Annonce
Vejle

Helene er et særsyn i politik: Hun er mor til tre, den yngste er kun to måneder - og hun vil kæmpe for en plads i byrådet

Helene Maria Biendzus Jensen sørgede for, at der kom et ekstra kvindeligt islæt på talerstolen ved opstillingsmødet, da hun holdt sin kandidat-tale med to måneder gamle Alexandra i armene. Foto: Kaare Johansen
Venstre mangler kvindelige kandidater og deler dermed skæbne med stort set alle partier, der kæmper om pladserne i et byråd, der i dag kun tæller fem kvinder blandt de 31 medlemmer.

Vejle: To måneder gamle Alexandra har allerede været på DGI Husets talerstol, båret derop af sin mor, Helene Maria Biendzus Jensen.

Den spæde pige var eksemplarisk rolig i sin mors favn, mens Helene Maria Biendzuz Jensen  talte til den 150 mennesker store skare i Hal 1. Men hvis Alexandra havde forstået, hvad det var, hendes mor havde gang i, havde hun måske forsøgt at overdøve hendes tale.

Hvis Helene Maria Biendzus Jensens plan lykkes, får Alexandra mindre tid med sin mor fra 1. januar. Målet er en plads i Vejle Byråd, og første alvorlige hurdle var tirsdagens opstillingsmøde. Her skulle den advokatuddannede forsker i selskabsret tale sig til så høj en placering på Venstres liste som muligt.

Annonce

Talen om blandt andet Vejle som energiby i harmoni med naturen indbragte hende en 13.- plads på listen som en af blot fem kvinder blandt de i alt 21 kandidater.

To kvindelige byrådsmedlemmer i dag

For akkurat som i mange andre partier er østrogen en mangelvare i det store byrådsparti. I dag mønstrer Venstre to af byrådets kun fem kvinder - Gitte Frederiksen og Gerda Haastrup Jørgensen, der begge genopstiller.

Når jeg ser et rødt flag smælde - på en blank og vårfrisk dag...

Per Olesen, kandidat i advarende sang til partifællerne

Hvis vælgerne vil, kan de få selskab af yderligere tre Venstre-kvinder. Ud over Helene Maria Bendzus Jensen har partiet Camilla Eva Jørgensen og Christa Laursen på stemmesedlen - med andre ord fem ud af 21.

- Vi ville meget gerne have haft flere kvinder - og har arbejdet på det. Flere har sagt ja i første omgang, men så alligevel valgt at takke nej - blandt andet fordi, de er blevet mødre, siger formanden for Venstre i Vejle Kommune, René Jensen-Iversen.

Det er ikke kun kvinder, der er en mangelvare i byrådet. Unge i definitionen "under 40-årige" er der slet ingen af, Det vil 23-årige Mads Hartlev Jansen gerne ændre på, og DR i skikkelse af TV Avisen har af samme grund valgt at stille skarpt på den unge VU'er. Derfor blev hans kandidattale optaget. Foto: Kaare Johansen

Den skæve kønsfordeling ærgrer Helene Maria Biendzus Jensen. Inklusive Alexandra er hun mor til tre. Og tilflytteren til Skibet mener, at det er vigtigt at engagere sig, også af hensyn til børnene:

- Det er vigtigt, at vise, at man har en holdning og er klar til at yde en indsats, siger hun.

Annonce

Ja til flere kvinder - nej til kønskvotering

Som forsker i selskabsret kalder hun det symptomatisk, at der ikke er flere kvinder i bestyrelsesarbejde, som byrådsarbejdet ligner:

- Jeg kan ikke svare på, hvad der skal til for at ændre det. Men jeg mener helt sikkert ikke, at man skal indføre kvoter, som man eksempelvis har gjort i Norge. Gør man det, vil man altid være i tvivl, om en kvinde er valgt på sine kvalifikationer, eller fordi hun er kvinde, siger Helene Maria Biendzus Jensen.

Byrådsmedlemmer kom i top

155 medlemmer ud af Venstres i alt 650 medlemmer i Vejle Kommune var tirsdag aften samlet for at  rangordne partiets 21 kandidater til stemmesedlen ved byrådsvalget 16. november.

På forhånd stod det klart, at borgmester Jens Ejner Christensen er partiets spidskandidat. De øvrige kandidater blev prioriteret i følgende rækkefølge med partiforening nævnt og de 10 nuværende byrådsmedlemmer markeret med fed skrift - og som det fremgår, havde de størst opbakning fra forsamlingen:  

1. Jens Ejner Christensen - Jelling

2. Lars Schmidt - Vejle Ådal

3. Mads Hartlev Jansen - VU

4. Gitte Frederiksen -  Bredsten-Gadbjerg

5. Thyge Havgaard Bjerring - Ødsted-Jerlev

6. Gerda Jørgensen - Give

7. Per Olesen - Vejle By

8. Peder Hummelmose - Børkop

9. Hans Hoffensetz  - Børkop

10. Niels Clemmensen  - Give

11. Camilla Eva Jørgensen - Vejle By

12. Kasper Mundt - VU

13. Helene Maria Biendzus Jensen - Skibet

14. Søren Broch - Give

15. John Bille - Vejle By

16. Peter Georg Harboe - Vejle By

17. Martin Pedersen - Vejle By

18. Jørgen Mikkelsen  - Give

19. Christa Laursen - Vejle By

20. Jan Martin Møller Nørregaard - Vejle By

21. Troels Overgaard - Vejle By

-

Den unge VU-kandidat Mads Hartlev Jansen brød rækken af nuværende byrådsmedlemmer ved at sikre sig en tredjeplads. Kun John Bille, der sidder i byrådet som afløser for folketingsmedlem Christoffer Melson, måtte tage til takke med en mere beskeden placering. 

Da kandidaterne opstiller sideordnet, er det alene de personlige stemmer, der afgør, hvilke Venstre-politikere, der kommer i byrådet fra 1. januar 2022.

Ved afslutningen på mødet gjorde lokalformand René Jensen-Iversen opmærksom på, at partiets liste fortsat er åben. Nye kandidater vil blive anbragt under de nuværende i den rækkefølge, de melder sig. 

Når det er sagt, mener hun, at det er en svaghed, at et byråd som Vejles rummer så få kvinder - under en sjettedel:

- Min professionelle er erfaring er, at det giver dynamik til en gruppe, at der både er mænd og kvinder. Der behøver ikke være lige mange. Men det er uvurderligt med kvinders input - og det handler ikke om blødt eller hårdt, siger Venstre-kandidaten.

Hvad laver hun der? Sådan var reaktionen hos min kollega, da han så billedet af Christa Laursen på Venstres talerstol. Som mange andre var han overbevist om, at det tidligere socialdemokratiske byrådsmedlem stadig tilhørte den røde fløj. Men fra talerstolen fremhævede hun værdier som ordentlighed, frihed og sund debat som baggrunden for sit Venstre-kandidatur. Foto: Kaare Johansen

De kommende måneder vil vise, om hun og de øvrige kvindelige Venstre-kandidater får mulighed for at styrke gruppedynamikken i det mandsdominerede byråd. Det er op til vælgerne, når krydset skal sættes 16. november.

Peter Harboe var tirsdag aften endnu et eksempel på, at man kan indlede sit politiske liv i et parti for så at skifte til et nyt. Fra 2013 til 2017 repræsenterede han Liberal Alliance i byrådet - nu stiller han op for Venstre. Foto: Kaare Johansen
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Godsejeren investerer det hele: - Jeg har en dejlig, smuk hustru, der tjener godt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Flere byrådskandidater hænger ulovligt på førstedagen - men hvad gør kommunen for at kontrollere de mange valgplakater?

Vejle For abonnenter

Advarsel: Gyservalg forude - formand Tulle og de lokale DF'ere vil bide negle, når stemmerne tælles op om tre uger

Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Sport For abonnenter

De brølende 70'ere: VB tabte to kampe og så var mesterskabet i hus, mens spillerne var ombord på storebæltsfærgen

Børkop

Efter årelangt tilløb: Nyt idrætscenter vil samle området

Navne For abonnenter

Hendes fars død formede hendes liv: Hun blev både til 'rode-Asta' og byens dronning

KLUMME For abonnenter

Ny Olsen Banden-film indspilles i Vejle: Kampen om Posthusgrunden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Billund

Grindsted vandt stort og let og ligner nu et tophold i 1. division

Annonce