Annonce
GAMLE DAGE

Hendes mand var lige død, og hun stod alene med tre børn og en skrantende avis: Men Cecilie Hertz både ville og kunne skabe en succes

Vilhelm Hertz ( 1834-1900), som overtog avisen efter moderen Cecilie. Det har desværre ikke været muligt at finde et foto af fru Hertz. Arkiv: Vigand Rasmussen

Vigand Rasmussen afslutter i dag beretningen om, hvordan Vejle fik sin første avis, Vejle Amts Avis.

-


Annonce

Sylvester Hertz havde skrantet et stykke tid, men alligevel kom døden så uventet den 23. november 1854, at den ikke nåede at blive omtalt i dagens avis.

Først to dage efter satte hustruen Cecilie en bekendtgørelse i avisen, hvor hun sorrigfuld skrev, at hendes elskede og uforglemmelige mand ”efter et kort Sygeleie forlod det Jordiske.” Det var så det. Ingen nekrolog eller yderligere omtale af manden, der gav Vejle den første lokale avis. Han blev begravet på den jødiske kirkegård i Fredericia.

Der stod den 45-årige enke så med tre børn og en avis, der bestemt ikke havde det godt. Men hun satte sig ikke hen i en krog og jamrede over sin skæbne. Tværtimod.

Hendes broder var Philip von Essen, som havde grundlagt et stort speditionsfirma i Altona (dengang en del af det danske monarki), hvorfra han organiserede regelmæssige transporter med store fragtvogne op gennem Jylland, og så drev hans folk store flokke af kreaturer ned til Altona og Hamborg ad Hærvejen.

En af hans bedste medarbejdere var søsteren Marianne, så familien von Essen var begavet med et udviklet forretningstalent, som Cecilie nu også viste, at hun besad.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Hun rejste til hovedstaden, hvor hun opsøgte Johs. Th. Suhr, der var en af tidens storkøbmænd og ungdomsven af Sylvester Hertz. Her troppede Cecilie Hertz op med sine planer for en forbedret udgave af avisen, og til det projekt ville hun gerne lige låne 5000 rigsdaler, hvilket var en ret så stor sum.

Den var Suhr med på, så Cecilie rejste hjem til Vejle som eneejer og redaktør af Vejle Amts Avis, hvilket bestemt ikke var almindeligt på den tid for en kvinde. Hun bør faktisk få en vej opkaldt efter sig som den pioner, hun var.

Cecilie Hertz bør faktisk få en vej opkaldt efter sig som den pioner, hun var.

Hun begyndte moderniseringen med at udskifte trykkemaskinen. Hidtil var trykningen foregået ved at trykkeren for hvert tryk havde sværtet satsen med en sværtepude. Så lagde han et ark papir på og skruede pressen ned over satsen. Derefter skrue pressen op, tage papiret ud og gentage processen med næste stykke papir. Det tog faktisk en hel dag at trykke avisen på den måde.

Nu investerede Cecilie i en ”hurtigpresse” fra firmaet Eickhoff. Den blev drevet af et sving, som et par mænd drejede ved hjælp af en lang stang, hvis ene ende var fastgjort til svinghjulet, mens den anden var fæstnet til muren overfor. Fordelen var, at maskinen kunne trykke ark efter ark, og den kunne selv sværte satsen. Det var et stort fremskridt.

Fru Hertz købte også en ny sats og nye typer, så derefter skulle hun finde mere arbejde til maskinen, end avisen kunne præstere. Derfor gik hun på salgsturné i byen, fra kontor til kontor og hos byens og amtets embedsmænd, som hun bad om at lade deres tryksager fremstille på hendes trykkeri. Det lykkedes.

Hun har haft gode overtalelsesevner, og så havde hun et godt personale, der fremstillede et godt produkt. Fru Hertz var også klog i den forstand, at hun sørgede for at knytte personlig kontakt med de betydende kredse i byen, blandt andet var amtmand Orla Lehmann en af husets venner.

Cecilie fik god hjælp af den ældste søn, Philip Vilhelm Napoleon Hertz, som kun var 20 år, da faderen døde. Fra 1854 til 1859 var det fru Hertz, der stod som udgiver af avisen, selv om hun hverken havde journalistiske eller litterære forudsætninger. Det gjorde dog mindre, da det var en dygtig forretningskvinde, der var brug for i 1854, og det var Cecilie.

Den 4. januar 1859 fyldte Vilhelm 25 år og blev derved myndig, så dagen efter stod hans navn første gang på avisen som ansvarshavende redaktør, og dermed fik Vejle Amts Avis en ildsjæl som leder.

I 1868 flyttede Cecilie til København for at nyde sit otium hos datteren Hanne Ahrentzen. Fru Hertz døde i 1891 og blev begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København.

Med moderens afrejse til hovedstaden stod Vilhelm Hertz alene i spidsen for avisen, som i 1859 var blevet et dagblad i et større format. Nu steg antallet af abonnenter, hvilket også skyldtes, at folk efter folkestyrets indførelse med grundloven i 1849 begyndte at interessere sig mere for samfundsforhold og politik. Og på det felt var Vilhelm Hertz den rette mand på det rette tidspunkt.

Han var højremand og gk meget op i agitationen op til et valg, ja, han gik fra hus til hus for at få folk til at stemme, thi det var jo noget man skulle til at lære efter de mange hundrede år med enevælde. Og så var Hertz også en kulturens mand, der både skrev digte og spillede dilettant.

Avisen blev under hans ledelse til en aftenavis, og der blev ansat fire budkoner (!) til at omdele avisen til abonnenterne i byen. Så avisen var i god gænge, da konkurrenten Vejle Amts Folkeblad dukkede op i 1865.


Kilder: Vejle Amts Avis. Jubilæumsnummer 18. okt. 1953. - Allan Falk: Sylvester Hertz. U.å. - Vejle Stadsarkiv.Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Kampen minut for minut: Sådan tog VB et kæmpe point mod superligaens tophold

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Har du også undret dig over mennesker med gule overtræksdragter og 'uhyggelige' åndedrætsværn på Damhaven? Mystisk lugt har ført til overraskende opdagelse

Vejle For abonnenter

Nyt system til 100 mio. kr. skal forhindre trafikkaos på Storebæltsbroen: Derfor vil det ikke virke på Vejlefjordbroen

Vejle Boldklub

Han blev den helt store helt for VB med en flot scoring i overtiden: Vi kan alle være stolte

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB leverede en god præstation - tre mand ragede dog højere op end resten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Børkop For abonnenter

Undersøgelse viser overraskende resultat: Jordskred i stort sommerhusområde griber om sig - kan gøre skade på bebyggelser

Erhverv

Kan du lide julehygge med veterantog? Så er det her sidste chance

Vejle

Lukket café skabte problemer bag lågen: Men så trådte Tortilla Flats til

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Vejle Boldklub

VB slog til dybt inde i tillægstiden: Tog point fra topholdet

Erhverv For abonnenter

Skal du have en varmepumpe? Vejlefirma leverer trods varemangel

Give

Efter salg til Stofa: Fællesantenne overfører millionbeløb til det lokale foreningsliv

Annonce