Annonce
Rejser

Her er et roligt hjørne af Spanien – langt fra turistfælderne

Mange af de små byer i Castilla y León er bemærkelsesværdigt rene og stilfærdige. Men også smukke udefra. Foto: Iris
Castilla y León er for den kulturelt interesserede turist, der sætter pris på gamle byer med smukke kirker, ekkoet af årtusinders europæisk historie og god mad.
Annonce

Dette er en fortælling om et sted i Spanien, jeg gerne ville besøge igen. Helst med en god rejsekammerat. Det skal være en, der sætter pris på landlig ro og landskabelig skønhed, på ældre kunst, sakral arkitektur og europæisk historie. Netop sådan kunne varedeklarationen lyde for denne bid af Spanien.

Castilla y León har nogle meget smukke landskaber, charmerende søvnige byer, imponerende kirker og interessante klostre, gammel europæisk historie med blandt andet et af de afgørende opgør mellem det arabiske kalifat og de kristne spanske kongedømmer.

Det er ikke et sted, man skal tage til i forventning om nonstop parties, selv om den side af livet sikkert også findes i større byer som provinshovedstaden Burgos og universitetsbyen Salamanca. Men det er i hvert fald en oase i verden, hvor man kan finde fred og ro og møde de nydeligt restaurerede byer med deres plaza mayor i midten, hvor man kan sætte sig og få den espressolignende café solo til lidt over en euro.

Et lille glas vin ud på aftenen koster ikke meget mere, og så kan man se det bløde mørke falde over byen på den måde, der er så forskellig fra vores lyse nætter.

Spaniens største region

Castilla y León ligger i den nordlige del af Spanien og er med sine næsten 100.000 kvadratkilometer klart den største af landets autonome regioner. Den blev i 1983 dannet ved, at regionerne Castilla la Vieja og León blev slået sammen.
Annonce

Kirkesangens mekka

Castilla y León er en af Spaniens 17 regioner med et areal mere end dobbelt så stort som Danmarks og et indbyggertal omtrent halvt så stort. Den ligger på La Meseta, den spanske højslette, et par timers kørsel fra Madrid, og området byder på så meget, at ét besøg ikke er nok.

Der er for eksempel klostre som det i byen Santo Domingo de Silos. Det mere end tusind år gamle, romanske kloster har – som så mange andre af slagsen – en indre gård med fint klippede hække og en mere end 100 år gammel, himmelstræbende cypres omkranset af en buegang på begge etager, hvor hjørnerne af søjlerne på imponerende vis er udsmykket med beretninger fra Jesu liv.

Klostret er, fortæller guiden, et af de steder, hvor munkene i 1100-tallet begyndte at udvikle gregoriansk sang med en så langvarig succes, at en pladeudgivelse i midten af 1990'erne blev nummer tre på det amerikanske musiktidsskrift Billboards top 200.

Annonce

Pludselig: Et norsk flag

I et andet kloster i den ualmindeligt velholdte og stilfærdige landsby Covarrubias syd for Burgos støder man pludselig på norsk. Ikke som talt sprog af andre turister, men som en inskription på væggen i buegangen. Det norske flag står der også – og inskription og flag markerer, at her endte den norske kongedatter prinsesse Kristina sin jordiske tilværelse, og her blev hun begravet. Hvordan kom det sig?

Den nordlige del af Spanien var ikke underlagt maurerne, og de små, kristne kongedømmer sloges for deres frihed.

I den situation kan man få brug for alliancepartnere, og kong Alfonso X besluttede sig for, at Norge måtte være et oplagt valg. Han havde desuden flere ugifte brødre, og den norske konge Håkon en ugift datter, så Alfonso sendte i 1256 en delegation til Norge for at foreslå en form for samarbejde.

Den norske konge betingede sig, at hans datter selv måtte vælge blandt brødrene – og Kristina valgte så Filipe, der var abbed i netop Covarrubias, hvor hendes besøg for mange år siden stadig erindres med en skulptur i byen. Og det er byen Tønsberg, der i 1978 bekostede opstillingen af statuen.

Om rejsen

Journalisten var inviteret af Det Spanske Turistkontor.
Annonce

Klimasyndernes paradis

Castilla y León er landbrugsland, og her dyrkes heldigvis en del vin. Desuden lægges der ikke skjul på, at vi er i kødland. Her spises masser af okse- og lammekød, og det er ikke et sted, man sådan rigtigt kan klare sig uden bil, hvis man vil rundt i landskaberne og kigge på seværdighederne.

Den kollektive transport er ikke noget, nogen praler af på disse kanter, og afstandene mellem byerne er så stor, at man skal være en meget entusiastisk landevejscyklist for at overkomme dem.

Men så kan man jo gå. I hvert fald ad nogle af vejstrækningerne, og der er ovenikøbet ruter, der er særligt berømte for det at gå, for de er en del af den infrastruktur, der fører pilgrimme til Santiago de Compostela, som er endemålet for Caminoen.

Faktisk fører den såkaldte Camino Francés gennem blandt andet byen Burgos, der har en imponerende katedral. Som navnet antyder, begynder pilgrimsvandringen på den anden side af landegrænsen mellem Frankrig og Spanien, hvis man tager den hårde, omkring 780 kilometer lange etape i sin fulde udstrækning, og så passerer man blandt andet Pamplona, inden man kommer til Burgos.

