Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Planter til ekstreme vejrforhold

I haven mod syd er der plantet tørketålende planter, for her kan vandslangen ikke nå hen. Her trives pragtkerten i bede omkranset af buksbom. Der er plantet paradisæbletræer, der på sigt vil skabe mere skygge til dette haverum. Foto: Helle Troelsen
Vi skal nok vænne os til, at vi får hede somre med masser af solskin. Ligesom denne sommer, vi lige har haft, og sommeren i 2018, hvor planterne overalt i Danmark led under tørken. Kommer regnen, så sker det som skybrud og rammer lokalt og kraftigt, så planterne i haverne vælter omkuld.
Annonce

Min have har også lidt i år. Her har dog ikke været skybrud, og den smule regn, vi fik i løbet af juli, rakte ikke langt.

Den gav ikke nok til at fylde hverken vanddepoterne i jorden eller regnvandstønderne op, så planterne i haven kunne forsynes med de livgivende dråber på en bæredygtig måde. Jeg har desværre måttet ty til dyrt og rent drikkevand fra hanerne for at holde liv i krukker og køkkenhave.

Prydhaven har jeg delvist ladet stå til, for det ville være en ulige kamp at mætte jorden med vand, så planterne kunne strutte smukt og flot. Jeg har dag for dag set, at bladene visner, og blomsterne kun lige når at vise en smule farve, inden de sarteste af dem krøller sammen og bliver til en vissen pind.

Det har mildest talt været sørgeligt at se på og har taget noget af haveglæden fra mig. Meget af min sparsomme tid er blevet brugt på at vande.

Sankthansurt i forgrunden og anisisop i baggrunden er tørketålende stader, der har trivedes fint i haven denne sommer under tørken. De kan klare lange perioder uden vand. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Tørketålende planter i min have

Men ind imellem alt det visne har nogle stauder og buske stået ranke og struttende af farver og liv. De har klaret hede, sol og tørke bedre end andre. Det har været dagenes lyspunkter, når jeg om morgenen og om aftenen har gået mine ture rundt i haven.

Her er et udpluk af planter, der har overlevet, og ovenikøbet strålet af frodighed trods tørken:

Af stauder kan jeg nævne: pragtkerte, tidselkugle, katteurt i flere sorter, skabiose af typen Scabiosa ochroleuca, røllike, daglilje, russisk mandstro, lavendel, hedebjergmynte, staudehør, løvehale, knoldet løvehale, sporebaldrian, grafia golaka, kæmpejernurt, jernurt ”Bampton”, spydverbena, lægerasleblomst, buksbom, vortemælk i flere sorter, blodrød storkenæb, engstorkenæb, bølgekronet storkenæb, lammeører, sankthansurten ”Matrona”, kongelys i flere sorter, staudesalvie, lupin, bleg purpursolhat, kertepileurt. Dog er der lidt brune rander på bladene, russisk salvie, torskemund, staudeprydløg ”Millenium” og sølvbynke ”Silver Queen”.

Disse buske klarer det også fint: bærmispel, blåskæg, rødbladet hyld ”Black Lace”, rosmarinbusken og figentræet.

Flere af græsserne har også klaret sig flot, for eksempel forskellige lampepudsergræsser, blå bjørnegræs, sesleria, sølvaks, præriehirse og elefantgræs.

Annonce

Vi skal nok til at sadle om

Det er ikke kun om sommeren, med længerevarende tørke og kortvarige skybrud, at vi oplever mere ekstreme vejrforhold. Det er også i den mørke periode på året, hvor det kan regne uafbrudt i ugevis - ja, næsten månedsvis.

Hvem kan ikke huske sidste efterår og vinter, hvor flere villaområder i Danmark lå under vand? Vores drivhus stod også og soppede i vand i næsten et halvt år. Nu kan vi se følgerne af det, for vinen i drivhuset har haft problemer med at lede vand helt ud i rankerne og forsyne druerne med saft og kraft. Der er liv i den, men den trives ikke optimalt.

Plantedoktoren, jeg havde besøg af, sagde, at det var, fordi rødderne delvist har ligget under vand og har taget skade. Nu skal vinen til at etablere sig igen. Jeg håber ikke, at det kommende efterår bliver lige så vådt.

Det er fra den ene yderlighed til den anden, at haven er udfordret. Derfor kunne det være en god idé at sadle lidt om og tænke mere langsigtet, når man skal omlægge eller anlægge sin have, så den i fremtiden kan modstå de ekstreme vejrforhold.

Foto: Russisk salvie er en skøn sensommerblomstrende staude, der både er en rigtig insektmagnet og samtidig kan tåle ekstreme vejrforhold. Den er god for klimaet. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Planter, der er egnede til ekstreme vejrforhold

Planter med et gråligt, læderagtigt løv, eller blade, som ser ud til at være dækket af hår, ser ud til at klare sig. De kan opsamle fugt i løbet af natten, og hårene beskytter ved at holde på fugten, så bladets nære overflade ikke tørrer ud. Det er lammeørernes blade et eksempel på. Planter med dybe pælerødder er også særlig modstandsdygtige.

Det er for eksempel valmuer, rasleblomst, vortemælk, staude-lathyrus, stokroser og russisk mandstro. Planter med tykke sukkulentagtige blade, som hos sankthansurten, kan lagre vand i både blade og stængler, så de kan klare sig i flere måneder uden regn. Står de under vand i vinterperioden, klarer de også det.

Staudesalvie findes i mange farver. Den har et fint, gråligt og groft løv, der gør den modstandsdygtig over for tørke. De led dog noget under den vedvarende tørke i 2018. Men i år står de så flot med 2. blomstring efter sommerbeskæringen. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Gør haven modstandsdygtig

Opsæt flere regnvandstønder, så der kan lagres så meget regnvand som muligt. De kan opsamle vandet fra skybrud, der ellers vil løbe af den tørre jord og ikke gøre den store gavn for planter i haven. Hæv regnvandstønderne fra jorden, så man kan stille en vandkande under. Man kan også montere en vandhane, der kan tilkobles en vandslange, så man ikke slæber sig en pukkel til, når havens krukker m.m. skal vandes.

Man kan undgå oversvømmelser ved at lede regnvandet fra for eksempel nedløbsrør eller områder i haven, der er særligt udfordret - til et regnvandsbassin. De mængder vand, som skybrud og vedvarende tung regn giver, overbelaster kloakkerne, så vandet ikke ledes væk. Typisk etableres et regnvandsbed i et lavere område i haven, for at vandet lettere kan ledes dertil. Her opsamles vandet og opbevares, enten til gavn for de planter, der egner sig til at vokse under disse omskiftelige forhold, eller til langsom nedsivning. Det kan give en dejlig frodighed i dette område i haven. Man skal dog huske, at det kræver særlig tilladelse hos kommunen at etablere sådanne regnvandsbede.

Skal bede anlægges, så de kan tage højde for både tørke og væde, er det vigtigt, at jorden er i orden, inden man planter. En tør og sandet jord er ikke altid det værste for tørketålende planter. Dog skal der tilføjes masser af kompost, så planterne har noget at leve af. Det værste for tørketålende planter er, hvis jorden i vintermånederne bliver tung og klæg, som netop lerede jorder bliver.

Tørketålende planter kræver en porøs jord, hvor vandet kan trænge ned og væk, ellers rådner rødderne. Er jorden tung og leret, så skal der både tilsættes vasket sand (korn i str. 0,5) samt godt med kompost. Jeg plejer at sige en fjerdedel kompost til tre fjerdedele havejord blandet med vasket sand. Når bedene er plantet til, så skal jorden dækkes med fem centimeter velomsat kompost eller hestemøg. Det holder på fugten i jorden, får hurtigt planter til at vokse og brede sig og dække jorden helt, så fordampningen ikke sker så hurtigt. Og så er det en god madpakke til ormene.

Undgå at fylde indkørsel og haven med fliser, der ikke kan absorbere en masse regn, når der er skybrud eller vedvarende tung regn. Vælg belægninger, der kan lede vandet væk. Grus, perlegrus eller stenmel kan lede vandet igennem. Det samme sker, hvis man vælger små fliser eller sten med brede fuger imellem.

Det er arbejdskrævende at have en masse krukkeplanter, når sommeren er tør og hed. Man kan gøre det lettere for sig selv, når de skal vandes, og samtidig beskytte planterne ved at samle krukkerne tæt sammen i grupper. Det er både flot, og krukkerne kan skygge for hinanden på solrige sommerdage, så jorden i dem ikke så let tørrer ud. Den direkte og bagende sol kan nemlig også varme krukkerne op, så rødderne lider i heden. Man kan vælge krukkeplanter, der ikke kræver så meget vanding. Skærmliljer, oliventræer, diverse sukkulenter, pelargonier og flerårige krydderurter er nemme krukkeplanter til den tørre og solrige sommer.

Tidselkugler og tidsler generelt klarer tørken fint. Eukalyptustræet nyder sommerheden og står frodig og flot med nye blade efter en kraftig beskæring. Den stammer også fra varmere himmelstrøg, men har alligevel valgt at blive boende i Troensehaven trods ekstreme danske vejrforhold. Blåkant vokser livligt for foden af stenbænken, der endog bliver meget varm, når solen brænder ned på den. Alle tre plantetyper har gråligt løv og klarer tørken rigtig fint. Foto: Helle Troelsen
Vortemælken i forgrunden er stedsegrøn og har læderagtige, tykke blade og stængler, der holder godt på vandet. Den klarede selv den værste tørke i 2018. Den etårige lampepudsergræs har ikke fået en eneste sjat vand siden den blev plantet i starten af august. Buksbomkuglerne ser også ud til at klare mosten. Foto: Helle Troelsen
Den mørkbladede hyld ”Black Lace” strutter af frodighed sammen med rølliken. På billedet kan man ikke se det, men rundt om disse planter står visne pinde som er resterne af Hortensia paniculata, hosta, bronzeblad og slangeurt. Bispehuerne i kanten af bedet er blevet til en brun vissen masse, der ligger hen ad jorden. Disse planter ynder nemlig at vokse et skyggefuldt sted, så de lider gevaldigt under tørken. Foto: Helle Troelsen
Skærmliljen i baggrunden elsker sol og sommer, og kan godt klare nogle dage med udtørring uden at blive vandet. Man kan godt tage på forlænget weekend eller en uge væk fra haven, og de står der stadig, når man kommer hjem. Den hvide sporebaldrian klarer sig sandsynligvis også godt. Den har også de karakteristiske træk som gælder for tørketålende planter. Den har småbladet og gråligt løv. Foto: Helle Troelsen
Den mest robuste plante til et knastørt sted er kæmpeverbena. Den ynder tilmed at så sig de mest kummerlige steder i haven med den dårligste jord, og kan alligevel blive meterhøje. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Leder i Eventyrhuset: Vi fik besked klokken 10.40. Klokken 12 var institutionen tømt for børn

Livsstil

Inges køkken: Pil selv-rejer

Billund

Privat børnehave er lukket ned: Den britiske variant af covid-19 er konstateret i både Grindsted og Billund

Vejle Boldklub For abonnenter

Sat på spidsen: Venter der VB en ny nedtur eller en ny superligasæson?

Annonce