Annonce
Vejle

Havvandet stiger: Det truer og vil ændre Vejles kyster

Det er ikke blot Vejle by, som trues af stigende vandstand og stormflod. I Vejle Kommune har man ikke det fulde overblik, hvor husejere kan få problemer med vandet. - Det er klart, at vi følger med, men vi kan ikke være overalt på én gang, siger Keld Andersen, leder af Vejle Kommunes afdeling for Landbrug & Vand. Arkivfoto: Mette Mørk
Flere borgere langs Vejle Fjord kan frem til oversvømmelser og erosion - det viser eksperternes prognoser. Derudover vil kystnaturen ændre sig. Et nyt værktøj skal hjælpe med at fortælle, hvor problemerne kan opstå.

Vejle Kommune: Det kan i fremtiden blive sværere at bevæge sig langs kysten ved Vejle Fjord.

En bolig, støttemur eller terrasse kan komme til at ligge helt ude i vandkanten som følge af klimaforandringer og stigende vandstand.

Sådan lyder det fra forvaltningen for "Teknik & Miljø" i et svar til byrådsmedlem Lone Myrhøj (SF) om færden langs kysten.

Vejle Byråd har for nylig vedtaget en plan for, hvordan stormflod og stigende vandstand skal håndteres i Vejle by. Men langs fjorden kan havvandet også nå de borgere, der bor lavt og tæt på havet.

- Vi følger vandet stige, og samtidig træffer vi løsningerne hen ad vejen for at undgå oversvømmelser og ødelæggelser. Man kan sige, at det bliver det samme for borgerne. De skal følge med i, hvorvidt deres egen grund påvirkes af vandet, siger Keld Andersen, leder af Vejle Kommunes afdeling for "Landbrug & Vand".

Kystdirektoratet har udviklet et nyt værktøj kaldet "Kystplanlægger", hvor grundejerne kan se, om de kan få problemer på sigt.

For eksempel viser værktøjet, at der inden for 10 år vil være lav risiko for erosion og oversvømmelse ved Bybæk i Vejle Øst. Et tidsperspektiv på 50 år viser derimod flere områder, hvor risikoen er meget høj for erosion og middel risiko for oversvømmelser.

Med et tidsperspektiv på 50 og 100 år foreslår Kystdirektoratet handling på området. Få grundejere vil opleve problemer med oversvømmelser - derimod vurderes erosion til at udgøre en høj risiko ifølge prognosen med tidsperspektivet 50 år. Illustration: Kystdirektoratets kystplanlægger
Annonce

Hvor vandet ender

Keld Andersen opfordrer borgere langs fjorden til at bruge værktøjet for at få et hint om, hvorvidt de kan få problemer med vand på sigt.

Han minder om, at det er som udgangspunkt grundejeres ansvar at holde vandet væk fra hjemmet.

- Vi ved ikke præcist, hvem der kan få problemer. Hvis det drejer sig om få grundejere, så kan de se på, hvad de selv kan gøre af kystsikring og så søge tilladelse ved kommunen. Vi skal hjælpes ad med at holde vandet på afstand. Det er ikke blot en kommunal opgave, siger Keld Andersen.

Ved Høll har sommerhusejerne fået et politisk ja til at bygge et dige for at beskytte sommerhusene mod havet, som flere gange har oversvømmet området. Det nye dige koster fire millioner kroner, som lodsejerne selv skal betale via ejendomsskatten.

Ifølge Kystdirektoratets prognoser vil enkelte områder langs fjorden opleve, at havet æder sig ind på kysten.

- I forhold til vestkysten er vores erosion i småtingsafdelingen. Forklaringen er, at Danmark har meget vestenvind, og dermed er Vejle ikke særlig udsat i forhold til erosion, siger han.


Vi skal hjælpes ad med at holde vandet på afstand. Det er ikke blot en kommunal opgave.

Keld Andersen, leder af Vejle Kommunes afdeling for Landbrug & Vand


Vejle midtby er særligt truet af oversvømmelser nu og i fremtiden. Vejle er udpeget som et af de 14 byområder i Danmark, hvor der er særlig risiko for oversvømmelse. Illustration: Kystdirektoratets kystplanlægger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce