Annonce
Jelling

Hedeselskabet er sponsor for Østerby-dammen

Entreprenør Leif Møller spejder efter det næste læs sten, der skal hældes ned langs kanten af Østerbydammen for at gøre rabatten bredere, så der kan plantes træer mellem fortov og vand. Foto: Leif Baun
JELLING - Østerbydammen i Jelling lider af nedsænkede kanter og løse sten i stensætningen. Endvidere er der et meget smalt og næsten ubrugeligt grønt areal mellem Vejlevej og dammen. Derfor har Hedeselskabet valgt at støtte genskabelsen af Østerbydammen således at dammen og det grønne areal deromkring kan tiltrække folk mennesker og byde ind til en naturlig pause, hvor den smukke Østerbydam kan nydes.

Det fortæller Hedeselskabet i en pressemeddelelse, hvor kommunikationsdirektør i Hedeeselskabet, Christian Bogh beskriver dammen som en brik i arbejdet med at gøre naturen mere tilgængelig for alle aldersgrupper.

- Samtidig skaber det en smuk adgangsvej til monumentområdet, der blev optaget på Unescos verdensarvliste i 1994, siger han.

Tæt på natur

Foreningen Østerbydammens Venner søgte midler hos Hedeselskabet, der ser en stor værdi i at genskabe og bevare naturperlen midt i byen.

- Projektet henvender sig bredt til lokale beboere og turister i alle aldre og giver mulighed for at opleve fugle, ænder og vandmiljøet tæt på, siger Christian Bogh.

- Uden Hedeselskabets støtte var vi ikke kommet langt med vores projekt i år. Det er et stort løft for området, siger Jørgen Svane Schmidt for foreningen.

Stensætning og opretning af kanterne foretages af entreprenør Leif Møller. Han fortalte i går eftermiddag, at han var ved at lave et forsøg for at finde ud af, hvordan brinkerne skal laves. - Det er sådan en opgave, jeg går og hygger mig lidt med. Foreningen vil gerne have en rabat, der er en meter bredere. Det kræver en masse fyld, så det kan være, vi skal finde et billigere materiale, siger den erfarne entreprenør.
Annonce

Højdeforskel

I første omgang er der hældt sten ud langs kanten, men de tre læs, der er kommet, syner ikke af meget. Det er især kanten langs Vejlevej, der skal gøres noget ved. Her er der gennem årene - og i takt med, at der blev asfalteret ovenpå vejen opstået en større højseforskel. Langs østsiden af dammen, er forskellen mindre, og der kan man formentlig nøjes med at fore bredden med jord og lægge græs ud. For 100 år siden var der ingen stensatte kanter omkring dammen. Dermed kunne dyrene gå ud i vandet og vogne kunne trilles derud for at væde træhjulene, så spændingen i hjulene blev bevaret.

Såning af græs, levering og plantning af træerne foretages af Hedeselskabets datterselskab, Hede Danmark. Arbejdet forventes afsluttet i september måned.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Give

Se billederne: DM i cykling blev skudt i gang med sved, tilråb og kolde fadøl

Annonce