Annonce
Vejle

Havvandet stiger: Det truer og vil ændre Vejles kyster

Det er ikke blot Vejle by, som trues af stigende vandstand og stormflod. I Vejle Kommune har man ikke det fulde overblik, hvor husejere kan få problemer med vandet. - Det er klart, at vi følger med, men vi kan ikke være overalt på én gang, siger Keld Andersen, leder af Vejle Kommunes afdeling for Landbrug & Vand. Arkivfoto: Mette Mørk
Flere borgere langs Vejle Fjord kan frem til oversvømmelser og erosion - det viser eksperternes prognoser. Derudover vil kystnaturen ændre sig. Et nyt værktøj skal hjælpe med at fortælle, hvor problemerne kan opstå.

Vejle Kommune: Det kan i fremtiden blive sværere at bevæge sig langs kysten ved Vejle Fjord.

En bolig, støttemur eller terrasse kan komme til at ligge helt ude i vandkanten som følge af klimaforandringer og stigende vandstand.

Sådan lyder det fra forvaltningen for "Teknik & Miljø" i et svar til byrådsmedlem Lone Myrhøj (SF) om færden langs kysten.

Annonce

Vejle Byråd har for nylig vedtaget en plan for, hvordan stormflod og stigende vandstand skal håndteres i Vejle by. Men langs fjorden kan havvandet også nå de borgere, der bor lavt og tæt på havet.

- Vi følger vandet stige, og samtidig træffer vi løsningerne hen ad vejen for at undgå oversvømmelser og ødelæggelser. Man kan sige, at det bliver det samme for borgerne. De skal følge med i, hvorvidt deres egen grund påvirkes af vandet, siger Keld Andersen, leder af Vejle Kommunes afdeling for "Landbrug & Vand".

Kystdirektoratet har udviklet et nyt værktøj kaldet "Kystplanlægger", hvor grundejerne kan se, om de kan få problemer på sigt.

For eksempel viser værktøjet, at der inden for 10 år vil være lav risiko for erosion og oversvømmelse ved Bybæk i Vejle Øst. Et tidsperspektiv på 50 år viser derimod flere områder, hvor risikoen er meget høj for erosion og middel risiko for oversvømmelser.

Med et tidsperspektiv på 50 og 100 år foreslår Kystdirektoratet handling på området. Få grundejere vil opleve problemer med oversvømmelser - derimod vurderes erosion til at udgøre en høj risiko ifølge prognosen med tidsperspektivet 50 år. Illustration: Kystdirektoratets kystplanlægger

Hvor vandet ender

Keld Andersen opfordrer borgere langs fjorden til at bruge værktøjet for at få et hint om, hvorvidt de kan få problemer med vand på sigt.

Han minder om, at det er som udgangspunkt grundejeres ansvar at holde vandet væk fra hjemmet.

- Vi ved ikke præcist, hvem der kan få problemer. Hvis det drejer sig om få grundejere, så kan de se på, hvad de selv kan gøre af kystsikring og så søge tilladelse ved kommunen. Vi skal hjælpes ad med at holde vandet på afstand. Det er ikke blot en kommunal opgave, siger Keld Andersen.

Ved Høll har sommerhusejerne fået et politisk ja til at bygge et dige for at beskytte sommerhusene mod havet, som flere gange har oversvømmet området. Det nye dige koster fire millioner kroner, som lodsejerne selv skal betale via ejendomsskatten.

Ifølge Kystdirektoratets prognoser vil enkelte områder langs fjorden opleve, at havet æder sig ind på kysten.

- I forhold til vestkysten er vores erosion i småtingsafdelingen. Forklaringen er, at Danmark har meget vestenvind, og dermed er Vejle ikke særlig udsat i forhold til erosion, siger han.


Vi skal hjælpes ad med at holde vandet på afstand. Det er ikke blot en kommunal opgave.

Keld Andersen, leder af Vejle Kommunes afdeling for Landbrug & Vand


Vejle midtby er særligt truet af oversvømmelser nu og i fremtiden. Vejle er udpeget som et af de 14 byområder i Danmark, hvor der er særlig risiko for oversvømmelse. Illustration: Kystdirektoratets kystplanlægger
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Hedensted

Live valgdebat 19.55: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce