Annonce
Egtved

Her kan du finde ud af, hvor stort dit klimaaftryk er: Klimalandsby vil inspirere til at reducere CO2-udledning

I juni afholdt Vandel et åben-landsby-arrangement, hvor de oplevede stor interesse fra både lokale og udefrakommende. Søndag er der klimafest, og igen er håbet, at der bliver opbakning dertil. Foto: Christina M. Mosegaard
Vejle Kommune har udvalgt Vandel til at være kommunens første klimalandsby, og nu sættes der for alvor ind for at få vind i sejlene. En klimafest skal få flere til at reducere deres klimaaftryk.

Vandel: Klimaet sættes for alvor på dagsordenen, når der søndag holdes klimafest i hallen i Vandel.

- Vi skal have fundet ud af, hvordan vi kan stå sammen og skabe fremtidens landsby, hvor klimaet er højt oppe på dagsordenen, siger Henning Nørbygaard, der er medlem af Vandel Udviklingsråd og en af de bærende kræfter i byens indsats for at blive klimalandsby.

Og han fortsætter:

Annonce

- Vi skal have inspireret folk til, hvordan de hver især kan være med til at reducere CO2-udledningen. For nogle betyder det måske bare at kunne gøre små tiltag i det daglige, og for andre, for eksempel lokale virksomheder, kan det være lidt større tiltag, der er nødvendige, og det er her, at vores klimafest gerne skulle kunne gøre en forskel.

Vandel blev udpeget

I juni blev Vandel af Vejle Kommune kåret til at være kommunens første klimalandsby, hvilket indebærer, at Vandel inden udgangen af 2023, sammen med udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati (ULN), skal udvikle idéer og afprøve handlinger til, hvordan man bliver en klimalandsby. Der er afsat 1,8 millioner kroner til projektet.

Projektet starter med en måling for at vurdere den nuværende CO2-udledning i Vandel, og to gange i løbet af projektperioden vil det igen blive målt for at finde og vurdere effekten af de initiativer, der bliver prøvet af.

Annonce

Få det målt

Men måske det for nogle kan virke temmelig abstrakt at skulle reducere CO2-udledningen for en hel landsby, for hvordan ved man egentligt noget om, hvor meget man selv sætter aftryk på klimaet? Kan det overhovedet måles, og hvad er det så præcist, at bidraget skal være?

- Bare kom til klimafest, lyder opfordringen fra Henning Nørbygaard, der netop kan fortælle, at borgere under klimafesten kan kigge forbi en af dagens mange tilbud, hvor det er muligt at få målt sit personlige CO2-aftryk, og man kan få lavet en analyse af sin adfærd.

Udover at få målt sit klimaaftryk, byder festen i hallen på en variation af stande med informationer og idéudvikling fra forskellige aktører. Man kan blandt andet møde en klimakok, blive klogere på lokale råvarer, elcykler, elbiler, energirenovering, varmepumper, fjernvarme, vandforbrug, måske kommende cykelstier, og mere til. Dagen sluttes af med et show af den landskendte stand-up komiker Michael Schøt. Titlen på showet er Komik med Klima.

Annonce

Klima, fremtid, nytilflyttere og sammenhold

På flere fronter er det for Vandel vigtigt at have fokus på udvikling for også i fremtiden at kunne være et sted, hvor familier har lyst til at bosætte sig. Det handler om værdi og overlevelse, og det handler om at dyrke fællesskabet, for det er jo noget af det, som netop er unikt for en landsby, der gerne vil overleve.

Vi skal blive ved med at holde liv i vores dejlige landsby, og så må vi jo sørge for at følge med tiden og holde sammen.

Henning Nørbygaard, Vandel Udviklingsråd


- Det betyder meget for os at kunne udvikle Vandel. Og når vi for eksempel arbejder på at blive en klimalandsby, handler det også om at kunne tiltrække flere yngre børnefamilier, så vi kan få et stabilt og godt elevgrundlag til vores skole, et udbygget grundlag for hallen, byens virksomheder og foreninger, slår Henning Nørbygaard fast, og tilføjer:

- Vi skal blive ved med at holde liv i vores dejlige landsby, og så må vi jo sørge for at følge med tiden og holde sammen.

Med klimafesten er det et stort håb fra klimalandsby-udvalget at få sat ambitionerne i proces, så der inden udgangen af 2023 bliver vist et tydeligt og klart billede af, hvad man som både individuel person og som et byfællesskab kan udrette. Hvor meget er CO2-en blevet reduceret, hvad har gjort forskellen, og er der gjort en mærkbar forskel?

Klimafesten foregår 3. oktober i Vandel Idrætshal.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Alarm 112

43-årig bilist mistede herredømmet og endte på taget: Anholdt og sigtet for narkokørsel

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce