Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Cacio e pepe med spaghettibønner

Foto: Helle Troelsen

Det er lidt af en indrømmelse, når jeg her åbenlyst nævner min absolutte livret, der ikke består af en eneste sund ingrediens - ej heller en grøntsag. Det er den klassisk pastaret fra Rom, Cacio e pepe, der består af frisk pasta kogt al dente tilsat smør, parmesan og en masse friskkværnet peber.

Når vi får pasta herhjemme, så er min forret altid denne ret. Jeg kunne spise den morgen, middag og aften, men så ville jeg blive underernæret og få alt for meget fedt på sidebenene.
Jeg har nu fundet et godt alternativ, der er mere fiberrig og er smækfyldt med vitaminer.

Spaghettibønner erstatter pastaen, men alle de andre ingredienser fastholdes. Og det smager bare godt, næsten bedre end med pasta. Desværre er det ikke så nemt at få fat på de meget lange og tynde spaghettibønner, der er milde i smagen og har en fin konsistens. De knirker ikke i munden som andre bønnesorter og er slet ikke så grov i strukturen.

Annonce

Spaghettibønne, som også kaldes meterbønne, vokser sig meget lang og tynd - deraf navnet. Jeg har målt den længste til at være 75 centimeter lang. Det er lidt af en lang fætter at dyrke, så den kræver et stativ. For ligger den hen ad jorden, mugner den.

Spaghettibønner er dyrket fra frø, forspiret i vindueskarmen i starten af maj og plantet ud i drivhuset i starten af juni. Man kan finde frøene på nettet og få dem sendt pr. postordre.

Det var kun i 2018, hvor vi havde en varm og lang sommer, at det lykkedes mig at dyrke spaghettibønner på friland. Måske havde det også lykkedes i denne sommer, men jeg tog ikke risikoen. Det er en ret varmekrævende sort, så derfor bor den i drivhuset, hvor den stortrives og producerer mange lange grønne spaghettier.

Planten må ikke mangle vand, for så går den i stå med at sætte bønner. Man skal høste bønnerne regelmæssigt, så den bliver ved med at levere den ene meterlange bønne efter den anden. Heldigvis holder den sig godt på køl.

Ingredienser til en portion

8 lange spaghettibønner

Rigeligt med friskrevet parmesan af god kvalitet

2 store klatter smør

Salt

Friskkværnet sort peber

Annonce

Sådan gør du

Bønnerne koges hele i letsaltet vand i højst et minut. De skal koges al dente, for der skal være bid i dem.

Vandet hældes fra, og spaghettibønnerne arrangeres i en dyb tallerken som en spiral.

Smørklatter stikkes ned mellem bønnerne, der kværnes peber henover og drysses med lidt salt.

Det er vigtigt, at man bruger en parmesan af god kvalitet, hvor der er god med smag i. Den rives fint og drysses på toppen af retten. Riv endelig rigeligt, for parmesanost smager altid af mere.

En tør rødvin passer perfekt til denne ret.

Annonce
Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Egtved

38-årig mand varetægtsfængslet: Politiet fandt pistol i havegrill og patroner i opvaskemaskinen

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Livsstil

Shopping: Få styr på vasketøjet og rodet på efterskoleværelset

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Annonce