Annonce
Vejle

Her er kiloprisen: Mange spiser fortsat torsk på årets sidste dag, mens de unge vil have hummer og østers

Hos Ryans Fisk i Gårslev langes der i år også mange østers over disken. Privatfoto
I mit barndomshjem var menuen på nytårsbordet simpel i forhold til mit i dag ekstravagante nytårsbord, skriver journalist Flemming Larsen.

Vejle: I mit barndomshjem stod nytårsmenuen på hamburgerryg, kålpølser og grønlangkål til hovedret - og gammeldags æblekage til dessert.

Det var et helt specielt syn, når min far kom cyklende med en stor sæk grønkål på bagagebæreren. Og snart bredte der sig en særlig duft i mit barndomskøkken...

Der er heldigvis sket meget i løbet af de 50 år, der er gået. Hjemme hos os har nytårsmenuen stået på både oksemørbrad, hummer og især torsk. Til dessert har jeg blandt andet serveret fragilité roulade med brombærcoulis, saltkaramel, knas, hertil parfait is tilsmagt med vanilje og bagt hvid chokolade.

Annonce

Men torsk er næsten altid et tilbagevendende punkt på menuen, så på denne tid af året interesserer jeg mig gerne for, hvad kiloprisen bliver på torsken.

En tradition

Hjemme hos fiskehandler Ryan Kjær Kristensen i Gårslev står den - foruden torsk og dansk hummer til forret - på dyreryg til hovedret nytårsaften.

- Men der er fortsat mange, der spiser torsk nytårsaften, siger Ryan Kjær Kristensen.

- Det er forbundet med traditioner. Kiloprisen lander på cirka 100 kroner til 110 kroner kiloet for hele torsk, mens man må af med godt 160 kroner per kilo, hvis man skal have os til at skære den ud, siger han.

Prisen for et kilo torskerogn lander på 240 kroner per kilo, mens vi som forbrugere må slippe 50 kroner per kilo for torskelever. Torskefileter koster 190 kroner kiloet.

Sådan tilberedes nytårstorsken

Ingredienser

1000 gram torsk
Vand
1 tsk. Salt
Dild, frisk
5 Peberkorn, sorte
2 spsk. Eddike

Sennepssovs:
25 gram Smør
2 spsk. Hvedemel
5 dl. Kogevand
1 dl. Sødmælk
2 spsk. Fiskesennep
1 tsk. Salt

Tilbehør:
2 Æg
200 gram Bacon hel
200 gram Rødbeder, syltede
200 gram Løg
4 spsk. Kapers
1 brev Peberrod, revet
Fiskesennep
1000 gram Kartofler

Fremgangsmåde:

Del gerne torsken i portionsstykker og dæk med rigeligt vand tilsat sorte peberkorn, salt, dild og eddike bringes i kog.
Kog den i 15 minutter uden at buldrekoge og skummes jævnligt.
Tages forsigtigt op med hulske og anret på et fad.

Sennepssovs:
Smelt smørret i gryden og tilsæt inden den bruner melet. Tilsæt - lidt ad gangen - fonten fra torsken samt en dl. mælk. Smag til med salt. Til sidst tilsættes sennep. Tilsæt lidt ad gangen og smag til.
Torsken serveres med kogte kartofler og sennepssovs, samt hakkede kogte æg, ristet baconstrimler, rødbeder i tern, hakket løg, kapers, reven peberrod ved siden af i små skåle.

Ifølge Ryan Kjær Kristensen er det især de lidt yngre, der skifter torsken ud med for eksempel laks, pighvar og mere eksotiske fiskearter.

- Og så er der dem, der kaster sig over dyreryg og -filet, siger Ryan Kjær Kristensen, der dog regner med at lange mellem 1000 og 1200 kilo fisk over disken.

Havnens Fiskehus i Vejle har også ekstra travlt frem mod nytår. Foto: Mads Dalegaard

Fiskehandleren sælger også mange laks i disse dage, blandt andet via nettet, og han har derfor kunder over hele landet.

Endelig regner fiskehandleren med at lange både canadiske og danske hummere over disken - især til de lidt yngre kunder. Her er prisen henholdsvis 450 kroner og 950 kroner per kilo.

Hos Havnens Fiskehus forventer fiskehandler Anne Lise Ahrenkiel, at prisen for en hel, renset nytårstorsk uden hoved lander på 155 kroner kiloet.

- Vi kan mærke på forespørgslerne, at menuen på vejlensernes nytårsbord i år er torsk, laks og pighvar. Men vi forventer også at komme til at sælge mange hummere, 450 kroner kiloet, og Limfjords-østers og og franske, de koster henholdsvis 35 kroner og 18 kroner per styk, siger Anne Lise Ahrenkiel.

Annonce

Dagspriser

Hos "Fisk & Frokost" i Vissingsgade mærker man også, at folk vil forkæle sig selv på årets sidste dag.

- Vores kunder går med på hummer og østers. Og så er der selvfølgelig også forespørgsler på den traditionelle nytårstorsk, siger Lars Aastrup, der nævner, at priserne ændrer sig fra dag til dag.

Lars og Birthe Aastrup, Fisk & Frokost i Vissinggade, er også klar med fisk til årets sidste dag. Arkivfoto: Mette Mørk

Kan man ikke overskue de mange priser, kan man blot tænke fem årtier tilbage og kaste sig over den lidt mere simple menu fra mit barndomshjem, hvis man får lov...

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Erhverv

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce