag, Vejle. Bogen er på 236 sider.

Harald Hess er netop fyldt 92 år.

Jernstøber C. M. Hess’ støberi i Grønnegade i Vejle var en stor succes i slutningen af 1800-tallet, hvor fabrikken støbte i tusindvis af komfurer og kakkelovne. Arkivfoto: Simon Meyer
Hess Fabrikker lå, hvor Vejle Musikeater og Byparken ligger i dag. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Børkop For abonnenter

DSB har sløjfet morgentoget: Så nu må Sander en time tidligere op - eller fryse 40 minutter uden for skoledøren

Annonce