Annonce
Erhverv

Helt skævt skøn: Godsbanebygningen pilles ned sten for sten - nu er prisen afsløret

Vejle Kommune forventer at bruge 7,35 millioner kroner på at nedtage godsbanebygningen sten for sten og lægge den på lager. Byrådet har besluttet, at borgerne skal inddrages, inden beslutningen om, hvor bygningen skal genopføres, skal træffes. Arkivfoto: Mette Mørk
Økonomiudvalget har frigivet 7,35 millioner kroner til at nedtage og lægge godsbanebygningen på midlertidigt lager. Så er der godt 17 millioner kroner tilbage til genopførelsen.

Vejle: Vejle Byråd har afsat 25 millioner kroner til nedtagning og genopbygning af den omdiskuterede godsbanebygning på Gammelhavn.

Bygningen ligger i vejen for den kommende vej tværs over Posthusgrunden og NPV's store bolig- og erhvervsbyggeri, og derfor må den 107 år gamle bygning vige pladsen.

Da et byrådsflertal for godt et år siden bevilgede de 25 millioner kroner til flytningen, vurderede byggeansvarlig hos Den Gamle By i Aarhus Niels Meyer over for Vejle Amts Folkeblad, at alene nedtagningen ville løbe op i de bevilgede 25 millioner.

Annonce

Men mandag middag har økonomiudvalget frigivet "blot" 7,35 millioner kroner til nedtagningen, som sættes i gang i begyndelsen af september.

Langt op til de 25 millioner

Vejle Kommune samarbejder med Den Gamle By om nedtagningen, og Niels Meyer har været med til den aktuelle opmåling og registrering af de forskellige bygningsdele i det historiske hus på Gammelhavn.

Den store prisforskel er dog ikke et udtryk for en fejlvurdering fra den byggeansvarliges side, selv om prisen for nedtagningen langt fra når op i nærheden af de anslåede 25 millioner kroner.

Det forklarer mobilitetschef i Vejle Kommune Paw Bro Larsen, der har ansvaret for flytteprojektet.

Annonce

Benytter en anden metode

- Vi nedtager godsbanebygningen sten for sten. Det var det, byrådet besluttede, og det er en helt anden måde, end de benytter i Den Gamle By.

-De nedtager hele elementer, som skæres ud i store stykker. Det er en noget dyrere metode, for så skal du lave en sikring af de enkelte sektioner, og der skal kraner til at håndtere enhederne. Det sikrer en større autencitet, men det har aldrig været vores planer at benytte den metode, fortæller Paw Bro Larsen.

Annonce

Skal først regne på pris

Selvom økonomiudvalget nu har frigivet de 7,35 millioner kroner til nedtagning og indkøb af blandt andet pallerammer, som de løse sten skal placeres og registreres i, er der ingen garanti for, at prisen lander her.

Det skyldes, at tre indbudte entreprenører først nu er ved at regne på prisen på nedtagningen.


Ingen kan sige noget om, hvad det kommer til at koste at genopføre godsbanebygningen, før det er besluttet, hvor den skal ligge.

Paw Bro Larsen, mobilitetschef, Vejle Kommune


- Entreprenørerne er nede i godsbanebygningen i dag (mandag, red.) for at gennemgå den, og så skal de hjem og regne på tingene, inden de afgiver deres bud, siger Paw Bro Larsen.

Annonce

Stiller en masse krav

Fristen for at afgive tilbud på nedtagningen udløber fredag 20. august.

- Det findes ikke så mange firmaer, der kan udføre nedtagningen, for der skal opfyldes en masse krav. Det handler om at sikre, at byggematerialerne har den standard, vi skal bruge til genopførelsen, fortæller mobilitetschefen.

Hvorfor vælger I at få pengene frigivet, inden I kender prisen på nedtagningen?

- Det skyldes, at nedtagningen hænger sammen med vejomlægningen, der hænger sammen med Vejdirektoratets krydsombygning og omlægning af ledninger (i jorden, red.). Det hele skal gå op i en højere enhed, og derfor har vi bedt om at få pengene frigivet, så vi er klar til at sætte nedtagningen i gang primo september, siger Paw Bro Larsen.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Brud på hovedledning ramte 12.000 husstande i Vejle: Nu skulle have vand igen, siger Trefor

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Erhverv

Her er regningen: Vejles største boligforening måtte betale over en halv million kroner til lokal elektriker

Annonce