x
Annonce
Vejle

Haraldskær samler på sin historie

Nogle møbler er netop kommet ?hjem til Haraldskær? fra Hessfamilien på Falster, blandt andet dette køkkenmøbel til blandt andet madvarer.
Haraldskær - Forleden fik Haraldskær Slot nogle møbler tilbage, der tidligere har stået indenfor de gamle mure, hvis ældste dele måske har rødder tilbage i 1400-tallet.

Baggrunden var, at Mogens Hess blev begravet i familiegravstedet ved Skibet Kirke. Hess-familien ejede slottet, og Mogens Hess var det sidste barn, der er født på slottet.

Mindesammenkomsten var på Haraldskær. Siden var pårørende på besøg igen.

- Der gik et par damer rundt og så på stedet på en lidt mere stedkendt måde, og jeg kunne ikke lade være med at falde i snak med dem, fortæller nutidens borgfrue på stedet, Kari Brandgård. Hun er direktør for Sinatur Hotel Haraldskær og har gjort en stor indsats for at åbne slottet i forhold til lokalområdet.

Hun har desuden samlet informationer om slottet med henblik på at få dem trykt. Af slottets ældre indbo er der naturligvis meget lidt tilbage. Men i kælderen er bygningsmæssige detaljer i restauranten kommet frem i lyset.

Tidligere på året købte hun et par tegninger fra 1800-tallet af slottet, og der findes nu også lidt kobbertøj, der er fremstillet på Haraldskær Fabrik.
Sinatur Hotel Haraldskærs direktør, Kari Brandsgaard, modtog blandt andet en tøjkiste med maling fra 1850, der har tilhørt C. M. Hess? svigermor, Juliane Brincker.
Samtalen med de to damer, hvoraf den ene var Mogens Hess' enke førte til, at tre møbler vendte tilbage til slottet: En køkkendisk med små skuffer til mel, gryn og andet; et langbord med to store brødskuffer samt en tøjkiste med låg.

Tøjkisten har en særlig historie. På låget er malet et monogram med bogstaverne JB 1850 indrammet i fine slyngninger.

- Kisten har tilhørt Juliane Brincker, siger Karin Brandsgård.

Brinckernavnet forbindes nok især med Hammerværket ved Grejsdalsvej.

Juliane Brincker (tysk, født Neuhaus) var gift med Frederik Brincker og mor til Emma Brincker, der blev gift i 1880 med jernstøber C. M. Hess, der i 1916 købte Haraldskær.
På tøjkistens låg står "J.B. 1850". Den har tilhørt Juliane, der blev gift med Frederik Brincker.
Sinatur Hotel Haraldskær ejer også noget kobbertøj, blandt andet et te-sæt, der er produceret på Haraldskær Fabrik.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce