Annonce
Kultur

Her kan du være hjemme i byen

"Er du hjemme?" er placeret i Gullestrups Have ved Fredensgade. Som nogle af deltagerne ved indvielsen gjorde, må kunstværkerne gerne betrædes. Privatfoto.
Vaskemaskinen er stillet op og håndklædet hængt til tørre. Det er til fri afbenyttelse, men nok ikke så blødt at gnubbe sig med. En del af Gullestrups Have er blevet til et hjem. Med indvielsen af byrumsværket "Er du hjemme?" bragte Vejle Kommunen sig med i opløbet til en pris fra Statens Kunstfond.

Give: "Er du hjemme?" hedder det farvestrålende værk, der netop er blevet indviet i den del af Gullestrups Have, der ligger mod Fredensgade.

Værket blev stillet op i løbet af sidste uge og officielt indviet fredag eftermiddag.

- Vi brugte fire dage med regn, dis og kulde til at stille alle dele af værket op. Men heldigvis fik vi masser af sol og blå himmel til indvielsen fredag. Selv om det var koldt gjorde solens varme og et glas vin det til en god oplevelse for de mange fremmødte, fortæller formanden for Skulpturbyen Jørgen Lundsgaard.

Værket er udviklet af kunstnerteamet ”Bank & Rau”. Det er blevet til i et tæt samarbejde med frivillige i både den kreative og ikke mindst i den praktiske fuldførelse. Det sidste er også realiseret i samarbejde med lokale virksomheder.

Statens Kunstfond har været med som økonomisk bagstopper, ikke mindst fordi kunstværket fra starten har været tænkt som en del af en bevidst strategi. Den strategi har været at bruge kunsten til at udvikle Give som by og til at involvere Gives borgere og erhvervsliv i processen.

Annonce
Vi vil gerne invitere til, at man bevæger sig ind i et anderledes familiært byrum, beboet af skulpturer. Skulpturerne mimer hver især ting og rum fra hjemmet, og med deres tilstedeværelse i den offentlige park opfordrer de til leg og hygge – og måske også undren og en pause i hverdagen.

Lone Bank

Skabt via dialog

Det har kunnet lade sig gøre, fordi både Skulpturby.dk, Give Udviklingsråd og Vejle Kommune har stået bag projektet.

- Vi indledte projektet sidste vinter med et researchforløb og en række workshops med interesserede Give-borgere. På tre workshops fik deltagerne indblik i den kunstnerisk proces, de fik blik og interesse for deres bys æstetiske og funktionelle muligheder, og de deltog i praktiske kunstneriske forsøg. Vores møde og samtale med borgerne har drejet projektet i den retning, som man kan se i dag, lød det fra Lone Bank.

Hun er både den ene del af "Bank og Rau" og var en af talerne ved indvielsen. Den anden del hedder Tanja Rau.

Statens Kunstfond har som nævnt været med som økonomisk garant og givet en støtte på 150.000 kroner.

- Der er i disse år masser af interesse for inddragelse af kunst i byudvikling. Det er "Bank & Rau"s værk i Give et rigtigt godt eksempel på. Skulpturerne binder byen smukt sammen, de bidrager til en ny oplevelse af byen, og jeg håber, at værket vil være til stor glæde for dem, der bor og kommer her, siger Søren Taaning, der er formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.

Kunsten udvikler

Det nye kunstværk lever også godt op til den byvision, Gives borgere og Vejle Byråd har for byens udvikling. Den indeholder blandt andet et ønske om at bruge kunsten til at udvikle byen.

- God kunst er en af de bedste investeringer, som en by kan foretage for at skabe og højne bylivets kvalitet. Kunsten skal overraske, få folk til at standse op, reflektere og være åbne over for nye impulser. Samtidig er kunsten med til at markedsføre byen, hedder det blandt andet i byvisionen.

- Med indvielsen af kunstværket ”Er du hjemme” er vi nu i fuld gang med at realisere en del af byvisionen, og jeg er glad for det gode samarbejde, vi har haft med både kunstnerne og Statens Kunstfond. Og så er jeg umådelig stolt over det stærke engagement fra Gives borgere, frivillige og erhvervsliv, som jo har været helt afgørende for, at vi kan realisere kunstværker af denne kaliber i Give, lød det blandt andet fra byrådsmedlem Gerda Jørgensen (V).

Værket "Er du hjemme?" er ikke blot til at se på og måske studse over. Det må også bruges. Det er fremstillet i beton, så man kan godt gå på det. En del er også udstyret med bænke, man kan sidde og fundere på, måske mens børnene kravler rundt på andre dele af værket.

De fem skulpturer i "Er du hjemme?"

  • Vaskemaskinen/Væggen
  • Sofabænken/Lampen
  • Gulvtæppet
  • Trappen
  • Badeværelset/Håndklæde
Ved indvielsen var der opstillet plancher, der i tekst og fotos beskrev værkes vej fra idé til opstillet værk. Privatfoto.
Lone Bank ved Vaskemaskinen, som er den ene del af værket "Er du hjemme?" Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce