Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Ugens opskrift på fransk løgsuppe med ostebrød

Foto: Helle Troelsen
Annonce

I vintertiden er der ikke noget så skønt som supper, man kan varme sig på. Særligt efter en dag udenfor i haven, hvor man har haft travlt med vinterens gøremål. Kraftige supper hører vinteren til, mildere supper hører sommeren til.

I det frostfrie udhus hænger løgposer med masser af hvide og røde løg fra haven. Sidste sommer havde vi ideelt vejr til dyrkning af løg. De blev hængt til tørre på vores espalier, der omkranser køkkenhaven, og vi nåede lige at få dem flyttet i løgkasser og sat dem i tørvejr, inden julis regn satte ind.

Nu skal løgene bruges i en fransk løgsuppe, der også blev serveret som natmad til mit bryllup i 1989.

Vi lavede den selv og frøs den ned i store portioner, for der var mange inviteret med til bryllup, der blev holdt i efteråret. Huset duftede af løg, vin og urter - men der var også en anden ubestemmelig lugt, for man får luft i maven, når man spiser så meget løg. Heldigt for gæsterne, at det var som natmad, løgsuppen blev serveret.

Når nu vi er mere eller mindre isoleret herhjemme, hvorfor så ikke kaste sig ud i at tilberede og spise denne franske løgsuppe, der smager, som englene synger. Der serveres ostebrød til.

Annonce

Til fire personer

750 gram løg

50 gram smør

3 fed hvidløg

3 dl hvidvin

2 laurbærblade

3 kviste frisk timian

2 kviste frisk rosmarin

10 sorte peberkorn

1½ liter oksebouillon eller oksefond

2 spsk. balsamico

Salt

Ostebrød:

Et flute

Lidt olivenolie

Ost til gratinering, f.eks. gruyere

Annonce

Sådan gør du

Pil løgene og skær dem i tynde skiver. Steg dem i smør i en gryde, gerne støbejernsgryde, ved svag varme i 20 minutter, til de er lysebrune og karamelliserede. Hold godt øje med dem, så de ikke brænder på. Det er vigtigt ikke at forcere stegningen, for det er denne proces, der giver suppen den fine smag.

Pil og hak hvidløgsfeddene og bland dem i gryden med laurbærblade, timian, peberkorn og rosmarin og lad det stege med i yderligere fem minutter.

Tilsæt hvidvin og lad den koge lidt ind. Hæld oksebouillon ved, læg låg på gryden og lad suppen simre i cirka en halv time.

Smag den til med salt og balsamicoeddike.

Skær fluten i skiver, dryp med lidt olivenolie og rist dem i ovnen ved 200 grader, til de er gyldne og sprøde.

Riv osten og fordel et godt lag på brødskiverne.

Fordel suppen i fire suppeskåle, der kan tåle at komme i ovnen. Læg to-tre skiver ostebrød oven på suppen i hver skål og gratiner suppen ved 200 grader, til osten er smeltet.

Server suppen med et køligt glas tør hvidvin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Inges køkken: Pil selv-rejer

Kultur

Trods mulighed for genåbning: Givskud Zoo satser fortsat først på sæsonåbning om en måned

Alarm 112

Indbrud på Diagonalvejen

Annonce