Annonce
Erhverv

Her blev lillebæltsbroens nitter fremstillet: Vejle-virksomhed bandt Jylland og Fyn sammen

De omkring to millioner nitter, som den dag i dag holder sammen på Den gamle Lillebæltsbro, blev produceret på Unibolt. Det tog seks år at rejse den godt 1,2 kilometer lange broforbindelse mellem Jylland og Fyn - og det tog arbejderne to år at nitte de mange nitter. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Unibolt fremstillede de to millioner bolte, der skulle bruges, da den gamle lillebæltsbro blev bygget. I dag går næsten al fabrikkens produktion til eksport.

Vejle: Næste gang du kører over Den gamle Lillebæltsbro, så sænk farten lidt og læg mærke til de tusindvis af nitter, der holder den 84 år gamle bro sammen.

Da broen blev bygget - fra 1925 til 1935 - brugte arbejderne to år alene på at nitte de to millioner nitter, som holder broen sammen.

Nitterne kom fra Vejle-virksomheden A/S Vejle Bolte- og Møtrikfabrik, som blev etableret i 1899 på Flegmade 11 - hvor Håndværkerbyen i dag ligger.

Virksomheden skiftede i 1979 navn til Unibolt og flyttede omtrent samtidigt til adressen Grønlandsvej 187, hvor den stadig ligger.

Annonce
Bolte, bolte, bolte. Unibolt på Grønlandsvej producerer millioner af bolte hvert år. Boltene bruges blandt andet i landbrugsindustrien. Foto: Søren Gylling.

Kan ikke købes i byggemarkederne

Vejle Amts Folkeblad har fået lov at kigge indenfor i produktionen på Unibolt, der, som navnet antyder, primært producerer bolte.

Det er dog ikke bolte, som kan købes i byggemarkederne.

- Al vores produktion sælges til virksomheder i forskellige industrier, hvor de primært bruges i maskiner. Landbrugs-industrien er vores største aftager. Omkring 60 procent af vores produktion går til landbrugs-industrien, hvor vores bolte blandt andet bruges i plove. Over 90 procent af produktionen går til eksport, fortæller direktør Glenn Goltermann Lassen, der har indvilget i at åbne dørene til produktionen på Grønlandsvej, så avisens læsere kan se, hvordan en bolt bliver til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se de friske billeder: Det er mandag, og nu kan vi se, hvor hårdt det gik for sig

Vejle

Så gik den ikke længere: Vandet løber ud i gaderne

Annonce