Annonce
Børkop

Her boede de åndssvage: Brejnings historie hitter mere og mere

På museet hænger dette billede bag busten af Christian Keller, der skabte Brejnings historie som institutionsby. Foto: Jørgen Flindt
Flere og flere interesserer sig for Brejnings historie. Det mærker man hos museet Kellers Minde, og især unge og hotelgæster fylder mere.

Brejning: Brejnings historie er en historie, som ingen andre byer i Danmark, ja måske verden, kan fortælle om. For byen er for alvor vokset op omkring De Kellerske Anstalter, og den historier er en historie, mange ikke kender til.

Men som flere og flere kommer til at kende til. Det mærker man hos museet Kellers Minde, der netop formidler historien om Brejning og anstalterne.

- Vi har ikke tal, der understøtter det, for vi har ikke undersøgt det, men fornemmelsen er tydeligt. Vores erfaring er helt klart, at der er en støt stigende interesse for Brejnings historie, forklarer Trine Rasmussen og Ragnhild Lindholm, der begge er frivillige på Kellers Minde.

Annonce

To grupper

Normalt har museet omkring 2000 besøgende om året, men her i coronatiden er det tal halveret. Sådan er det, når museet har måtte holde lukket i længere perioder. Men i de perioder, der ikke er lukket, er dels museet blevet mere og mere besøgt, og dels er rundvisningerne blevet en succes, der griber om sig.

Mange af dem, anede ikke, at der var sådan en historie.

Trine Rasmussen, frivillig på Kellers Minde

Og der er især to grupper, der i stigende grad, og af forskellige grunde, melder deres ankomst og interesse.

- Vi har mange unge, der kommer forbi, fordi de skal lave et projekt i skolen, og den interesse de viser er helt utroligt. Mange af dem, anede ikke, at der var sådan en historie, men vi mærker tydeligt, at de bliver grebet af den og sætter sig ind i historien på en måde, der er gribende for os, der jo kender den i forvejen, siger Trine Rasmussen.

Listen af skoler, som har været forbi, er lang. Det er blandt andet folkeskoleelever og gymnasieelever men også elever, der læser til socialrådgivere, går på pædagogseminarier med videre.

Annonce

Hotelgæster

En anden gruppe, der får øjnene op for Brejnings historie, er folk fra hele landet, og det store udland, der besøger Comwell Kellers Park. Det store hotel og det lille museum samarbejder nemlig om at tilbyde guidede ture, og de ture er meget populære.

- Mange gæster vil gerne med rundt og høre om byens fortid, og ofte så er der nogen, der alligevel husker et eller andet. Var det ikke noget med, at en af forfædrene havde en kusine, vi ikke hørte så meget om, men som vist boede i Brejning ... du ved den slags. Vi kan mærke, at det er de samme reaktioner, som går igen og igen. Folk er meget overrasket over Brejnings historie, for de færreste kendte den særligt godt i forvejen, men de følger meget interesseret med. Det er en historie, som griber alle, og det kan vi godt mærke, forklarer Trine Rasmussen og Ragnhild Lindholm.

Derfor er de også kede af, at der er planer om at bygge endnu flere boliger blandt de historiske bygninger.

- Vi skal værne om historien. Også for ungdommens skyld. Der er så meget at lære ved at komme til Brejning, men kun hvis vi husker at være tro mod historien, siger Ragnhild Lindholm.

Kellers Minde har til huse på H. O. Wildenskovsvej 10, og museet er lukket grundet corona-restriktioner. Håbet er, at museet atter kan åbne 18. januar.

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce