Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Kartoffelchips med et tvist

Foto: Helle Troelsen

Denne opskrift på hjemmelavede kartoffelchips er ret banal. Man tager blot et mandolinjern og snitter kartoflerne så tyndt som muligt og frituresteger dem ved høj varme, til de begynder at poppe op og få farve.

Men så banalt behøver det ikke at være. Her op til nytårsaften må man gerne skrue lidt op for ekstra spas og smag. Jeg gravede de mest farvestrålende kartofler op fra køkkenhaven. I år har jeg dyrket ”Blå Congo” og ”Lily Rose”, der giver blå og pink kartofler. De er ikke så kønne med julens brune sovs, men er til gengæld ret dekorative i salater og friteret som chips.

Smagen er peppet op med hjemmelavet kryddersalt tilsat rosmarin, citronskal, peber og sort trøffel. Det giver en dejlig umamismag med salt, surt, stærkt og sødt.

Annonce

Kartoffelchipsene bliver serveret nytårsaften som snack.

Ingredienser

Kartofler, f.eks. Blå Congo og Lily Rose - almindelige hvide kan også bruges

Smagsneutral olie


Kryddersalt:

100 gram groft middelhavssalt

1 tsk. friskkværnet peber

3 stilke frisk rosmarin

Revet citronskal af 1 usprøjtet citron

1 sort trøffel, fintrevet

Annonce

Sådan gør jeg

Kryddersaltet laves først. Frisk rosmarin hakkes til plukfisk i en minihakker. Hæld derefter groft middelhavssalt i, og blend kortvarigt, så saltet stadig er groft, men er blevet mikset godt med rosmarinen. Det får en smuk grøn farve. Citronskal rives fint og blandes sammen med saltet. Peber kværnes i.

Saltet hældes ud på en bageplade med bagepapir, og tørres i ovnen ved 100 grader varmluft i en halv time. Det vendes et par gange.

Tag det ud og køl det ned. Riv trøffel fint og rør det sammen med saltet.

Skræl og snit kartoflerne til meget tynde skiver på et mandolinjern. Læg dem straks i koldt vand, så de ikke bliver brune. Lige inden de kommer i frituren, skal de duppes tørre med et viskestykke.

Varm smagsneutral olie op ved høj varme i en gryde med stor overflade. Jeg bruger en sauter-gryde. Når olien er rygende varm, kommes et lag kartoffelskiver i. De er færdige, når de bobler op og bliver gyldne i kanten.

Læg dem på fedtsugende papir, og drys straks med kryddersalt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce