Annonce
Vejle

Her er vinderne: Borgerne og kommunen gav flotte huse og gode arkitekter præmier

Bagger-Sørensen & Co. A/S fik både Vejle-prisen 2020 og Borgernes Arkitekturpris. Foto ved Vejle Kommune
Både Vejle-prisen og Borgernes Arkitekturpris gik til det erhvervsdomicil, som Bagger-Sørensen & Co. A/S har opført. Også en privat villa fik del i Vejle-prisen for 2020, som blev uddelt mandag. Et arkitektfirma havde to projekter med blandt de otte udvalgte.

Vejle: Renoveringen af privat villa på Sdr Villavej 29A i Vejle og Bagger-Sørensens erhvervsdomicil på Tabletvej 1 i Vejle Nord vandt begge Vejle-prisen 2020, hvor arkitekt og bygherre for begge projekters vedkommende modtog diplom og plakette.

Borgernes Arkitekturpris gik også til Bagger-Sørensens erhvervsdomicil, hvor bygherre og arkitekt modtog diplom. Der var 222 borgere ud af 748, der stemte på Bagger-Sørensen-byggeriet. Der var en afstand på over 100 stemmer ned til den nærmeste konkurrent til prisen.

Priserne blev uddelt mandag aften.

Annonce

- Vi vil gerne med konkurrencen vise, hvad god arkitektur er, siger Elsebeth Frost-Jensen, der er arkitekt og byplanlægger ved Vejle Kommune.

Sidste år deltog 941 borgere i afstemningen.

Her kan du læse om alle de nominerede i konkurrencen, som fandt sted på Arkitekturens Dag.


1 Tabletvej 1 - let og elegant

Sådan så grunden ud, før Bagger-Sørensen satte gang i byggeriet af et nyt erhvervsdomicil. Foto: Google Street View

Ravn Arkitektur har stået for tegningerne til erhvervsdomicilet, som Bagger-Sørensen & Co. A/S er bygherre på. Det ligger tæt op af skovbrynet med udsigt ud over et kuperet landskab.

"Det er en helstøbt bebyggelse, hvor der er taget en arkitektonisk stillingtagen til alle detaljer fra den smukt anlagte vej med cortenståls-lamper og runde parkeringsarealer af betonfelter med beplantning i midten til det yderst velproportionerede hus, som er placeret flot i landskabet. Kantinens terrasse svæver ud over den kunstigt anlagte sø.

Domicilet er sammensat af tre lette bygningskroppe, der bindes sammen af en gennemgående teglstensmur, og som danner rammen om indgangspartiet. Materialerne er holdt i træ og glas, kolumba-tegl og med indvendige vægge af helstøbt beton. Taget og de store tagudhæng svæver let og elegant hen over glasvæggene," skriver kommunen i sin indstilling.

2 Mindevej 14 - vellykket tilbygning

Mindevej 14 er et eksempel på en vellykket tilbygning. Foto: Vejle Kommune

Ove Nørtoft Olesen har været arkitekt på tilbygningen til Bertel Nielsens oprindelige projekt fra 1958. Bygherre har været Thomas Peter Erich Hohn og Susanne Hohn.

Tilbygningen er i samme byggestil som det oprindelige hus med nøje udvalgte røde teglsten og fuger, der passer så godt med det oprindelige hus, at man ikke kan se, at det er en tilbygning. Placering, størrelse og opsprosning af vinduer er ligeledes udført med respekt for det oprindelige hus.

Under tagudhænget er der malet en himmelblå farve, som huset oprindelig er født med. Gelænder til trappe og terrasse er ligeledes udformet som det oprindelige gelænder ved fortrappen. Hele huset har fået nyt tag, som samler den yderst vellykkede tilbygning med det øvrige hus.

3 Fundersvej 6 - inspireret af fortiden

Fundersvej-byggeriet var med i konkurrencen om Vejle-prisen 2020 og Borgernes Arkitekturpris. Foto: Vejle Kommune

Rum Arkitekter og Fundersvej 6 Vejle ApS står bag nye boliger på grunden, hvor det gamle rebslageri lå fra 1901 til 2014.

Bebyggelsen består dels af fem let forskudte boligstænger i to etager, der danner ryg mod åen og kolonihaverne med et fint kig til skoven mellem bygningerne og tre 3-4 etagers punkthuse med bygningsvolumener, der er drejet i forhold til hinanden og skaber anderledes rum omkring bebyggelsen. Mellem de to bebyggelser er der et grønt område. 

Arkitekturen er inspireret af historiefortællingen om gaderummet mellem det gamle rebslageri, pakhusene og den centrale grønning mellem husene. Materialevalget er inspireret af de gamle bygninger.

4 Politiskolen - monumental og robust

Den nye del af Politiskolen har et robust og monumentalt materialevalg, mener juryen bag nomineringen af kandidater til Vejle-prisen 2020 og Borgernes Arkitekturpris. Foto: Vejle Kommune

Erik Arkitekter (Westergaard & Niels Munk Arkitekter 1983) tegnede stregerne for Bygningsstyrelsen på de 9500 kvadratmeter tilbygning, der med sin monumentale og robuste materialevalg er med til at udvise autoritet ved den politiskole i Vinding.

