Annonce
Kultur

Haralds historier på tryk: En 92-årig med skarp hukommelse

Harald Hess og bogens forfatter Anton Carey Bidstrup på en selfie fra 2018. Foto fra bogen
Bogen om Harald Hess og hans usædvanlige liv blev præsenteret på Vejle Stadsarkiv fredag eftermiddag.

Vejle: Omkring 40 var mødt op for at overvære præsentationen af bogen "Jernet, ilden og bølgen blå". I den kan man læse om, hvad Harald Hess husker om sit liv, der har været ret usædvanligt.

Han er født ind i en rig familie, hvis overhoved ejede jernstøberiet i Vejle. Han kalder selv sit liv et luksusliv. Blandt andet var han med på Galathea II-ekspeditionen fra 1950 til 1952. Hjemmefra fik han lidt lommepenge med til turen. 5000 kroner i 5-kronesedler! Så er niveauet lagt.

Bogen er skrevet af Anton Carey Bidstrup på grundlag af mange samtaler med Harald Hess i løbet af 2018 og 2019. Bogen kunne nemt være blevet dobbelt så tyk, og det har været noget af en opgave at vælge fra af de mange anekdoter.

Anton Carey Bidstrup har skrevet bogen om Harald Hess' nu 92 år lange liv på baggrund af mange samtaler i 2018 og 2019. Her ses forfatteren ved præsentationen fredag eftermiddag af bogen, der har titlen Jernet, Ilden og Bølgen Blå. Den er udgivet af Byhistorisk Forlag, Vejle. Foto: Poul Porskær Poulsen

Et luksusliv

- Han har levet et luksusliv, som han selv siger. Han har ikke skullet bekymre sig om ret meget på det materielle område. Han er 92 år nu, og hans hukommelse imponerer mig. Han har læst flere udkast til teksten undervejs og har rettet, når der var fejl eller misforståelser, siger forfatteren. Ved præsentationen af bogen læste han udvalgte afsnit op.

Harald Hess siger selv i bogen, at han visner nedefra, modsat sin bror, der visnede oppe fra - altså blev dement. Det er så også baggrunden for, at Anton Carey Bidstrup ikke havde bogens fortæller, der bor i Hellerup, med ved præsentationen.

- Jeg har spurgt ham flere gange, men han svarede, at det havde han ikke kræfter til. Det var rigtig ærgerligt, siger Anton Carey Bidstrup.

Han er 54 år og har arbejdet med at skrive manuskripter til filmbranchen. Det er hans første bog. Den er trykt i 500 eksemplarer og udgivet af Byhistorisk Forlag, Vejle.

Annonce

Glimt fra et langt liv

Det meste af teksten er skrevet i jeg-form, hvor Harald Hess fortæller erindringsglimt og anekdoter fra sit lange liv i en stor familie i usædvanlige og velhavende omgivelser. Med en sværm af tjenestefolk. To af byens den gang få biler. Og ikke ret mange begrænsninger. Ville man noget, gjorde man det.

- Men jeg har også lagt mærke til noget, der måske er en generationsforskel. Når der skete noget, godt eller skidt, var holdningen ofte, at "livet går videre". Man forholdt sig ikke så meget til tingene, som man gør i dag, bemærker forfatteren.

Harald Hess fortæller i bogen, at han længe har ønsket at få den skrevet både af hensyn til familien og de omgivelser i blandt andet Vejle, hvor Hess-navnet har en særlig betydning - om ikke andet så som en af Vejles største arbejdspladser. Bogen koncentrerer sig om, hvad Harald Hess har oplevet. De første to generationers indsats fra starten af jernstøberiet og deres andre aktiviteter får man ikke så meget om i denne bog.

Vi vender senere tilbage med en anmeldelse af bogen.

I betragtning af, hvor meget Hessfamilien en gang fyldte i Vejle via jernstøberiet, der fyldte hele Byparken og mere til, så er det få spor, der er tilbage efter lukningen af den en gang 800 mand store arbejdsplads i 1975. Mest synlig er denne villa, som familien byggede overfor den daværende fabrik, der nu er afløst af musikteateret. Huset er opført 1905-06 af Harald Hess' bedstefar C. M. Hess, der, som det ses, var en velhavende mand. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce