Fredericia: Frem til og med 2024 lægger havneselskabet ADP A/S 160 millioner kroner i udviklingen af Fredericia Havn.
I flere år har Fredericia Havn været udfordret af pladsmangel, og da der ikke er plads til udvidelse på land, og det bliver for dyrt at udvide ud i havnebassinet, udarbejdede ADP i efteråret 2019 en havneplan for de fem år. Den er nu i fuld gang med at folde sig ud.
- Det kører. Vi har fulgt planen fuldstændigt som planlagt. Corona eller ej så tror vi stadig på, det er det rigtige at gøre, fortæller administrerende direktør i ADP Rune D. Rasmussen.
Coronakrisen har heller ikke betydet forsinkelser af havneplanen. I februar flyttede ADP's administration fra bygningen på Centerhavnsvej ind i nybyggeriet Port House.
Rune D. RasmussenDet kører. Vi har fulgt planen fuldstændigt som planlagt. Corona eller ej så tror vi stadig på, det er det rigtige at gøre.
- Den gamle kontorbygning er i gang med at blive taget ned indvendig og vil være fjernet i løbet af 2020. Allerede næste år vil vi have nye pakhuse klar til kunderne. Der er en fin efterspørgsel efter det, fortæller han.
Grøn bro er væk
Espersen-bygningen er også ved at blive revet ned. I første omgang er der sat gult hegn op omkring bygningen, fordi en nedrivning begynder indefra.
- De her nedbrydninger er komplekse ting, for det er en ældre bygning, og der er miljø- og saniteringskrav, som skal overholdes, forklarer Rune D. Rasmussen.
Derfor vil nedrivningen af Espersen foregår i løbet af 2020 og begyndelsen af 2021.
GC Riebers betonsilo bliver også fjernet. Her er nedbrydningen indvendig godt i gang. Den grønne bro fra siloen til GC Rieber blev fjernet lige før sommerferien. Selve siloen vil være helt væk omkring årsskiftet.
- Nedrivningerne bliver mere synlige i efteråret, konstaterer Rune D. Rasmussen.
I Møllebugten bliver bygningen, hvor Azelis hører til, revet ned, da der skal være plads til nye pakhuse, ligesom der bliver opført en ny bygning til havnearbejderne.
- Det nye havnehus vil stå klart i 2021. Det bliver mere tidssvarende med moderne faciliteter, forklarer han.
Trafik skal registreres i pre-gate
Udvidelsen af Strandvejskrydset går i gang 3. august, og når Fredericia Kommune er færdigt med sit arbejde, fortsætter havneselskabet arbejdet ind i 2021.
- Vi arbejder videre inde på vores egne arealer med blandt andet pregate og isps-hegn, siger Rune D. Rasmussen.
Fremover skal lastbilerne til havnen ledes ind via krydset Strandvejen/Vestre Ringvej/Nyhavnvej gennem en gate - en port - til havneområdet, da isps-hegnet bliver flyttet, så det løber langs med Strandvejen. Indgangen ved Centerhavnsvej bliver lukket for indkørende trafik. Hermed vil al trafik til havnen blive registreret i gaten.
Formålet er at mindske havnens tunge trafik ind mod byen ved at lede trafikken af i Strandvejskrydset, ligesom håbet er at mindske farlige situationer med cyklister i krydset ved Holstensvej.
Isps-hegnet indrammer i dag kun en del af havnearealet. Fremadrettet vil hele havnen være bag hegn - med det formål at øge sikkerheden, da der i dag jævnlig færdes cyklister og elscootere på havneområdet. Det vil ADP gerne have lukket af for for at øge sikkerheden i en fremtid, hvor flere lastbiler fra Taulov vil betyde øget trafik på havneområdet.