"Der er fine detaljer i murværket og især omkring indgangen, som kun er tilgængelig for brugere af bygningen. Gårdrummet mellem den oprindelige og den nye bygning er indrettet med borde og bænke af cortenstål samt plantekasser, der skal begrønne det udendørs opholdsareal.

Sammenhængen mellem den gamle og den nye bygning er skabt ved at bruge de samme grå vinduer/blindstykker samt samme facadeplader i overgangen fra det oprindelige til det nye.

For at få et godt lys til det indvendige auditorium afspejles trappeforløbet også udenfor, som et auditorium med plinte, hvor man kan sidde."

5 Sdr Villavej - tilbage til oprindelig stil

Denne villa fik for en ombygning Vejle-prisen for god arkitektur i 2020. Foto: Vejle Kommune

Sdr Villavej 29A i Vejle blev renoveret i 2020, og det gik så godt, at projektet fik del i Vejle-prisen 2020. Arkitekt på opgaven har været RasmusRasmus Aps. Men oprindelig bygningsarkitekt i 1931 var E. Sølling. Bygherrer er Gitte og Michael Utoft.

Renoveringen er udført med nænsom hånd og har bragt villaen tilbage til den originale stil med småsprossede hvidmalede vinduer.

På villaens bagside er der tilført et orangeri, som ligeledes er opført med småsprossede vinduer og med fine bølgede kobber-sålbænke, udført som husets oprindelige sålbænke. Stilmæssigt passer orangeriet rigtig godt til huset. Hele vejen rundt om huset er der etableret gangarealer og terrasser af beton -et nyt element, som giver en flot sammenhæng mellem huset og udearealerne.

Som et nyt element er der også bygget et træskur på ene side af huset med lodretstillede sortmalede brædder og græs på taget.

6 Danmarksgade - boliger til unge

Denne bygnings brug af materialer og farver skal være et link tilbage til spinderihallerne i Danmarksgade. Foto: Vejle Kommune

Friis & Moltke A/S har stået for arkitekturen i AAB Vejles byggeri af ungdomsboliger på Danmarksgade 1 i Vejle.

Ungdomsboligerne på den lille hjørnegrund færdiggør byrummet på en naturlig måde. Bygningen er fint tilpasset nabobebyggelserne både i proportioner og arkitektur.

I omtalen af projektet siger juryen: 

"Der er arbejdet med en fin vindueskomposition samt tilbagetrukne murfelter. Valget af teglsten og farven på stenen giver bygningen en fin sammenhæng til de gamle spinderihaller, som etageboligerne er bygget sammen med. Rampen op til indgangen bliver til en del af byrummet, hvor forbipasserende kan bruge plintene som siddepladser.

Ungdomsboligerne har en fælles tagterrasse."

7 Windfeld-Hansens Gade - mellem by og havn

Salling Groups byggeri af etageboliger og erhvervslokaler ligger mellem by og havn. Foto: Vejle Kommune

Salling Group Ejendomme A/S står bag dette byggeri i Windfeld-Hansens Gade 5-13 i Vejle.

AART Architects har tegnet bebyggelsen, der ligger ved overgangen mellem byen og havnen og udmærker sig ved de forskellige facadehøjder ud mod Windfeld-Hansens Gade, Strandgade og Holmen, og som kulminerer på hjørnet af Windfeld-Hansen og Holmen med seks etager.

 "Det er en spændende facadekomposition, hvor en stålkant rundt om vinduerne fremhæver de individuelle vinduer eller hele lodrette vinduesfelter. I de to hjørnebygninger skærer et enkelt vindue sig igennem murværket omkring hjørnet. På taget er der flere tagterrasser, hvorfra man kan se ned mod havnen.

Fra parken ved Holmen er der en bred passage ind i gårdrummet, hvorfra der også er en indgang til Føtex, og hvor boligerne har fine altaner, der med deres forskellige placeringer giver et flot spil i facaden," skriver juryen om baggrunden for nomineringen.

8 Parkvej 16-20 - elegant og varieret

Boligselskabet Østerbos tre punkthuse var blandt de otte projekter, der deltog i konkurrencen om Vejle-prisen 2020 og Borgernes Arkitekturpris. Foto: Vejle Kommune

Parkvej 16-20 i Vejle er adressen på Boligforeningen Østerbos projekt, der er tegnet af Ravn Arkitektur.

Her er, hvad juryen synes:

 "De tre nyopførte punkthuse har et fint samspil med de gamle boligblokke og udearealerne.
Boligernes placering definerer et stramt gaderum på den ene side og har et fint grønt parkareal med bakkeformationer beplantet med træer og vilde blomster på den anden side.

Altanerne udenpå bygningerne mimer de murede altaner på de gamle boligblokke, men er udført i glas. I hjørnerne er der ligeledes altaner, som giver variation og får bygningerne til at se elegante ud."

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020:  Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

GAMLE DAGE

Købmanden lokkede med 'gode Varer til uhørt billige Priser': Der kom en købmandsgård, men ingen by

Annonce