Hver by har sin større eller mindre, centrale plads, hvor der handles og slappes af med en god, stærk kaffe - og fortiden med krige og diktaturs synes langt væk i sommervarmen. Foto: PR
Annonce

Pilgrimmenes veje

Byen Burgos, der ligger ved Arlanzón-floden og er grundlagt i 884, havde en endog meget stor betydning i middelalderen, hvor byen var hovedsæde for et af de gamle spanske kongedømmer.

Opførelsen af den prægtige katedral begyndte i 1200-tallet og fremstår efter 25-30 års restaurering som et nyrenset arkitektonisk monument for kristendommens enorme betydning gennem århundreder.

Det var for omkring tusind år siden, at kongerigerne León og Castilien blev grundlagt og fik en stor betydning i den kristne generobring – reconquistaen – af Spanien. Forhistorien kort: 133 år før vor tidsregning havde romerne erobret hele den iberiske halvø. I begyndelsen af det ottende århundrede havde det arabiske kalifat indtaget det meste af området. Med vekslende held søgte de kristne kongeriger – blandt dem León og Castilien – i det nordlige Spanien at trænge kalifatet tilbage.

Men det var først i slutningen af 1400-tallet – i øvrigt sammenfaldende med Columbus' rejse til Amerika – at det lykkedes, og Spanien blev herefter en voldsomt betydningsfuld magt i Europa.

Om Burgos hedder det, at selv bygningernes mursten er nationalistiske, og det var netop i Burgos, at general Franco opslog sit hovedkvarter under den spanske borgerkrig, der begyndte i 1936 og sluttede tre år senere med Francos og fascismens sejr. Det indebar, at Spanien var et diktatur frem til slutningen af 1970'erne, da demokratiet blev indført. Vigtigt at huske – også i sommervarmen med afslappede gæster fredeligt siddende uden for byens mange cafeer.

I lighed med mange andre klostre har også det i Santo Domingo de Silos en indre gård. Denne er ganske usædvanlig smuk, og buegangens hjørner er udsmykket med fortællinger om Jesus og hans liv. Foto: Miguel A. Munoz Romero
Annonce

Klokkeren fra Burgos

Katedralen i Burgos – Santa Maria – er blevet til over flere århundreder, men har et bemærkelsesværdigt helstøbt udseende med sine 84 meter høje tårne og de rigt dekorerede facader med blandt andet statuer af apostlene og en indskrift, der kan oversættes til "smukt og herligt".

Ud over de høje tårne er der et virvar af spir og små dekorerede søjler (pinakler), og som Jørgen Johansen bemærker i sin bog "Vejene til Santiago", ville katedralen i Burgos være et oplagt arbejdssted for Klokkeren fra Notre Dame, hvis han ellers ville forlade Paris.

Skønt katedralen i Burgos er blevet til over længere tid, er det et forbløffende helstøbt værk, der i dag står som et monument for religionens betydning. Her et udsnit af kirkens indre. Foto: PR
Annonce

Tro eller evolution

Der har boet mennesker på disse kanter i en del år. Faktisk er der i Burgos i 2010 opført et museum tegnet af den spanske arkitekt Navarro Baldeweg med evolutionen som tema.

Med forskellige tableauer og interaktive formidlingsmetoder fortæller Museum of Human Evolution en anden historie, end den man i mere bogstavelig form finder i skabelsesberetningen i kirkerne, og uden for byen ved noget, der hedder Gran Dolina, er en udgravning. Den markerer et sted, hvor homo sapiens slog nogle af sine forgængere ihjel. I hvert fald kan man se en stor udgravning, hvor der er fundet knogler, der kan dateres omkring 800.000 år tilbage.

Katedralen er en af seværdighederne i Burgos. Byen er grundlagt i 884 som en del af kampen mod maurerne, mens selve katedralen først blev påbegyndt i 1221. Den rigt udsmykkede kirke er blandt meget andet stedet, hvor El Cid – en helt fra det 11. århundrede, der var meget aktiv i kampen mod maurerne – ligger begravet. Flere statuer i Burgos refererer til El Cid. Foto: Liane Matrisch
Annonce

Glasset på torvet

Det er en stor livskvalitet at passere de vidtstrakte landskaber med opdyrkede marker og skove i det fjerne, afbrudt her og der af de lysende prikker af får i flokke. Hist og her ligger gårde og huse bygget i sten, der har ligget så længe, at de er forvitret til brokker.

Men ellers er det generelle indtryk af byerne, at de er renoveret med behørig respekt for den historiske arv, der hviler som et grundtema i denne smukke spanske region. Eksempelvis hotellet i Lerma, hvor jeg bor et par nætter. Det er indrettet i et tidligere palads fra 1600-tallet – et mesterværk af den spanske renæssancearkitekt Francisco de Mora – som udgør den ene side af Lermas Plaza Mayor. Det er her, turen slutter hver aften med et glas på en plads, der i dag emmer af sådan en fred, at man sagtens kunne blive der et stykke tid og nyde livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Egtved Brugs, Café Kværn, Ravning Dambrug, Gadbjerg Kloakservice - og mange andre: Her er ugens regnskaber i Vejle Kommune

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Vejle For abonnenter

Av, av, et prik og en bloddråbe: Rødkilde-elever viser samfundssind i kampen mod coronaen

Annonce