Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Ugens opskrift på festligt smør

Foto: Helle Troelsen

I krydderurtebedet er der lige nu en masse at høste af til brug i køkkenet. Ramsløg står tæt og lysegrøn i skoven, og martsviolerne giver pink og lilla farveklatter spredt rundt i bedene.

Butikkerne har spottet, at kunderne er vilde med de dekorative og syrlige syrer med de farvestrålende bladfarver og fine gule blomster.

I køkkenhaven står kørvel tæt fra sidste år, og pibeløgene skyder på livet løs. Alle disse herligheder har givet inspiration til ugens ret, der nærmest er en borddekoration. For jeg har lavet to slags kryddersmør, en stærk og kraftig samt en mild og syrlig variant.

De er formet som ruller og er pyntet med de kønneste urter, som er brugt som ingrediens. De kan stå på et festligt pyntet bord og bruges som smør på brød og kiks. Eller de kan serveres en grillaften på terrassen og fyldes i bagte kartofler eller på en bøf, for der er masser af smag i smørret.

Det kræver planlægning at tilberede rullerne. Den ene dag høstes urter og blomster, hvor det meste blandes i smørret. De fineste kviste, blade og blomster presses og bruges som pynt.

Urter og blomster er valgt, fordi de kan skaffes nu. Senere på sæsonen kan andre krydderurter og spiselige blomster bruges. Her er det bare med at bruge fantasien og tænke de forskellige smagsnoter ind, såsom det søde, det sure, det stærke og det bitre, og så sammensætte det efter smag og intensitet.

Af spiselige blomster kan nævnes hornvioler, morgenfrue, anisisop, tallerkensmækker, klokkeblomst, almindelig aftenstjerne, lavendel, roser, nelliker, katost, appelsintagetes og blomster fra krydderurter og spiselige løg af forskellig slags.

Annonce

Det milde kryddersmør

250 g saltet smør

Martsvioler eller andre spiselige blomster

Citronverbena

Syre

Purløg

Kørvel

Basilikum

Bredbladet persille

Lidt friske timianstilke som pynt

Revet skal af 1 økologisk lime

Salt

Annonce

Det stærke kryddersmør

250 g saltet smør

Ramsløg eller hvidløg

Rosmarin

Salvie

Timian

Vietnamesisk koriander eller japansk vandpeber (meget stærk)

Salt

Annonce

Sådan gør du

Dag 1: Blødgør smørret. Høst krydderurter og blomster i rigelige mængder. Det er en smagssag, hvor meget der puttes i smørret.

Læg de fineste blade, kviste og blomster til side til presning.

Hak de andre urter og blomster eller put dem i et glas og klip dem i stykker. Riv limeskallen og rør det hele i smørret, der smages til med salt. Læg smørblandingen i husholdningsfilm og form den til en rulle, der lægges på køl til næste dag.

De fine blomster, kviste og blade arrangeres på et ark bagepapir. Ovenpå lægges et andet ark bagepapir og øverst en stor tung bog, et skærebræt eller andet tungt, der kan bruges som presse.

Dag 2: Tag rullerne ud af køleskabet, og lad dem stå i et kvarters tid, til overfladen bliver blød.

Stryg med fingrene over rullerne, imens der stadig er husholdningsfilm på, så de bliver jævne og fine. Tag husholdningsfilmen af og pynt rullerne med de pressede blomster, kviste og blade.

Nu er det bare med at dekorere løs med de ingredienser, der er i rullerne. Den milde har fået blomster fra martsviol og syre, lidt blade fra citronverbena og syre samt bløde kviste fra timian.

Den stærke er pyntet med rosmarinkviste, små blade fra ramsløg, salvie, timiankviste og lidt syre.

Rullerne stilles på køl igen, til de serveres kolde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce