Annonce
Erhverv

Her bliver fremtidens fødevarer til

Food Innovation House indviede i denne uge Plantbased Innovation Hub, som bliver et værksted for virksomheder der arbejder med plantebaserede produkter. Foto: Michael Svenningsen
Food Innovation House i Dandy Business Park åbnede i denne uge Plantbased Innovation Hub, der skal hjælpe danske fødevare-virksomheder med omstillingen til mindre kød på tallerkenerne.

Vejle: Fremtidens mad bliver plantebaseret og smagen er udviklet i Vejle Nord.

Det er visionen bag Plantbased Innovation Hub, som så dagens lys torsdag i denne uge i Food Innovation House i Vejles Dandy Business Park.

"Hub" er engelsk for knudepunkt eller samling og tanken er, at Plantbased Innovation Hub bliver samlingssted for danske virksomheder, der arbejder med fødevarer og omstillingen til en mere plantebaseret kost.

Annonce
Plantbased Innovation Hub åbnede torsdag i Food Innovation House. Daglig leder Gyda Bay viser her eksempler på proteinrige fødevarer, som skal erstatte proteinet fra kød, når vi i fremtiden skal spise mere plantebaseret mad. Foto: Michael Svenningsen

- Vi tror på, at der er massive vækstmuligheder i fremtiden for plantebaserede fødevarer og formålet med Plantbased Innovation Hub er at hjælpe virksomheder med at tage hul på den udvikling, fortæller Gyda Bay, daglig leder af Food Innovation House, hvor den nye hub får til huse i stueetagen.

- Vi har indrettet 200 kvadratmeter i Food Innovation House med et videnområde og et inspirationsområde i vores demo-supermarked. Derudover får virksomhederne adgang til husets forsøgskøkken og forsøgsbageri, hvor virksomheder og iværksættere kan udvikle ny produkter og nye smage, fortæller Gyda Bay.

Hjælp til at knække udfordring

Åbningen af plante-knudepunktet torsdag skete i skyggen af corona og blev derfor afholdt online.

Åbningseventet bød blandt andet på en paneldiskussion om bæredygtighed og vækst med politikere, eksperter og virksomheds-ejere med kendskab til branchen.

Månedlige arrangementer

Bag Plantbased Innovation Hub står Food Innovation House, Vegetarisk Forening, Hands-On Mikrofonden og Kombination.

Hub'en tilbyder månedlige arrangementer i form af Formidlingsdage, Innovationsdage, Uddannelsesdage og Kommercialiseringsdage.

Majs Formidlingsdag har overskriften Smag & Plantebaseret med deltagelse af kok Per Mandrup, Culinary Institut, og professor Ole G. Mouritsen, Kbh. Universitet.

Innovationsdagen handler om "plantebaserede proteiner og convenience retter baseret på ekstruderede ærter og bønner", mens Uddannelsesdagen har fokus på "de 10 bedste plantebaserede retter med bælgfrugter".

Deltagelse i Formidlingsdagene er gratis for lejere og partnere og koster 100 kroner for alle andre.

Innovationsdagene og Uddannelsesdagene er åbne for alle, men interesserede skal kontakte Food Innovation House for en pris.

- Udfordringen er at finde et svar på, hvordan vi får forbrugerne til at spise mere plantebaseret mad. Det kan være, at maden smager lidt anderledes eller har en anden konsistens, end man er vant til. Det er den udfordring, Plantbased Innovation Hub skal hjælpe med at knække ved at hjælpe virksomhederne med at finde den rigtige viden og de rigtige samarbejdspartnere, fortæller Gyda Bay.

Derfor skal vi spise mere plantebaseret mad

Fødevareproduktionen står for en tredjedel af den menneskeskabte drivhusgasudledning. 

Udledningen af CO2 kan reduceres ved at spise mindre kød, mindske madspild og fælde mindre skov.

Sådan lyder det i en rapport fra FNs klimapanel IPCC.

Omkring en tredjedel af den menneskeskabte udledning af drivhusgasser kommer fra fødevareproduktionen.

Samtidig kommer halvdelen af den metan, der er udledt til atmosfæren, fra kvæg og rismarker.

Hun peger på Hanegal, som Bagger-Sørensen-familien blev medejer af i februar i år, som et eksempel på en virksomhed, der kan hente viden og inspiration i det nye knudepunkt.

- Hanegal er kendt for at lave gode økologiske kødprodukter, men de er på vej til at ændre deres fokus, så 85 procent af deres produktion i 2030 skal være plantebaseret. Det er en udfordring, som de ikke er ene om at stå med. Husk på, at vi har altid lavet mad efter hvilket kød der var på tallerkenen - det nye bliver at lave maden uden kød og det bliver en omstilling, siger Gyda Bay.

Annonce

Alle er velkomne

Udover etablerede virksomheder som Hanegal får også mindre virksomheder og iværksættere adgang til knudepunktet og de arrangementer, som bliver en del af menukortet.

- Vi har flere mindre start-up-virksomheder her i huset, som kan drage nytte af Plantbased Innovation Hub, men alle er velkomne. Det være sig virksomheder, vidensinstitutioner, organisationer, netværk og kokke. Man kan sammenligne os med vindmølleindustrien, som den var for år tilbage. I starten var det ikke alle, der tog den branchen rigtig alvorligt og det tog noget tid, før den slog an, men i dag kan alle vist godt se, at ideen var god. Det er der, vi står i dag med plantebaserede fødevarer, siger Gyda Bay.

Det er produkter som dette fra Hedensted-baserede Organic Plant Protein, der vil komme flere af i fremtiden efterhånden, som familien Danmarks aftensmad skal være mere plantebaseret. Organic Plant Protein blev startet af de tidligere Hanegal-ejere, Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard, som i februar solgte Hanegal til blandt andre Bagger-Sørensen-familien. Produktet på billedet er tænkt som et alternativ til kød i aftensmaden. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smitten falder i Vejle Kommune: Men én befolkningsgruppe skiller sig stadig negativt ud

Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce