Annonce
Hedensted

Her har solen produceret næsten al fjernvarmen i månedsvis

Den solrige sommer har betydet, at Hedensted Fjernvarmes solvarmeanlæg siden maj har produceret, hvad der svarer til stort set hele forbruget hos de 2000 opkoblede husstande. Arkivfoto: Morten Pape

Allerede nu har Hedensted Fjernvarmes nye solvarmeanlæg overgået hele sidste års produktion. Det resulterer i grønnere varme til en brøkdel af den normale produktionspris - men formentlig ikke en betydelig lavere varmeregning til de ca. 2000 forbrugere.

Hedensted: Siden solens indtog i begyndelsen af maj er stort set alt energien fra Hedensted Fjernvarme blevet produceret af værkets 11.000 kvm store solvarmeanlæg på Vesterbyvej.

- Selv på vores forholdsvis lille anlæg, der kun er dimensioneret til at dække 13-14 pct. på årsbasis, har vi siden 7.-8. maj kørt på næsten ren solenergi. Det er virkelig markant - især sammenlignet med sidste år, siger driftsleder Torben Alex Nielsen.

Foruden solvarme producerer Hedensted Fjernvarme på årsbasis også en mindre mængde energi gennem overskudsvarme og varmepumper. Langt størstedelen kommer dog fortsat fra det væsentlig mere miljøbelastende naturgas.

- Men vejret i år har forskubbet forholdene ekstremt positivt, siger Torben Alex Nielsen og understreger, at værket i år forventer næsten at halvere sidste års co2-udledning på 6906 tons.

Annonce

Solvarmeanlægget

Solvarmeværket stod færdig allerede 15. december 2016, men blev først taget i brug juni sidste år.

Det består af 11.000 kvm solfangere svarende til budgetteret 14 pct. af værkets årlige produktion. Derudover består anlægget af en akkumuleringstank på 3000 kubikliter.Anlægget sparer hvert år miljøet for 1200 ton co2-udledning og standardforbrugeren 800 kr. på varmeregningen.Prisen for anlægget var 30 mio. kr. Medregner man opkøb af grunde og nedgravning af ledninger, beløber prisen sig op i 38 mio. kr. Hedensted Fjernvarme forventer en tilbagebetalingstid på 25 år og en levetid i omegnen af 50 år.Der er allerede planlagt en udvidelse på 10 pct., der kobles på systemet i løbet af efteråret.

Stor produktion - lavt forbrug

Da det er væsentlig billigere at producere energi gennem solen i stedet for naturgas, giver det i øjeblikket værket en besparelse på ca. 22.000 kr. om dagen.

Når den megen sol ifølge Torben Alex Nielsen nok alligevel ikke kommer til at ramme forbrugernes pengepung i synderlig grad, skyldes det blandt andet, at Hedensted Fjernvarme i forvejen havde budgetteret med en del soldage, hvorimod foråret viste sig fra sin mørke og kolde side.

Samtidig er det nok også de færreste, der er tossede nok til at skrue termostaten op og rent faktisk bruge større mængder af energien nu, hvor den eksisterer.

- Solvarmen har det modspil, at det naturligt er, mens produktionen er størst, forbruget også er mindst, siger Torben Alex Nielsen.

Udvidelse på vej

Allerede nu står Hedensted Fjernvarme klar til at tilføje yderligere 77 solfangere til anlægget på Vesterbyvej - svarende til en udvidelse på 10 pct.

Umiddelbart skulle man tro, det bare var med at komme i gang, mens solen fortsat står højt, men værket har valgt at vente til efteråret.

- Når det går så godt, vil vi ikke lave driftsforstyrrelser, siger driftslederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Optimisten fra Vejle: Det ligger til mig

Annonce