Annonce
Natur

Hen over væltede træer og store sprækker: På jagt efter skovens kandelabre

Den vilde orkidé stor gøgeurt gror kun fire steder i Danmark. Et af stederne er i Staksrode Skov ved Vejle Fjord.
Annonce

I Danmark har vi omkring 45 arter vildtvoksende orkideer. De er alle ret sjældne og fredede, nogle findes kun i ganske få eksemplarer. Deres sjældenhed skyldes først og fremmest, at de kræver helt specielle jordtyper og vækstforhold. Stor gøgeurt, som er gengivet på disse billeder, gror kun ganske få steder herhjemme.

Vi er så heldige, at et af stederne er her på vores egn, nemlig i Staksrode Skov ved Vejle Fjord. Herudover gror de kun tre andre steder i Danmark, nemlig i skoven ved Trelde Næs, på Røjle Klint på Fyn og ved Møns Klint.

Det skyldes, at her er de specielle vækstforhold, de kræver. Enten den plastiske ler i jordbunden, som blandt andet findes langs Vejle Fjord, eller i en kalkrig undergrund som på Møns Klint.

Navnet gøgeurt har den fået, fordi den blomstrer på samme tid, som når gøgen kommer tilbage til Danmark fra dens vinterophold under varmere himmelstrøm.

Annonce

Pinde i et mikado-spil

Den store gøgeurt er, som navnet næsten angiver, den største af vore orkidéarter. De kan blive op til 60 cm høje og udgør et flot syn, som de står i skoven og lyser op netop nu.

Blomstens farve er hvid til lyserød med purpurrøde pletter, øverst en purpurrød til brun hjelm, men de kan variere meget, og helt hvide eksemplarer findes også.

Da den gror på plastisk ler, betyder det også, at stor gøgeurt gror, hvor jordbunden hele tiden er i bevægelse og skrider ud mod fjorden. Træerne skrider med og vælter om, og efterhånden ligger de hulter til bulter i skoven.

De ligger som pinde i et mikadospil, og det betyder samtidig, at det er vanskeligt og noget besværligt at komme frem til voksestedet. Man skal bogstavelig talt både kravle over væltede træer og springe over sprækker i den skredne jordbund for at nå frem til planterne.

Men når man kommer frem til planterne, får synet af dem én til helt at glemme turens møje og besvær. For som de står og blomstrer i skovbunden her i maj, kan de minde om høje kandelabre, der lyser op i skoven.

Ser man dem tæt på, kan de enkelte blomster grangiveligt ligne folkedanserinder, der iklædt den fineste folkedragt får sig en lystig dans i forårs skoven.

Annonce

Kun se, ikke røre

Orkideerne er som nævnt alle fredede. Ser du dem i naturen, så nyd synet af dem på voksestedet, og lad endelig være med at plukke eller grave dem op for at tage dem hjem i haven.

For det første er det forbudt, og for det andet kan man ikke skabe de rette betingelser for dem i haven.

Så lad dem stå, så kan andre også glæde sig over synet af disse naturens juveler.

Du kan jo eventuelt tage billeder af blomsterne og vise dem til venner og bekendte. Den etiske regel ”Efterlad ikke andet end fodspor. Tag ikke andet end billeder” gælder også her. God tur!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce