Annonce
Læserbrev

Havvindmøller. Red de indre danske farvande og kyster fra gigantmøller

Læserbrev: I Danmark blev loven om store vindmøllers afstand til kysten ændret i 2012, så der nu skal være mindst ni km afstand fra kysten til en havvindmølle.

I 2018 blev den kommunale indsigelsesret forøget fra otte km grænse til 20km.

Hvorfor nu denne ændring ?

Fordi de meget store havvindmøller skæmmer Danmarks smukke kystlandskaber og skaber et teknisk landskab ved kysterne, hvor der før var ren natur. Med blinkende lys døgnet rundt hvor der før kun var sol, måne, stjernehimmel og sort nat.

Med støj og kunstige lyde hvor der før var havets bølger naturens lyde eller stilhed.

Imidlertid er der flere store vindmølleprojekter, der stadig spøger og truer tæt på de danske kyster.

Det skyldes, at der blev søgt Energiministeriet om tilsagn til at arbejde videre med disse gigantprojekter inden 2012.

De fem projekter hvoraf tre er i de indre danske farvande og to er i Vesterhavet ligger kun sølle ca. fire km fra kysten. Meget glædeligt har vindmølleinvestoren Wattenfald for ganske nylig indvilliget i at flytte to projekter ved Vesterhavet længere ud på havet, da de ikke ønsker at påføre borgerne noget, de vil være så meget imod.

Man vil give tilladelse til havvindmøller i vores bælter - og ikke forlange dem langt ud på havet hvor de hører hjemme.

Jeg stiftede bekendtskab med det første projekt´, da jeg med min familie for ca. fem år siden besøgte halvøen Reersø. En skøn plet på Vestsjælland. På den dejligste strand på nordsiden var en illustration af det kommende vindmølleprojekt. Det var massivt og altødelæggende for dette smukke og rekreative sted.

Et andet projekt er ved Orø i Storebælt og et tredie som er særlig ødelæggende er i Lillebælt ud for halvøen Helnæs.

Folk der kender Helnæsområdet ryster på hovedet. I dette smukke hjørne af Vestfyn, hvor fiskeriministeriet også samtidig vil poste 35millioner i et landsdækkende besøgscenter for lystfiskeri, arbejder Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning på at forpeste med gigantvindmøller i 150-200 m højde. Helt klods op af et Natura 2000 område der beskytter Lillebælts marsvin, der er yderst følsomme for lyde.

Et landskab der er så unikt, så urgammelt og i dyb harmoni med sig selv - og som turistmæssigt har så stort et potentiale? Skal en forældet lovgivning virkelig gøre det muligt at få dette projekt realiseret via en kattelem? Et projekt Sønderborg kommune vil trumfe ned over Assens Kommune, som ikke ønsker projektet ?

Synes politikerne det er fair? Kræver det ikke enighed mellem de kommuner, der skal glo på kæmpevindmøllerne?

Kom i gang regering og lad fornuften og retfærdigheden råde over de unikke danske kyster!

Lav en ny lov der siger at de kommuner der skal kigge på vindmøllerne skal være enige, og der skal være flertalt for det lokalt.

Miljøpolitik er andet end energipolitik- det er også at værne om det unikke kystmiljø som vi har.

Ud på havet med havvindmøllerne !

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Politikere ønsker ikke anke sag om seksuelle overgreb - men den endelige beslutning lader vente på sig

Annonce