Annonce
Vejle

Her er landsbyernes redning: Små billige rækkehuse er et hit

I Gadbjerg er der i flere omgange bygget i Sejershaven. Her er det Meta Mariehjemmet, der siden er udvidet. I en del af udstykningen er der opført en stribe med syv rækkehuse. Kommunen sporet øget interesse for at blive i de mindre oplandsbyer, hvis bare de rette boligtyper er der. Nu forsøger kommunen at hjælp almene boliger på vej i Vonge, Givskud og Thyregod. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Vejle Kommune baner vej for almene boliger i Vonge, Givskud og Thyregod. Det ser ud til, at borgerne bliver længere i oplandsbyerne end tidligere.
Annonce

Vejleegnen: Her kommer en mulig redning for landsbyerne, der længe har lidt under dalende folketal: Små billige rækkehuse og almene boliger kan være den knap, der starter en ny retning for landsbyerne, hvor de lettere kan fastholde deres indbyggertal.

- Små billigere rækkehuse er et hit. Vi ser en ny tendens. Tidligere solgte folk i for eksempel Givskud deres huse, når de kom op i årene, og flyttede til Give eller Jelling, fordi der er indkøbsmuligheder. Det ser ud til at ændre sig. De fleste forventer at kunne køre bil til de er 85 år. Derfor tager de 10-15 år mere i deres eget miljø, hvor de kan blive boende ved deres netværk, forklarer borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Vi forsøger at skubbe gang i noget byggeri af tæt-lave boliger. Vi vil gerne test af, om borgerne vil blive længere i landsbyerne. Vi har talt med et boligselskab om et projekt på tre gange 12 boliger i Vonge, Givskud og Thyregod.

Jens Ejner Christensen

Annonce

Nøglen til at blive boende

Nøglen til at blive boende er for en dels vedkommende, at der skal være mulighed for at flytte i noget mindre. Den mulighed vil Vejle Kommune gøre en indsats for at hjælpe på vej. I første omgang baner man vej for almene boliger i tre oplandsbyer: Vonge, Givskud og Thyregod. Blandt andet ved køb af jord.

- Vi forsøger at skubbe gang i noget byggeri af tæt-lave boliger. Vi vil gerne test af, om borgerne vil blive længere i landsbyerne. Vi har talt med et boligselskab om et projekt på tre gange 12 boliger i Vonge, Givskud og Thyregod, fortæller borgmesteren.

Annonce

Blandede erfaringer

Det gode eksempel er Sejershaven i Gadbjerg, hvor indbyggere fra byen selv fandt en entreprenør, som opførte en stribe boliger i rækkehusformat. Andre kan huske en knapt så positiv historie om almene boliger i Ågård, der ikke kunne lejes ud, og hvor det endte med nedrivninger.

- Vi har talt med de almene boligselskaber om, at man skal få ryddet op i udbuddet. Vanskeligheden er, at i nogle af de gamle boliger kan der ligge en belåning, man ikke kan komme ud af. Det er svært, når huslejen bliver højere i Egtved end i De fem Søstre i Vejle, konstaterer Jens Ejner Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce