Annonce
Børkop

Havbonde for en dag: Sol og fjordens råvarer trak folk til Brejning

Vejret var perfekt, da Vejle Fjordhave bød på en eftermiddag, hvor man kunne blive havbonde for en stund. Og det trak mange til og på Vejle Fjord.

Brejning: Det gode skib Mytilus sejler stille tværs over fjorden. Bag er solen og Brejning. Foran er fjordhaverne, hvor tang og muslinger dyrkes i stor stil.

Det er lørdag, og det er muligt at komme nær de store haver, hvor råvarerne dyrkes på otte meter vand. Familien Lindskov fra lokalområdet er med.

Vejle Fjordhave bød udenfor til en eftermiddag, hvor man kunne være havbonde. Og familien Lindskov var med. Her er det mor Julie, bedstemor Connie og sønnen August Lindholm, mens datter Alma og bedstefar Søren ikke er med på billedet. Foto: Jørgen Flindt

- Vi ved godt, at der er de her fjordhaver, men vi har aldrig besøgt dem, så da muligheden kom, vil vi da lige prøve den mulighed. Og det bliver ret interessant at se, hvordan det virker med at dyrke muslinger, siger Julie Lindskov, der sammen med sine to børn samt forældre er med ude på Mytilus.

Annonce
Skipper Peter Vestergaard sejlede Mytilus fra havn til fjordhave. Og tilbage igen. Foto: Jørgen Flindt

Det lille skib tilhører Vejle Fjordhave, der er en forening bestående af en stor flok frivillige, mest mænd men også kvinder, som dyrker muslinger og tang i Vejle Fjord. Foreningen har eksisteret i tre år, og det e anden gang, der bydes udenfor til åben fjordhave, hvor man kan kan se, hvordan det er at være havbonde.

- Det er jo en utroligt flot dag, så vi er meget heldige, og det kan ses. Der er mange, som gerne vil se, hvad vi laver, og der er mange, som gerne vil ud på fjorden og se haverne. Og så er der utroligt godt besøgt henne ved kokkene og kokkeeleverne fra Syddansk Erhvervsskole, der laver smagsprøver. Vi kan næsten ikke få armene ned, over hvor flot besøgt det er, siger Steen Hedrup, der, ud over at være naturvejleder, er medlem af Vejle Fjordhave.

Dyrket på strømper

Henne ved en af molerne på Brejning Lystbådehavn er en flok mænd og en enkelt kvinde i gang meds at rense de muslinger, som er blevet høstet til dagens smagsprøver. Man skal have det værste sand og små rur af. Rur er et lille krebsedyr, der lever på muslingerne.

Muslingerne blev renset, før de skulle spises. Og de blev også sorteret, for de mindste blev sat på nye strømper og sat tilbage i havet. Foto: Jørgen Flindt

Muslingerne er dyrket på 400 såkaldte strømper, der ligner lidt netstrømper og er en meter lange, og på dem vokser muslingerne så fra bittesmå til store delikatesser.


Det tager cirka 14 måneder for en musling at vokse sig stor nok til, den kan ende i gryden.

Thomas Drivsholm, formand for Vejle Fjordhave.


- Det tager cirka 14 måneder for en musling at vokse sig stor nok til, den kan ende i gryden. Der er mange muslinger, som ikke er store nok, så de bliver sorteret fra, og så vender de tilbage til havet, så de senere kan ende i vores maver, siger Thomas Drivsholm, der er formand for Vejle Fjordhave.

Syddanske Erhvervsskole stod for maden, og den var yderst populær. Der blev spist 30 kilo muslinger, og det var vist rekord på en dag. Foto: Jørgen Flindt

Ude på Mytilus har gæsterne ombord set både muslinger og tang på strømper. Tangen skal også spises, men dog ikke denne solskinsdag, da den ikke er udvokset nok endnu.

- Det var helt sjovt at se, hvordan det fungerer derude, og nu skal vi da i havn og lige smage på muslingerne. De må jo også være så friske, som de fås, siger Connie Lindskov, der sammen med resten af familien og de andre på det lille skib, kan se Brejning kommer tættere og tættere på.

Det er en smuk dag at være havbonde for en stund.

Muslingesuppe lavet med grøntsager, champagne og chili.

Vidste du..

  • at Vejle Fjordhave har liner ude i et område lige vest for Træskohage Fyr på Vejle Fjords nordlige kyst.
  • at her dyrkes blåmuslinger og tang. Begge dele skal spises. Da foreningen ikke må sælge, skal de spise alt selv, hvilket de knap 60 medlemmer (de fleste familier så der er flere end 60) ikke selv kan spise, så en del ender tilbage i fjorden, hvor fjordens andre dyr nyder godt af det.
  • at når muslingerne er helt bittesmå og skal finde et sted at hægte sig på og yngle, ja så skal de tælles i milliardvis. De fleste muslinger får sig dog et kort liv, da de kan dø på et utal af måder, så der bliver ikke milliarder af muslinger i fjordhaven. Men muslingerne skal nok tælles i hundredtusindvis.
  • at fjordhaven også dyrker sukkertang, som bliver til snacks med mere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Alarm 112 For abonnenter

Retssag om pædofili: 44-årig erkender blufærdighedskrænkelse og børneporno, men nægter voldtægt

Alarm 112

Nej, den flinke mand var ikke fra politiet: Nyt forsøg på at narre penge fra folk

Annonce